Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

K2-vitamin reducerer risikoen for prostatakræft

Hvis du ikke allerede tager et tilskud af K2-vitamin (menaquinon), så er det med at komme i gang. Hvorfor nu det? Forskerne arbejder på fuld kraft for at få styr på detaljerne om, hvorfor vi skal sørge for at få dette vitamin, men en hurtig gennemgang af litteraturen viser, at K2-vitamin medvirker til at holde blod og knogler sunde og raske. Og i løbet af de seneste få år har forskerne fundet flere sundhedsfremmende fordele ved vitaminet.

Fornylig har et forsøg offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition beskrevet K2-vitaminets rolle i reduktionen af risikoen for prostatakræft. I Heidelberg Cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition fulgte forskerne fødevareindtaget hos 11.319 mænd. I løbet af en 8,6 år lang periode blev der diagnosticeret 268 tilfælde af prostatakræft, hvoraf 113 var i fremskredne stadier.

Forskerne bemærker, at de deltagere, der havde fremskreden prostatakræft, havde gavn af at inkludere K2-vitamin i deres kost. De, der tog den mere populære form Kl-vitamin (phylloquinon), oplevede ikke denne sundhedsfremmende virkning. Dette er væsentligt for forskningen i K2-vitamin og prostata, fordi der ikke tidligere er gennemført epidemiologiske forsøg på dette område.

Et andet forsøg, omtalt i Longevity Medicine Review, bygger på resultater med dyr. Forsøget viser, at mekanismer i knoglestofskiftet også spiller en rolle for kontrollen med energistofskiftet. Mus, der genetisk producerer en lav mængde beta-celler i bugspytkirtlen, er som regel glukose-intolerante og insulin-resistente. K2-vitamin medvirker til at bedre dette ved at kickstarte et protein kaldet osteocalcin, som produceres af osteoblastere (knogledannende celler). Osteocalcin spiller også en rolle for produktionen af beta-celler i bugspytkirtlen. Tilstedeværelsen af disse celler bidrager til at forbedre glukoseintoleransen og insulinfølsomheden og dermed til at kontrollere energistofskiftet.

Endnu et forskningsområde, som er omtalt i Longevity Medicine Review, er K2-vitamins evne til at reducere rynker. Kroppen har brug for K2-vitamin til at aktivere det såkaldte matrix y-carboglutaminsyre-protein (MGP), som forhindrer kalk i at ophobes i elastinfibre. Elastin holder huden glat og forebygger rynker. Denne funktion ved MGP er det, vi ser, når K2-vitamin medvirker til at holde vores blodkar sunde og raske og dermed forbedre kredsløbet.

Det skal nævnes, at ligesom rynker kommer med alderen, stiger også vores behov for K2-vitamin. At spise en kost med mange mørkegrønne bladgrønsager er således ikke nok til at give os den mængde K2-vitamin, vi har brug for. Ved at tage et K2-tilskud af god kvalitet kan man ikke blot støtte knogler og blod, men også opnå andre sundhedsfremmende effekter. Er det ikke fascinerende, at sådan et enkelt næringsstof kan have så mange virkninger i kroppen?

Kilde: Nimptsch K, Rohrmann S og Linseisen J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg Cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). AJCN, april 2008;87(4):985-992.

Læs også:
K-vitaminets kræfthæmmende egenskaber
K2-vitamin nedsætter risikoen for leverkræft
K2-vitamin og et sundt kredsløb
K2-vitamin - Rotterdam-forsøget
K-vitaminets mange funktioner

Health News 2012

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012