Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kød kan måske øge risikoen for diabetes

Et højt indtag af forarbejdet kød kan måske øge risikoen for at udvikle diabetes type II med 40%, viser en ny meta-analyse fra Norge og USA.

Data fra 12 følgegruppe-forsøg viser, at et højt indtag af alle former for kød gav en 17% øget risiko for diabetes type II, mens en lignende risikoforøgelse også blev noteret ved indtagelse af rødt kød.

Forsøget, som er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia, er endnu et bidrag til en stadigt længere liste af dårlige nyheder for rødt og forarbejdet kød. Tidligere eksempler er forsøg fra det amerikanske National Cancer Institute (NCI), som har vist, at øget indtagelse af rødt og forarbejdet kød kan øge risikoen for lunge- og tyk-/endetarmskræft med op til 20%.

World Cancer Research Fund udgav en rapport i 2007, som viste en direkte forbindelse mellem kost og kræft, hvor alkohol og rødt og forarbejdet kød udgjorde en særlig risiko. Tidligere på året offentliggjorde de samme forskere lignende resultater fra et forsøg med 500.000 deltagere. Her viste resultaterne, at øget indtagelse af rødt og forarbejdet kød måske giver en beskeden forøget risiko for dødsfald (alle årsager og af kræft eller hjertesygdom).

Det her omtalte forsøg blev af Barry Popkin fra University of Norm Carolina beskrevet som "excellent" i en ledsagende lederartikel. Popkin tilføjede, at resultaterne "endnu engang beskriver de betænkeligheder, der fremsættes i andre større meta-analyser og forsøg om den negative virkning ved overdreven indtagelse af kød".

Målet med den nye meta-analyse, som er foretaget under ledelse af Dagfinn Aune fra universitetet i Oslo, var at fjerne inkonsistenser fra tidligere forsøg, som viste både positive og negative sammenhænge mellem kødindtagelse og risikoen for type II-diabetes.

Af de 12 kohorteforsøg, der blev undersøgt, tydede de samlede data på, at samlet høj indtagelse af kød øgede risikoen for diabetes med 17%, mens rødt kød og forarbejdet kød øgede risikoen med 21 og 41%. "Disse resultater tyder på, at indtagelse af kød øger risikoen for diabetes type II, men muligheden for, at tilbageværende konfunderende faktorer kan være en forklaring på denne sammenhæng, kan ikke udelukkes", konkluderer forskerne.

Kilder:
Aune D, Ursin G, Veierod MB. Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Diabetologia, nov. 2009, bd. 52, udg. 11, s. 2277-2287.
Archives of Internal Medicine, bind 169, s. 562-571.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012