Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D3-vitamin er bedre end D2 om vinteren

D3 er mere effektivt end D2 til at holde blodets indhold af solskinsvitaminet oppe i vintermånederne, viser et nyt forsøg.

Britisk Journal of Nutrition skriver forskere fra University of Otago i New Zealand: "Såvidt vi ved, er dette det første forsøg, der sammenligner D3- og D2-vitamin ved at kortlægge 25(OH)D i blodserum fra højdepunktet om sommeren til lavpunktet om vinteren".

D-vitamin dækker over to biologisk inaktive forstadier: D3 (cholecalciferol) og D2 (ergocalciferol). Begge omdannes i leveren og nyrerne til 25-hydroxyvitamin D, den ikke-aktive lagringsform, og 1,25-dihydroxyvitamin D, den biologisk aktive form, som nøje styres af kroppen. Forskerne er enige om, at mange mennesker mangler D-vitamin og derfor har behov for tilskud af vitaminet, men der er stadig heftig debat om form og anbefalet dosis.

Videnskaben
Adskillige forsøg har vist, at D3-formen af vitaminet er stærkere end D2, helt op mod 87%. Den første systematiske gennemgang og meta-analyse, der har sammenlignet virkningen af de forskellige D-vitaminformer, har også fornylig konkluderet, at D3 er bedre end D2, mens det her omtalte forsøg har vist, at 1.000 I. E. D3-vitamin opretholdt indholdet af 25(OH)D gennem vintermånederne, mens indholdet faldt ved indtagelse af samme dosis af D2-vitamin.

Forsøget i detaljer
Forskerne rekrutterede 95 personer i alderen 18-50 år til det randomiserede forsøg. Deltagerne blev opdelt i tre lige store grupper: Gruppe l fik placebo, mens gruppe 2 og 3 fik hhv. l.000 I. E. D2 eller D3 om dagen i 25 uger fra slutningen af sommeren.

Resultaterne viste, at kropsindholdet af D-vitamin faldt i gruppen, der fik D2-tilskud, mens det blev opretholdt i den gruppe, der fik D3.

"Samlet set var serumindholdet af 25(OH)D 21 nmol/l lavere hos de deltagere, der fik D2-vitamin i forhold til dem, der fik D3-vitamin, hvis serumindhold forblev uændret. Disse resultater er endnu et bidrag til den stadigt stigende mængde af beviser for, at D3- og D2-vitamin har forskellige farmakokinetiske profiler. Derfor skal man være omhyggelig med at skelne, når man anvender D-vitamin til hhv. kliniske forsøg og behandling - særligt i betragtning af, at den dosis, der anvendes i nærværende forsøg, er den samme, som anvendes i tilskud, der sælges i håndkøb. Men man kan ikke drage konklusioner om den biologiske betydning af de forskellige funktionelle virkninger af de to former".

Kilde:
Logan VG, Gray AR, Peddie MC, Harper MJ, Houghton LA. Long-term vitamin D3 supplementation is more effective than vitamin D2 in maintaining serum 25-hydroxyvitamin D status over the winter months, Britisk Journal of Nutrition, offentliggjort online forud for trykning, First View Articles: doi:
http://dx.doi.org/10.1017/S0007114512002851
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi: 10.1210/jc.2010-2230
American Journal of Clinical Nutrition, doi: 10.3945/ajcn. 111.031070

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012