Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hampprotein - en værdig konkurrent til valle?

Hampprotein er et af de nyeste inden for proteintilskud. Jeg har testet det i 2 måneder som ENESTE proteintilskud, og her kan du læse, hvordan hampprotein klarede sig!

Af Nick Nilsson

Når man hører ordet "hamp", er det ikke lige protein og bodybuilding, man først kommer til at tænke på. Jeg skal ikke komme ind på de "psyko-aktive" egenskaber ved hamp, men det er på tide, at du lærer noget mere om, hvad hamp kan gøre for dig fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Jeg var i hvert fald meget overrasket over, hvor komplet en fødevare hamp er!

Jeg testede på egen krop et hampprotein-tilskud i en periode på to måneder, hvor jeg ikke tog andre former for tilskud. Det var hårdt at give afkald på den valle, som jeg har spist igennem mange år, men for at give hampen en fair chance var jeg nødt til at sikre mig, at resultaterne ikke ville være påvirket af andre tilskudskilder. Så i to måneder var det bare mig og hampen...

Hamp er en af de mest alsidige planter i verden. Den kan bruges til alt lige fra tøj til brændstof og autodele (alle Mercedes/Chrysler-modeller har sidepaneler af en hampblanding, fordi det gør panelerne mindre modtagelige for stød). Men her vil vi fokusere på den kostmæssige anvendelse...

Hampprotein er - selvom den kommer fra planteriget - en forbløffende komplet form for protein. Hamp indeholder alle 20 kendte aminosyrer, inkl. de 10 essentielle, som vores krop ikke selv kan producere (8 for voksne, 2 anses desuden for at være essentielle for børn og ældre). Proteiner regnes for at være komplette, når de indeholder alle 10 essentielle aminosyrer i en tilstrækkelig mængde og et passende forhold til at dække kroppens behov.

Hamp har også en ekstremt god fedtsyreprofil - den indeholder fedtsyrerne i et perfekt forhold (dvs. Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer i et forhold, der ligger meget tæt på l:3).

En af de største fordele ved hampproteintilskud er det meget høje indhold af uopløselige fibre i pulveret. Fibre medvirker til at holde blodsukkeret stabilt (hvilket er ideelt, når man vil tabe sig eller omdanne fedt til muskler) - og så medvirker de til at sikre regelmæssig afføring. På etiketten vil du kunne se, hvor mange fibre der er i hamp... HELE kulhydratindholdet er fibre, og dermed er hamp et fantastisk protein, hvis man ønsker at spare på kulhydraterne.

Så hvad betyder alt det her for dig? Her er de væsentligste fordele, jeg opdagede ved tilskud af hampprotein i løbet af min to måneder lange "prøveperiode":

1. Først og fremmest - ingen tab af muskler eller mindsket muskelvækst
En af de ting, jeg var mest bekymret for ved at gå over til en plantebaseret proteinkilde, var det evt. tab af muskelmasse. Kunne jeg virkelig få komplette proteiner fra en plante - og i en tilstrækkelig mængde til at vedligeholde musklerne OG understøtte muskelvækst? Svaret er helt klart ja! Muskelopbygningen var fuldt ud ligeså god, om ikke bedre, med hampprotein som med ren valleprotein eller proteinblandinger. Overhovedet ingen problemer.

2. Fremragende kvalitet og optagelighed
Jo bedre protein er, jo mere biologisk tilgængeligt er det - og jo bedre fordøjer og udnytter kroppen det. Dyrker man vægttræning, har man brug for letoptagelige proteiner. Og her er hamp også lige i øjet. Som "fuldkost-tilskud indeholder det allerede mange af de enzymer, der skal til for at sikre en optimal fordøjelse.

3. Ingen oppustethed efter indtagelse af proteinerne
Har du prøvet at tage en stor protein-shake (med valle- eller mælkeprotein), kender du formentlig den der oppustede fornemmelse, man får lige bagefter. Det sker IKKE med hampprotein. Om det skyldes, at der ikke er mælk i, eller at det udelukkende er et planteprotein - man oplever overhovedet ikke denne oppustethed efter indtagelse af hampprotein.

4. Ingen "protein-ånde"
Tager du mælkebaseret protein som valle eller kasein? Så ved du alt om, at man får en ånde og en smag i munden som rådden mælk ret hurtigt efter. Men hampprotein har ikke nogen sur eftersmag. Det var min kone glad for, og hun insisterer på, at jeg spiser mere hampprotein alene af den grund!

5. Ingen unødvendige indholdsstoffer
Det hampprotein-produkt, jeg brugte i min test, havde kun et eneste indholdsstof: hampemel. Ingen kunstige sødemidler, smagsstoffer eller andet. Kun det, der er i planten. Og hvorfor skulle der også være andet, når planten er så komplet en fødevare? Så hvis du ikke er vild med kunstige sødemidler i dit proteinpulver, så er hamp det helt rigtige.

6. Højt fiberindhold = en renere fordøjelseskanal
En af de ting, man ikke så tit taler om, er betydningen af at have en sund tarm. Men det er MEGET vigtigt, fordi en renere fordøjelseskanal gør det lettere for dig at optage næringsstoffer. Og jo bedre du optager næringsstoffer fra den mad, du spiser, desto bedre er dit generelle helbred    og jo mere effektivt vil din krop kunne tabe fedt og opbygge muskler. Den store koncentration af uopløselige fibre i hampprotein kan virkelig sætte skub i din fordøjelse og sørge for, at den fungerer godt.

Det var de vigtigste af de fordele, som jeg oplevede i løbet af de to måneder. Men hvad med de negative sider? Der er kun få, og de er efter min mening relativt små set i forhold til fordelene:

1. Smagen
Der er ikke andre indholdsstoffer, så du får, hvad du køber - plantebaseret protein. Undlader du at blande det, får du noget, der smager af planter. Og er du vant til søde proteinpulvere, så vær forberedt på et chok. For mig er det naturlige noget positivt (jeg var ved at blive grundigt træt af alle de oversødede proteindrikke), og jeg nød den nøddeagtige smag ved hampen - jeg drak proteinet kun iblandet vand. Også med juice smagte det ganske glimrende. Kort sagt: Du skal ikke forvente noget, der smager himmelsk af jordbær, men hvis du kan lide en naturlig smag, så vil du elske det.

2. Prisen
Hampprotein er ikke lige "ugens tilbud". Det er relativt dyrt, fordi det kræver omhu at forarbejde, så det bevarer sit høje næringsindhold (særligt de essentielle fedtsyrer). Og da det er meget frisk og ikke indeholder konserveringsmidler, ilter det også ekstremt hurtigt, og dermed harsker det langt hurtigere end andet protein. Derfor sælges det oftest kun i dåser med 450 g eller 900 g. Personligt bruger jeg dåsen med 450 g - der er til 8-10 dage, når man bruger det regelmæssigt dagen igennem.

Men her skal det så lige tilføjes på plussiden, at man ikke behøver tage så meget af det for at opnå fordelene! I stedet for de 40-60+ g valleprotein-shakes, jeg plejede at skylle ned, kunne jeg nøjes med 10-30 g hamp ad gangen (mest lige efter træning). Kroppen omsætter hampen meget effektivt, og jeg fandt ud af, at jeg klarede mig helt fint på den relativt lavere dosis til muskelvedligeholdelse og -opbygning. Så jeg mener klart, at det samlet set godt kan betale sig.

Konklusion
Da jeg besluttede mig for at prøve hampprotein, var jeg ikke klar over, hvad jeg skulle vente mig. Det, jeg havde læst, var meget positivt, men jeg havde aldrig prøvet andet end valle- eller æggebaserede proteintilskud. Ville jeg få det samme ud af at bruge hampprotein?

Og det skal jeg da lige love for! Så hvis du er på udkig efter et protein af høj kvalitet og med potentiale til virkelig at gøre noget godt for dit helbred, kan jeg STÆRKT anbefale hampprotein som et fantastisk tilskud - sammen med alle de andre gode ting, du tager!

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012