Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavoner fra soja og rødkløver giver mere helse uden risiko

Planteøstrogener som isoflavoner fra soja og rødkløver udgør ikke nogen sikkerhedsrisiko for hjerteproblemer og brystkræft, viser en ny meta-analyse

Planteøstrogener (f.eks. genistein, naringenin og kaempferol) og lignaner (f.eks. enterodiol og ente-rolakton) kunne ikke sættes i forbindelse med flere negative bivirkninger, viser en meta-analyse af 92 randomiserede, kontrollerede forsøg med næsten 10.000 deltagere offentliggjort i The American Journal of Medicine.

"Vores resultater har betydning for kvinder, der ønsker sikre [...] alternativer til hormonbehandling", skriver forskerne under ledelse af Clemens Tempfer fra Medical University i Wien. "Vores resultater viser, at de kan være sikre på, at der ikke er tegn på alvorlige bivirkninger af planteøstrogenbehandling - de bivirkninger, man normalt finder hos kvinder, der får hormonbehandling, f.eks. blodpropper, hjerneblødninger og brystkræft. Men det skal siges, at vores forsøg ikke viser, hvor effektiv behandlingen med planteøstrogener er, og netop dette aspekt har der været en del debat om".

Soja-isoflavoner er naturligt forekommende østrogen-lignende stoffer, og tilskud markedsføres som en vej til at reducere symptomer på i overgangsalderen - og dermed som et alternativ til hormonbehandling. Modstridende rapporter har dog mudret vandene omkring soja-isoflavonernes gavnlige virkning: Nogle eksperimenter tyder på, at brystkræftceller hos mus stimuleres af isoflavoner, mens befolkningsforsøg har vist, at der blandt kvinder med en kost med et højt indhold af soja generelt er en lavere forekomst af brystkræft.


Den nye meta-analyse undersøgte alle isoflavoner og fandt frem til 92 randomiserede, kontrollerede forsøg med i alt 9.629 deltagere. Ved at sammenligne planteøstrogengrupperne med placebo- eller kontrolgrupperne fandt Tempfer og hans kolleger frem til, at forekomsten af bivirkninger var ca. den samme - hhv. 36,7 og 38%. Der blev registreret en højere forekomst af mave-/tarmbivirkninger hos brugerne af planteøstrogener, men man kunne ikke iagttage signifikante gynækologiske, muskulo-skeletale eller neurologiske bivirkninger, tilføjer forskerne.

Desuden var antallet af hormon-relaterede bivirkninger, herunder bryst- og endometrie-kræft, ikke signifikant forskelligt mellem de undersøgte grupper.

EFSAs holdning
Efter et symposium i Italien blev data tidligere på året sendt til den arbejdsgruppe under EFSA - EU's organ for fødevaresikkerhed - der undersøger isoflavoner. 20 isoflavon-eksperter mødtes i Italien for at undersøge forsøg indsamlet i løbet af de sidste 20 år. De konkluderede, at de seneste kliniske forsøg med mennesker viser, at der er en "beskeden, men betydningsfuld, positiv indvirkning på symptomer i forbindelse med overgangsalderen".

Forskerne konkluderede, at isoflavoner udvundet af soja og rødkløver ikke øger risikoen for brystkræft og ofte kan give en mærkbar positiv virkning for kvinder i overgangsalderen.

Læs også:
Isoflavoner fra rødkløver hæmmer udviklingen af prostatakræft

Rødkløver og betydningen af østrogener
Rødkløver holder dit hjerte og dine blodkar raske
Rødkløver, rødkløver: Er soja noget, jeg behøver...?
Pollen
Prostatakræft: Et højt kolesterol-niveau kan øge risikoen
Rødkløver: Mulig indvirkning på overgangsalder og PMS?
Hormonbehandling: Er det farligt?
Urter kan hjælpe

Kilde:
Tempfer CB, Froeses G, Heinze G, Bentz EK, Hefler LA, Huber J C. Side Effects of Phytoestro-gens: A Meta-analysis of Randomized Trials. The American Journal of Medicine, oktober 2009, bind 122, udgave 10, s. 939-946.e9

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012