Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brusk-Lenk til hud, hår, negle, led, knogler, sener og muskler

Egenskaber
Protein, der er væsentligt for kroppens struktur. Fås som et velsmagende pulver i Brusk-Lenk.

Kollagen... hvad er det, og hvad gør det?
Det kan siges meget enkelt: Uden kollagen ville du ikke være i live. Der har været mange mere eller mindre seriøse påstande om alle de positive egenskaber ved dette stof: Mirakelmiddel til overvæg­tige og hjælp til folk med vigende hårpragt.

Sandheden er, at kollagen udgør ca. 30% af proteinet i vores krop. Det består af vand og ca. 2% mineralsalte, og det indeholder intet fedt, ingen kulhydrater (bortset fra det strukturelle glykoprotein) og intet kolesterol.

Der er gennemført mange velstrukturerede forsøg, der viser, at kollagen medvirker til behandling og forebyggelse af en bred vifte af sygdomme.

Kliniske resultater viser, at regelmæssig indtagelse af kollagen vil give en sund hud, forbedre mobiliteten og samtidig mindske de smerter, patienter ople­ver i forbindelse med ledegigt og andre ledsmerter. Det kan reducere helingstiden ved kvæstelser, og det anvendes af atleter som et led i restitutionen. Det har en mærkbar indvirkning på neglenes og hårets vækst (dog ikke ved hårtab) - styrken i hår og negle øges med helt op til 36%!

Ved regelmæssig indtagelse kan kollagen desuden bevare, danne og genopbygge muskelmasse og måske endda have en positiv indvirkning på kroppens sammensætning.

Eftersom kollagen er et af de mest udbredte proteiner i kroppen - helt op mod 80% i huden, musk­lerne og bindevævet - er det logisk, at indtagelse af kollagentilskud kan medvirke til at genopbygge kroppen. Forsøg tyder på, at fra og med 20-årsalderen begynder kollagenmængden i kroppen at for­svinde med 1-2% om året, og efter de 40 er kroppens produktion af stoffet stort set indstillet. Ved at genintroducere den rigtige form for ren kollagen i systemet kan man stimulere kroppens egen kollagenproduktion ved at stille det grundmateriale, der skal bruges, til rådighed.

Kollagen indgår i de naturlige bestanddele af sener, ledbånd, led, muskler, hår, hud og meget andet, og det har et meget specifikt formål: Dets tråde er vævet sammen ligesom tekstil, der danner den ramme, nye celler kan vokse i. Når kroppen har behov for at danne nyt væv eller reparere eksiste­rende væv, f.eks. i helingsprocessen, spiller kollagen og kollagen-tråde en central rolle.

Når kroppens produktion af kollagen mindskes, er det synligt i huden, der begynder at rynke og mi­ste sit ungdommelige udseende. Det, vi derimod ikke kan se, er, hvad der sker i de 'usynlige' dele af kroppen - dvs. indvortes. Her sker der en svækkelse af skeletstrukturen, der skyldes nedbrydning af bindevæv, bl.a. muskelvæv. Denne svækkelse er ikke begrænset til vores indre struktur - den er systemisk og påvirker derfor alle organsystemer i kroppen. Det betyder, at når kroppens forsyning af kollagen er lav, påvirkes mange kropsområder med svaghed og manglende ydeevne til følge. Man kan føle det i leddene, og sportsfolk får oftere betændte sener, betændelse i ledsækkene osv.

Kollagen menes at have en foryngende virkning på kroppen. Det skyldes primært, at dets matrix in­deholder en række essentielle aminosyrer. En af de store fordele ved at tage kollagen er, at det inde­holder prolin, som er et forstadie til hydroxyprolin. Kollagen indeholder ca. 15-20% prolin. Når hydroxyprolin kommer ind i kroppen, indarbejdes det i kollagen, sener, ledbånd og hjertemusku­latur og medvirker dermed til at styrke muskulaturen i hjertet og resten af kroppen samt bindevævet.

Det kollagen, der findes i huden, medvirker til at forebygge rynker - den indeholder hydroxyprolin og hydroxylysin, der dannes af prolin og lysin fra kosttilskuddets kollagen. Så det er ikke nogen simpel proces - det er ikke nok bare at indtage kollagen, for stofskiftet og omdannelsen af prolin til kollagen er afhængigt af enzymer, som kræver niacin og C-vitamin. Du skal derfor også sikre dig, at du får den rette kombination af næringsstoffer ind i systemet, hvis du vil have det fulde udbytte af de helbredende og/eller vedligeholdende egenskaber ved kollagen. Prolin indgår desuden i visse sårforbindinger med kollagen-fragmenter, der stimulerer sårhelingen.

Lad dig ikke snyde af, hvor simpelt dette produkt er - det er en afgørende del af dit liv i alle aldre, og jo ældre du bliver, jo mere vigtigt bliver det!

Referencer:
Byers PH. The Metabolic & Molecular Basis of Inherited Disease. 8. udgave, bind IV. Disorders of
Collagen Biosynthesis and Structure, p. 5241-85.
Prockop DJ, Kivirikko Kl, Tudermann L, Gutzman NA. The biosynthesis of collagen and its
disorders, part one and two. N Engl J Med 1979, 301:77-85.
Samstrand B, Brattsand R, Malmstrom A. Effect of glucocorticoids on glycosaminoglycan
metabolism in cultured human skin fibroblasts. J Invest Dermatol 1982: 79-:412-17.
Grahan M, Diegelmann R, Lindblad W et al. Effects of inflammation on wound healing: in vitro studies and in vivo studies. I: Soft and Hard Tissue Repair: Biological and Clinical Aspects (Hunt
T, Heppenstall R, Pines E, Rovee D, red). New York: Praeger Scientific, 1984; 361-79
Liu SH, Yang R, Al-Shaikh R, Lane JM. Collagen in tendon, ligament and bone healing. A current review. Clin Orthop 1995; 3318:265-78.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012