Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Damiana kapsler - når sex-lysten mangler

Latinsk navn: Turnera diffusa (familie: Turneraceae)

Generel beskrivelse
Damiana er en aromatisk busk, der vokser i varme og fugtige områder i Texas, Mexico, Centralamerika og Namibia. Den kan blive op til to meter høj og har opadvoksende stængler med bleggrønne, glatte blade og små, gule blomster. Bladene høstes til medicinsk brug om sommeren, når planten er i blomst.

Videnskabelige beviser på virkning
Damiana er sat i forbindelse med øget seksuel funktion for både mænd og kvinder. Planten indeholder stoffer, der direkte stimulerer nerver, kønsorganer, blodomløb og stofskifte. Der er rapporter om, at man i mild grad kan blive "høj" af den i ca. en times tid. Længere tids indtagelse øger dens styrke og medvirker til at regulere kønshormonerne hos kvinder.

Damiana bruges til at behandle seksuelle traumer, manglende sex-lyst og impotens. Den skal indtages over nogle uger, inden man vil kunne mærke en virkning. Den medvirker til at rense nyrerne, støtte fordøjelsen, afhjælpe forstoppelse, fjerne hoste og løse problemer med sengevædning. Den er desuden et stimulerende nervetonikum mod depression og letargi, og den anvendes i Tyskland for sin toniske virkning på hormon- og centralnervesystemet.

Specifikke lidelser, som damiana har en indvirkning på:

Depression
Damiana anvendes til at stimulere personer, der lider af depression, idet den er en naturlig monoa-min-oxidase-hæmmer. Der er dog endnu ingen kliniske beviser for plantens brug til dette formål.

Impotens, problemer med overgangsalder samt nedsat sex-lyst
Siden mayaernes tid er damiana er blevet brugt som et elskovsmiddel. Et klinisk forsøg med 1.000 mænd i USA og Europa tyder på, at urten kan afhjælpe rejsningsbesvær i forsøg med gentagne samlejer efter orgasme. En blanding af damiana og muira puama giver en øget samlejefrekvens, erektion om morgenen og stabilitet i erektionen under samleje. Hos kvinder kan damiana medvirke til at dæmpe hedestigninger og øge sex-lysten.

Urinvejsinfektioner
Damiana anvendes til at behandle urinvejsinfektioner (f.eks. blærebetændelse) på grund af dens indhold af arbutin. Kroppen omdanner arbutin til hydroquinon, et stærkt betændelseshæmmende middel.

Anvendelsesmuligheder
Damiana fås som tinktur, i kapsler og i tørret form til te eller tobak. Indtaget i store doser kan tanninerne påvirke optagelsen af jern fra fødevarer eller kosttilskud og af mange former for medicin. Denne virkning undgås ved at tilsætte l tsk. til det vand, tinkturen opløses i.

Planten kan også sænke blodets sukkerindhold. Patienter med diabetes type I bør derfor være forsigtige. Desuden kan den forårsage for lavt blodsukker, hvis den tages sammen med sulfonylurea, som anvendes til diabetesbehandling. Denne medicingruppe omfatter glipizid, glyburid, tolbutamid m.il.

Damiana er på de amerikanske sundhedsmyndigheders GRAS-liste (Generally Recognized As Safe) og anvendes bredt som krydderi. Den indeholder dog et lavt niveau af cyanid-lignende stoffer, så meget store doser kan måske være skadelige. Sikkerheden for børn, gravide og ammende og personer med alvorlig lever- og nyresygdom er ikke fastlagt. Den eneste almindelige bivirkning, der er rapporteret, er milde mavesymptomer.

Referencer:
Spencer KC & Seigler DS. Tetraphyllin B from Turnera diffusa. Hippokrates Verlag GmbH; 43:175-178. 1981.
Steinegger E, Hansel R, Pharmakognosie, 5. Aufl., Springer Verlag Heidelberg 1992.
Tyler V: Damiana - An Herbal Hoax. Pharmacy in History; 25(2):55-60. 1983.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012