Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grønsager, frugt og kræft

Epidemiologi
Steinmetz og Potter har i en metaanalyse gennemgået den epidemiologiske litteratur om forholdet mellem indtagelse af frugt og grønt og kræft hos mennesker en lang række forskellige steder i kroppen. Analysen omfatter relevante data i alt 13 økologiske forsøg, ni følgegruppeforsøg og 115 kontrollerede forsøg - såvel reagensglas- og dyreforsøg som kliniske forsøg med mennesker.

Man har undersøgt kræft i alle kropsområder og specifikt kræft i lunger, bryst, tyktarm, endetarm, spiserør, strube, mundhule og svælg, mave, bugspytkirtel, prostata, blære, æggestokke, endometrium (slimhinden i livmoderen), livmoderhals, skjoldbruskkirtel og lungehinde.

Konklusionen er, at indtagelse af øgede mængder af frugt og grønt konsistent, men ikke universelt, reducerer risikoen for kræft i de fleste kropsområder. Sammenhængen er mest markant for kræft i epitelet (cellelaget der beklæder hud og slimhinder) - særligt i fordøjelseskanalen og luftvejene - og er svag til ikke-eksisterende i hormonrelaterede kræftformer.

Sammenhængen kan iagttages for en lang række forskellige grønsager og frugter, og noget tyder på, at rå former konsistent giver en lavere risiko.

Mekanismer
Der findes et stort antal potentielt kræfthæmmende stoffer i frugt og grønt: Carotenoider, C- og E-vitaminer, selen, kostfibre, dithiolthioner, glucosinolater og indoler, isothiocyanater, flavonoider. fenoler, proteasehæmmere, plantesteroler, løgstoffer og limonen.

Disse stoffer har både komplementære og overlappende virkemekanismer, bl.a. til at udskille afgiftningsenzymer, hæmme dannelse af nitrosamin, producere substrat til dannelse af svulsthæmmende stoffer, fortynde og binde kræftfremkaldende stoffer i fordøjelseskanalen, ændre hormonstofskiftet og fungere som antioxidanter. Det er ekstremt usandsynligt, at ét stof alene er ansvarligt for alle disse virkninger.

Man har desuden undersøgt de potentielt negative virkninger ved indtagelse af frugt og grønt.

En af teorierne på området er, at vi mennesker er bygget til at spise store mængde plantefødevarer, der giver stoffer, som er af afgørende betydning for kroppens sundhed. I dag anser vi kun nogle af disse for at være 'essentielle'. Kræft kan være resultatet af, at vi spiser færre af de fødevarer, der er nødvendige for stofskiftets funktion - dvs. sygdom, der handler om manglende tilpasning til nye kostvaner.

Læs også:
ORAC-MAX 21 - praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag
ORAC-MAX 21 - en hjælp til alle, der ikke spiser nok frugt og grønt
Bær beskytter hjernen på flere forskellige måder
Spis grønnere med ORAC-MAX 21!
Grøn Intensity
Grøn Intensity-pulver - enestående til en sund kost
Grøn basisk vital-bombe
Lycopen Complex mod prostatacancer og forhøjet blodtryk
Lycopen giver et fingerpeg om åreforkalkning senere i livet
Lycopen Complex kapsler - beskyttelse mod prostatakræft

Kilde:

Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer. I. Epidemiology. Cancer Causes Control, september 1991;2(5):325-57. Division of Epidemiology, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis 55455.

Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer. II. Mechanisms. Cancer Causes Control, november 1991;2(6):427-42. Division of Epidemiology, School of Public Health, University of Minnesota, Minneapolis 55455.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012