Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kredsløbet - sådan holder du det sundt

De seneste forskningsresultater for kredsløbsfremmende ingredienser og produkter.

I løbet af de seneste 36 år har man gjort store fremskridt inden for forebyggelse, diagnose og behandling af kredsløbssygdomme. Således viser tal fra National Institutes of Health (NIH) Heart, Lung, and Blood Institute, at "antallet af dødsfald som følge af kredsløbssygdomme er faldet signikant, og amerikanerne lever et længere og sundere liv".

Det er måske et lige lovligt rosenrødt billede i betragtning af, at hjertesygdom stadig er den førende dødsårsag i USA, og at hjerteanfald og sygdomme i hjertets kranspulsårer tilsammen udgør næsten 75% af alle dødsfald som følge af hjertesygdom.

Derudover skal man tænke på, at vi står over for en drastisk forøgelse af antallet af hjerterelaterede sygdomme og dødsfald på grund af den epidemiske stigning i antallet af svært overvægtige, insulinresistente og diabetikere.

Statistikkerne siger, at ud over de 95 mio. amerikanere, der lider af insulinresistens, og 17 mio. med diabetes er 64% af alle voksne enten overvægtige eller svært overvægtige - en stigning på 8% siden 1994. Og endnu mere foruroligende er det, at 15% af børn og unge i alderen 6-19 år nu er overvægtige - dette er ikke blot en 4% stigning fra 1988-94, det er en fordobling af tallene fra 1968.

Heldigvis har en hel del forskning efterhånden underbygget de lovende udsigter ved enkeltstående kosttilskud og kombinationsprodukter, der skulle give en reel forbedring i kredsløbet.

Først kigger vi nærmere på de ting, der skiller sig ud blandt de kredsløbsstyrkende midler lige nu, herunder antioxidante vitaminer og vitaminlignende stoffer, folsyre, og coenzym Q10, chrom, urter, essentielle fedtsyrer, lycopen og L-carnitin. Derefter vil vi kigge på nogle få repræsentative ingredienser og produkter på markedet.

C- og E-vitamin
I 2002 undersøgte dr. Chappell og hans kolleger ved King's College i London daglige kosttilskud (1.000 mg C-vitamin og 400 I.E. E-vitamin) til kvinder med høj og lav risiko for præ-eklampsi (forhøjet blodtryk i forbindelse med graviditet). Resultaterne? Hos kvinder med høj risiko iagttog man efter indtagelse af antioxidanter en signifikant forbedring i de biokemiske markører, der normalt indikerer, at tilstanden er under udvikling, f.eks. koncentration af PAI-2 og placenta-vækstfaktor.

Et andet forsøg foretaget af et forskerteam under ledelse af A. Iannuzzi ved Dietology Unit ved A Cardarelli Hospital i Napoli undersøgte sammenhængen mellem tegn på åreforkalkning i halspulsåren og dagligt indtag af antioxidante vitaminer, bl.a. E-vitamin. Man fandt frem til, at de kvinder, hvis kost indeholdt mindst E-vitamin, havde mest åreforkalkningsplak i halspulsåren.

Tocotrienoler
A. A. Qureshi offentliggjorde i 2001 et dyremodelforsøg i Journal of Nutrition af virkningen af tocotrienoler fra risklid (svarer til E-vitamin). Her bevirkede tocotrienolerne et fald i blodets indhold af triglycerider, samlet kolesterol og LDL-kolesterol. Forfatterne konkluderede, at "tilskud af tocotrienoler i kosten måske kan være en unik vej til at fremme et sundt kredsløb".

Folsyre og coenzym Q10
I 2000 undersøgte norske forskere folsyretilskud hos patienter, som var enten raske eller havde et højt indhold af homocystein, en af risikofaktorerne for kredsløbssygdomme. Forfatterne fandt, at tilskud af folsyre modvirker de skadelige virkninger, der sker som følge af et højt homocysteinniveau.

Et år senere i 2001 ønskede B. E. Burke og hans kolleger ved VA Hospital i Boise i Idaho at undersøge, hvad der ville ske, hvis de gav co-enzym Q10-tilskud i en periode på 12 uger til 46 mænd og 37 kvinder med "isoleret systolisk hypertension''. Blodtrykket hos patienterne i den gruppe, der fik tilskud, faldt med hele 17,8 mm Hg, og det fik forskerne til at konkludere, at coenzym Q10 uden problemer kan gives til patienter med forhøjet blodtryk som en alternativ behandlingsform.

Chrom
Ved en præsentation fra april 2002 ved FASEB Experimental Biology-mødet i New Orleans fortalte forskere, at "funktionel chrommangel hos personer med kredsløbssygdom kan have en direkte forbindelse til en relativ mangel på chrom i kosten". James Komorowski, MS, vicedirektør for teknik og videnskab ved Nutrition 21, som ligger i Purchase, N. Y., siger: "Tilskud af chrom-picolinat medvirker til at reducere risikoen for tidlig udvikling af sygdom i hjertets kranspulsårer ved at mindske risikoen for komplikationer". Han tilføjer, at "forsøg med tilskud konsistent har påvist en signifikant indvirkning på blod/fedt-stofskiftet hos mennesker, hvilket blev diskuteret i adskillige forsøg helt tilbage i 1966". Han påpeger, at chrom-picolinatets gennemsnitlige forbedring af det samlede kolesterolniveau (3%) kan give en 15% reduktion i antallet af tilfælde af sygdom i hjertets kranspulsårer.

Andre har også underbygget chroms sundhedsfremmende egenskaber. Ifølge den californiske virksomhed Nutraceuticals er der "en stærk sammenhæng mellem chrommangel, forhøjet indhold af insulin i blodet og et øget indhold af kolesterol i blodet. Tilskud af niacin-bundet chrom kan være en effektiv metode til at bekæmpe et højt kolesterolindhold i blodet".

Essentielle fedtsyrer
Det har taget lang tid - selv for forskere og ernæringseksperter - at forstå, at vi skal have fedt for at overleve, og får vi ikke fedtstofferne i den rigtige balance, går det ud over sundheden og helbredet.

EPA. I en artikel offentliggjort i American Journal of Medical Science i 2002 beskrives et forsøg, hvor man undersøgte omega-3 fedtsyren eicosapentaensyre (EPA), forløber for docosahexaensyre (DHA), hos otte mænd med ubehandlet, højt triglyceridniveau. Resultaterne? Plasmaindholdet af triglycerider faldt med 31% ved 1.800 mg pr. dag ved EPA-tilskud.

Fiskeolie. I et forsøg fra 2002 i European Heart Journal anerkendte den britiske forsker C. P. Lee-son og hans kolleger, at "indtagelse af fisk har en omvendt proportional sammenhæng med dødsfald som følge af kredsløbssygdomme" på omega-3 koncentrationen hos 326 unge i alderen 20-28 år. Deres resultater tydede på, at et tilstrækkeligt (fysiologisk) indhold af cirkulerende omega-3 fedtsyrer måske kan beskytte hjertet i de tidlige voksenår.

Lycopen
I 2002 foretog finske forskere under ledelse af T. Rissanen to forsøg for at undersøge lycopens reducerende indvirkning på risiko og plasmakoncentration. I det første havde 725 midaldrende mænd - med et lavt indhold af lycopen - en 3,3 gange så høj risiko for hjerteanfald eller hjerneblødning. I det andet (52 mænd og kvinder uden symptomer på kredsløbssygdom) var der sammenhæng mellem et lavt plasmaindhold af lycopen og 18% mere plak i halspulsåren. Forfatterne konkluderede, at et lavt cirkulerende indhold af lycopen "måske spiller en rolle i de tidlige stadier af åreforkalkning og kan have kliniske konsekvenser og dermed indflydelse på folkesundheden".

L-carnitin
I 2002 gav F. Jeejeebhoy og hans kolleger fra St. Michael's Hospital i Toronto 41 patienter, der havde fået en bypass-operation, enten placebo eller et tilskud indeholdende L-carnitin, coenzym Q10 og taurin. De fandt frem til, at tilskuddet medvirkede til en sundhedsfremmende reduktion i det diastoliske slutvolumen i venstre ventrikel hos patienter, der havde en dysfungerende venstre ventrikel inden operationen. Forsøgsrapportens forfattere konkluderede, at fordi risikoen for at dø efter en bypass-operationen har en sammenhæng med det præoperative slutvolumen i venstre ventrikel, kan tilskud af L-carnitin (og andre næringsstoffer) reducere antallet af dødsfald.

Kategoriens hjerte
Der er ikke nogen som helst grund til at opgive forsøgene på at gøre noget godt for sit hjerte. Med en lang række forskellige målrettede stoffer og færdige produkter, som videnskabeligt har vist sig at fremme et sundt kredsløb, og den øgede bekymring over diabetes, insulinresistens og fedme kan det være en god idé at overveje at udvide sit indtag af kredsløbsfremmende ting og sager. I det mindst bør man holde godt øje med de nye produkter, der er på vej ind i denne kategori.

Læs også:
C-vitamin er med til at forebygge hjertesygdom
E-vitamin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald med 75%!
Antarktisk Krill olie kapsler med omega-3 styrker kredsløbet
CarniMax (L-Carnitin) hjælper mod vindueskiggersyge
CarniMax reducerer følgeskader af hjerteinfarkt
Antarktisk Krill olie har en positiv indvirkning på hjertet hos postmenopausale kvinder
Lycopen Complex mod prostatacancer og forhøjet blodtryk
Maxi Chrom - hvem har brug for dét?
Chrom mod de værste velfærdsskavanker
Krommangel har indflydelse på hjertesygdomme og risikoen for diabetes
Rødvins-Resveratrol gi'r sundt hjerte og kredsløb
Multivitaminer giver et sundt kredsløb, siger forskerne
Hvidtjørn gavner hjerte og kredsløb
Easy Legs mod åreknuder, uro og kramper i benene
For lavt blodtryk: 6 tips til at få gang i dit kredsløb!

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012