Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alfa-liponsyre - måske fremtidens fødevarefaktor

Alfa-liponsyre er en fedtsyre, der findes i alle kroppens celler. Den anvendes af kroppen til at producere energi til kroppens normale funktioner, og den omdanner glukose (blodsukker) til energi.

Alfa-liponsyre forebygger symptomer på C- og E-vitaminmangel og er derfor klassificeret som en antioxidant, der menes at bidrage til at bremse aldringsprocessen og modvirke kroniske sygdomme ved at neutralisere potentielle skader på hjernen forårsaget af frie radikaler ved at gennemtrænge blod/hjernebarrieren - en væg af småbitte blodkar og strukturceller - og let bevæge sig ind i hjernen. Her beskytter den hjerne- og nervevæv ved at forebygge skader forårsaget af frie radikaler.

Alfa-liponsyre produceres af kroppen og findes i små mængder i spinat, broccoli, ærter, rosenkål og indmad. Alfa-liponsyre givet til rotter har vist sig at kunne forbedre hukommelsen og forsinke nedbrydningen af strukturelle mitochondrier. Et forsøg i 2009 viste, at liponsyre reducerer mængden af triglycerider i mus. Et højt niveau af triglycerider, som findes i dyrefedt og vegetabilske olier, er sat i forbindelse med åreforkalkning, som øger risikoen for hjertesygdom og hjerneblødning.

VIGTIGT for diabetikere: Hvis man ikke har styr på blodsukker og insulin, kan det være nødvendigt med en lægelig korrigering.

Alfa-liponsyre er et meget vigtigt mikronæringsstof med mange farmakologiske og antioxidante egenskaber. Farmakologisk stabiliserer Alfa-liponsyre den glykæmiske kontrol og mindsker de nerveproblemer, der opstår i forbindelse med diabetes mellitus. Desuden mindsker det toksicitet i forbindelse med tungmetalforgiftning. Som antioxidant kan Alfa-liponsyre direkte uskadeliggøre frie radikaler, kelere overgangsmetalioner, øge kroppens indhold af C-vitaminer og cytosol-glutathion og forebygge toksicitet i forbindelse med tabet af disse stoffer.

Alfa-liponsyre forebygger skader på mitochondrierne og neurotoksicitet ved neuropati forårsaget af eksperimentel kemoterapi.

Kilder:
B. N. Arnes, J. Liu (2004). Delaying the Mitochondrial Decay of Aging with Acetylcarnitine. Ann. N.Y. Acad.Sci. 1033: 108-116.
Butler JA et al. (2009). Lipoic acid improves hypertriglyceridemia by stimulating triacylglycerol clearance and downregulating liver triacylglycerol secretion". Archives of Biochemistry and Biophysics 485: 63.
Nutr Rev. 2008 Nov;66(l l):646-57.
Exp Neurol. 2008 Dec;214(2):276-84. Epub 2008 Sep 9.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012