Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alfa-liponsyre til behandling af diabetes og diabetisk neuropati

Alfa-liponsyre er et meget spændende stof, der for det første virker som en kraftig biologisk antioxidant og samarbejder effektivt med andre antioxidanter som C- og E-vitamin, glutation og co-enzym Q10. For det andet er Alfa-liponsyre vital i kroppens energiproduktion, idet den indgår i stofskifteprocesserne i mitokondrierne, populært kaldet "cellernes kraftværker".

Stoffet forekommer naturligt i både plante- og dyrevæv og altså også hos os mennesker. Men der er en række situationer, hvor en tilførsel af Alfa-liponsyre udefra kan spille en vigtig rolle i behandlingen af sygdomme. Bredt sagt kan stoffet anvendes ved stort set alle sygdomme, der kan have gavn af antioxidantbehandling.

I Tyskland er Alfa-liponsyre godkendt som lægemiddel til behandling af neuropatier, dvs. degenerative forandringer i de perifere nerver, så som diabetisk og alkoholisk neuropati, samt til behandling af leversygdomme. I USA sælges præparatet derimod som et kosttilskud.

Diabetes og diabetisk neuropati
Alfa-liponsyre spiller en vigtig rolle i kontrollen med diabetes, specielt for de omfattende iltnings- og inflammatoriske ændringer, der sker i forbindelse med sygdommen. Alfa-liponsyre fremmer bl.a. insulinfølsomheden og glukoseoptagelsen.

Diabetikere har en øget risiko for kredsløbsproblemer, herunder ophobning af cellegifte. Ved at beskytte mod skader i blodkarnettet kan Alfa-liponsyre reducere risikoen for, at der opstår kar- og nyrekomplikationer ved diabetes.

Alfa-liponsyre har vist sig at være særligt effektiv til at forebygge den smertefulde svækkelse, der går under betegnelsen diabetisk neuropati - en næsten uundgåelig komplikation hos personer med dårlig blodsukkerkontrol.

Diabetisk neuropati begynder med ømhed, en brændende fornemmelse og/ eller jag af smerte i arme og ben. I mere fremskredne stadier forsvinder smerterne, fordi der sker alvorlige skader på de mikroskopiske blodkar. I sidste ende kan tabet af nervefunktion føre til åbne sår, infektioner og endog amputation. På trods af betydelig viden om, hvordan diabetisk neuropati opstår, findes der endnu ingen medicinsk behandling, der har vist sig at være effektiv til forebyggelse eller helbredelse af lidelsen.

Alfa-liponsyres stærkt antioxiderende virkning begrænser skaderne på hinderne og blodtilførslen til nerverne og medvirker dermed til at reducere både symptomer og nervedysfunktion. Kliniske forsøg har gang på gang påvist lindring af smerterne, følelsesløsheden og den stikkende fornemmelse samtidig med en forbedring af nerveledningshastigheden - et mål for, hvor effektivt nerver overfører elektriske impulser.

Forsøg har vist, at Alfa-liponsyre giver en klar forbedring i løbet af tre uger, og længere forsøg har vist, at virkningen er blivende. Alfa-liponsyre virker også positivt på kredsløbet hos patienter med diabetisk neuropati ved at øge blodstrømmen og den mængde blod, der er i reserve til spidsbelastninger.

Det er af afgørende betydning, at man starter tidligt med et optimalt niveau af Alfa-liponsyre for at forebygge diabetisk neuropati. Patienter, der har styr på deres blodsukker, og yngre patienter klarer sig generelt bedst - og det samme gælder kvinder og normalvægtige patienter.

Alfa-liponsyre til behandling af andre lidelser
Nyere forskning har dokumenteret, at Alfa-liponsyre er effektiv i behandlingen af flere andre lidelser. Listen er efterhånden lang, og her er der kun plads til at nævne nogle af de vigtigste:

Beskytter mod nedbrydning af hjerneceller og sygdomme som Parkinsons og Alzheimers
Ref.: Moreira PI et al.: Lipoic acid and N-acetyl cysteine decrease mitochondrial-related oxidative stress in Alzheimer disease patient fibroblast. J Alzheimers Dis. 2007 Sep;12(2):195-206.

Forebygger mod hovedpine og migræne
Ref.: Magis D et al.: A randomized double-blind placebo-controlled trial of thioctic acid in migraine prophylax. Headache. 2007 Jan;47(1):52-57.

Forsinker alderdomssymptomer (anti-aging)
Ref.: Ames BN: Delaying the mitochondrial decay of aging. Ann N Y Acad Sci. 2004;1019;406-11.

Virker kræfthæmmende
Ref.: Choy SY et al.: Mechanism of alpha-lipoic acid-induced apoptosis of lung cancer cells. Ann N Y Acad Sci. Aug 2009;1171:149-55.

Bekæmper betændelse
Ref.: Salinthone S et al.: Lipoic acid attenuates inflammation via cAMP and protein kinase A signaling. PLoS One. 2010 Sep 28;5(9). pii: e13058.

Reducerer vægten hos overvægtige
Ref.: Koh EH et al: Effects of alpha-lipoic Acid on body weight in obese subjects. Am J Med. 2011 Jan;124(l):85.e l-8.

Virker mod rygsmerter
Ref.: Ranieri M et al.: The use of alpha-lipoic acid (ALA), gamma linolenic acid (GLA) and rehabilitation in the treatment of back pain: effect on health-related quality of life. Int J Immunopathol Pharmacol. 2009 Jul-Sep;22(3 Suppl):45-50.

Hjælper på vitiligo
Ref.: Dell'Anna ML et al.: Antioxidants and narrow band-UVB in the treatment of vitiligo: a double-blind placebo controlled trial. Clin Exp Dermatol. 2007 Nov;32(6):631-6.

Natur-Drogeriet A/S lancerer nu som det første firma i Danmark Alfa-liponsyre tabletter til ernæringsmæssig behandling af mangel på Alfa-liponsyre ved diabetisk neuropati og til andre medicinske formål.

Alfa-liponsyre 120 tabletter (300 mg), dosering 2 tabletter daglig i 4 uger, derefter 1 tablet daglig.

Præparatet er ikke receptpligtigt og forhandles eller fremskaffes af apoteker.

Kilde: Hus & Haveavisen nr. 8, 2012, s. 52: www.husoghaveavisen.dk

Yderligere oplysninger på
www.diabetes.dk
www.scleroseforeningen.dk
www.netdoktor.dk
www.wikipedia.org

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012