Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Folsyre kan redde dit liv

Kilmer McCully, MD, er en af de pionerer, som har påvist, at et forøget indhold af stoffet homocystein i blodet måske er en af de væsentligste årsager til hjertesygdom. Han beskriver dette indgående i sine mange forskningspapirer og i sin nye bog The Heart Revolution. Hvordan sænker man homocysteinindholdet i kroppen? Det er faktisk ganske enkelt - spis mere af B-vitaminet folsyre!

Bypass-operationer er ganske almindelige i det, der burde være et af verdens sundeste lande. Amerikanerne har en helt unik evne til at tilstoppe deres blodkar - særligt de kar, der fører til og fra hjertet. Og tanken om, at kost eller kolesterol kan forklare, hvorfor hjertesygdom er en epidemi i USA, er tæt på at blive lagt i skuffen med teorier, der ikke virkede - samme skuffe som kommunisme befinder sig i. Som den overraskende bog The Cholesterol Myths af Uffe Ravnskov, MD., PhD., viser, er teorien om det farlige kolesterol tæt på at falde fra hinanden - på samme måde som Sovjetunionen og Østeuropa gjorde det i midten af 1980'erne. Men hvad er forklaringen så?

Folsyre er et af de sværeste næringsstoffer at få hver dag. For det første er det meget flygtigt. Meget kan gå tabt ved tilberedning af maden, og de grønne bladgrønsager, som er den primære kostkilde, mister en stor del af deres folsyre allerede ved høsten. For det andet er folsyre svært at optage fra kosten: Man skal spise masser af grønsager - og det gør færre end 10% af amerikanerne - og desuden skal man tygge maden meget grundigt. For det tredje skal man have masser af mavesyre for at optage stoffet. Og det er temmelig sjældent, at alle disse tre forudsætninger er opfyldt.

Selv sunde og raske voksne har svært ved at optage folsyre fra maden, viser et banebrydende forsøg offentliggjort i tidsskriftet The Lancet i 1996. 62 kvinder i den fødedygtige alder blev inddelt i grupper. De kvinder, der spiste grønne bladgrønsager, oplevede ikke nogen stigning i mængden af folsyre i de røde blodlegemer - det gjorde kun de kvinder, der fik tilskud af stoffet.

Der er mange fordele ved at øge kroppens indhold af folsyre. Vitaminet kan forebygge fødselsskader, hjertesygdom, hjerneblødning, knogletab og måske endog Alzheimer's. Som nævnt ovenfor er folsyrens primære evne at mindske blodets indhold af den toksiske metabolit homocystein.

Et forsøg med 5.056 canadiske mænd og kvinder i alderen 35-79 år viste, at et lavt serumindhold af folsyre har en sammenhæng med en øget risiko for dødbringende sygdom i hjertets kranspulsårer.

Folsyre kan måske også medvirke til at nedbryde plak i arterierne. Tilskud af 2,5 mg folsyre sammen med små mængder B6- og B12-vitamin gav et fald i mængden af plak i hovedpulsåren hos patienter med et homocysteinniveau både over og under 14. Folsyretilskuddets gavnlige virkning på nedbrydningen af plak skete hos alle deltagere med et homocysteinniveau over 9. Dette og andre resultater peger på, at det ideelle homocysteinniveau ligger på 9 eller derunder.

Andre forskningsresultater tyder på, at 650 mikrogram folsyre om dagen er den optimale dosis til reduktion af homocysteinniveauet. Derfor anbefaler jeg alle voksne at forsøge at få mindst 650 mikrogram om dagen, helst gennem tilskud (svarer til ca. 2 Super Folsyre tabletter). Som tidligere nævnt optages tilskud langt bedre end folsyre fra maden. Til forebyggelse af fødselsskader bør alle kvinder i den fødedygtige alder tage 800 mikrogram om dagen. Kvinder, der tidligere har født et barn med neuralrørsdefekt, anbefaler de amerikanske sundhedsmyndigheder tage 4 mg (4.000 mikrogram) under næste graviditet.

Et mindsket folsyreindtag synes at kunne fremme kræft i livmoderhalsen, lungerne, maven, spiserøret, tyktarmen og endetarmen. Risikoen for kræft i tyk- og endetarmen er næsten dobbelt så høj hos forsøgspersoner med et lavt serumindhold af folsyre. I det såkaldte Netherlands Cohort Study on Diet and Cancer, hvor 58.279 mænd deltog, påviste man en omvendt proportional sammenhæng mellem folsyreindtag og småcellet/skvamøs-cellet carcinom og adenocarcinom.

Total B-Complex - indhold pr. tablet:

Næringsstof

Mængde % af ADT*
Vitamin A (1660 i. e)

500 mcg

62

Thiamin (B1)

2,25 mg

204

Riboflavin (B2)

2,6 mg

185

Vitamin B6

3,0 mg

214

Vitamin B12

9 mcg

360

Folsyre

200 mcg

100

Niacin

30 mg

187

Pantotensyre

15 mg

250

Biotin

225 mcg

450

Magnesium

60 mg

16

Et lavt indhold af folsyre i de røde blodlegemer øger desuden risikoen for celleforandringer i livmoderhalsen, et forstadie til kræft. En øget mængde folsyre kan medvirke til at bremse celleforandringerne, viser forskningsresultater. I min praksis har jeg fundet frem til, at et optimalt folsyreindtag er nødvendigt til forebyggelse af denne sygdom - og i nogle tilfælde nok til, at den går i sig selv.

Klinisk og sub-klinisk folsyremangel er almindelig hos ældre - også ved normalt plasmaniveau. Nedbrydningen af de funktionelle og mentale evner er et af de største problemer for ældre, og det kan til dels skyldes folsyremangel. Forskning tyder på, at indtag af folsyre i doser på 650 mikrogram pr. dag i høj grad kan reducere ældres homocysteinniveau og øge deres velbefindende.

Et øget indhold af homocystein i kroppen giver en øget risiko for Alzheimer's. Blandt 30 ældre katolske nonner, der levede i samme kloster, spiste den samme mad og i høj grad var sammenlignelige med hensyn til en lang række miljø- og livsstilsfaktorer, kunne man påvise en stærk sammenhæng mellem et lavt serumindhold af folsyre og hjerneatrofi i forbindelse med aldringen.

Folsyremangel har også en tæt sammenhæng med forekomsten af depression. Et højere serumindhold af folsyre har en positiv indflydelse på humøret. Folsyre er derfor det første næringsstof jeg anbefaler personer, der føler sig modløse og deprimerede. I 10% af tilfældene forbedres deres tilstand meget alene ved indtagelse af folsyre.

Andre, der har brug for et optimalt indtag af folsyre
Personer, der indtager alkohol regelmæssigt. De har muligvis brug for mindst 100 mikrogram folsyre mere end andre, eftersom alkohol øger nedbrydningen af folsyre.

  • Kvinder, der tager P-piller.
  • Personer, der ønsker at forebygge osteoporose.
  • Personer, som ønsker at styrke hukommelsen. Et øget homocysteinniveau i kroppen har en sammenhæng med en dårlig kognitiv evne, særligt i forhold til indlæring og hukommelse.
  • Et optimalt folsyreindtag kan måske også medvirke til at forebygge høretab hos ældre.

Sikkerhed
Folsyretilskud er sikre - og der er kun få rapporter om bivirkninger. Nye forskningsresultater viser, at folsyre er sikkert i dagsdoser på helt op til 5-15 mg. Oral folsyre kan muligvis give nerveskader hos patienter med udiagnosticeret perniciøs anæmi (mangel på B12-vitamin), men det er dog sjældent. Siden 1973 er der ikke blevet offentliggjort forsøg eller patientberetninger, der viser, at folsyre kan hæmme symptomerne på perniciøs anæmi og derved udsætte en evt. diagnose. Men ideelt bør man tage B12-vitamin sammen med folsyre, eftersom disse to B-vitaminer samarbejder i kroppen.

Det bedste, du kan gøre, er at bede om at få foretaget en test af homocysteinniveauet ved næste lægetjek. Sørg for, at dit homocysteinniveau ligger på 9 eller derunder. Tag en god B-komplekstablet med et indhold på mindst 650 mikrogram folsyre hver dag. Disse enkle forholdsregler kan alene mindske din risiko for hjerte-/karsygdomme med 25% eller mere. Læs The Heart Revolution af Kilmer S. McCully - og brug denne livreddende viden. Køb et eksemplar til alle dem, du holder af, din læge, din babysitter -ja, alle, der kan læse. Og når du så sidder som en frisk og rask 80-årig, og dr. McCully får Nobelprisen i medicin, så kan du sige til dine børnebørn: "Nåh, homocystein - det har jeg da vidst noget om længe".

*ADT = Anbefalet daglig tilførsel

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012