Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Theobromin og kræft

Theobromin, også kendt under betegnelsen xantheose, er et bittert alkaloidstof, som findes i kakao. Det er et vand-uopløseligt, krystallinsk, bittert pulver, der angives som hvidt eller farveløst.

Theobromin er et naturligt ekstrakt af kakao og de over 60 arter, der findes af planten. Theobromin findes primært i kakaobønner (ca. 25 g pr. kg) og dermed også i chokolade. Theobromin-indholdet er størst i mørk chokolade (ca. 10 g pr. kg), mens mælkechokolade indeholder 2-5 g theobromin pr. kg. Desuden findes stoffet i te og cola-nødder og som kosttilskud i form af et hvidt pulver.

Historisk brug
Theobromin er blevet brugt i forsøg med forebyggelse af fødselsdefekter hos mus og kaniner. Man påviste en nedsat fødselsvægt hos kaniner efter tvangsfodring - men ikke, hvis dyrene havde fået theobromin. Man kunne ikke påvise fødselsdefekter hos rotter.

Theobromin blev opdaget i slutningen af det 19. århundrede, og i 1916 begyndte man at bruge stoffet, efter at det i Principles of Medical Treatment blev anbefalet som behandling af ødem (væskeophobning i kroppen), syfilitiske angina-anfald og degenerativ angina. American Journal of Clinical Nutrition skriver, at theobromin på et tidspunkt blev anvendt som behandling af kredsløbsproblemer, bl.a. åreforkalkning, visse karsygdomme, angina pectoris og forhøjet blodtryk.

I den moderne medicin anvendes theobromin som vasodilator (karudvidende stof), vanddrivende middel (til fjernelse af urinsyre) og til at stimulere hjertet. Der er allerede taget patent på fremtidige anvendelsesområder som f.eks. kræftforebyggelse.

Sundhedsfremmende egenskaber
Theobromin har stimulerende egenskaber, der minder om dem, man finder ved koffein, men i modsætning til koffein påvirker theobromin ikke centralnervesystemet, og dets virkning er ca. 10 gange svagere, så det kan formentlig ikke fremkalde de samme rystelser, man ser ved overdreven indtagelse af koffein. Stoffet har en vanddrivende, stimulerende og afslappende virkning og kan sænke blodtrykket, i og med at det udvider blodkarrene.

Theobromin afslapper vævet i den glatte bronkie-muskulatur. Det kan derfor anvendes som hostemedicin og er også med nogen succes blevet anvendt til behandling af astma. Forsøg tyder på, at stoffet påvirker vagus-nerven, som går fra lungerne til hjernen.

Den kemiske forskel på theobromin og koffein
I modsætning til koffein har theobromin tre metylgrupper i stedet for to, og denne ekstra metylgruppe øger halveringstiden og bremser udskilningen af theobromin fra kroppen. Dermed holder det sin virkning i længere tid.

Theobromin som kræfthæmmer
David Grotto, som er uddannet diætist fra universitetet i Barcelona, har påvist, at antioxidanter som theobromin i kakao måske er i stand til at undertrykke gener, der kan udløse vækst i tyktarmskræftceller. Der findes ingen omfattende forsøg med theobromins kræfthæmmende egenskaber, men forsøg er planlagt i forhold til, hvordan theobromin måske kan helbrede kræft.

Forholdsregler
Theobromin bør anvendes med en vis forsigtighed til nyfødte og ældre, samt patienter med alvorlig hjerte-, nyre- eller leversygdom, hypertyroidisme, kongestiv hjertesvigt og mavesår.

Dosering
Vær forsigtig, når du anvender theobromin - det er et stærkt pulver, der kan have alvorlige bivirkninger, hvis det indtages i mængder over den anbefalede dosis. Man bør ikke indtage over 500 mg theobromin i én dosis. Som kosttilskud bør man indtage 500 mg 1-2 gange dagligt.

Links
Theobrominets flavonol-faktor blev opdaget af Jeffrey B. Blumberg, Ph.D., leder af Antioxidants Research Laboratory ved Tufts' Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA), som står bag de lovende resultater fra et nyt spansk forsøg, hvor kakao viste sig at kunne øge den antioxidante aktivitet i alle kropsvæv. Særligt var kakaoflavonolerne i stand til at styrke thymus, et organ, der sidder i den øvre del af brystet og spiller en rolle for kroppens immunforsvar.

Theobromin er et stærkere hjertestimulerende stof end koffein - og ikke nær så veludforsket. Stoffet har en anderledes kemisk opbygning og menes at besidde unikke humørfremmende virkninger.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012