Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Carotenoider og E-vitamin - din indvendige solbeskyttelse

To nye forsøg understreger vigtigheden af at beskytte sig mod solen - både udvendigt og indvendigt.

Australiernes kampagneslogan SLIP on a t-shirt, SLAP on a hat and SLOP on the suncream svarer lidt til det danske Siesta, Solhat og Solcreme. Den australske kampagne har sat meget fokus på behovet for solbeskyttelse 'down under', hvor en stor del af befolkningen har lys hud.

Nu ser det ud til, at der skal tilføjes et fjerde element til solbeskyttelsesrådene: Spis kosttilskud! To nye forsøg underbygger ideen om, at tilskud af naturlige, blandede carotenoider sammen med topisk solbeskyttelse beskytter huden mere effektivt mod skadelige UV-stråler end solcreme alene. Det er gode nyheder, når dermatologer vurderer, at op mod 80% af tegnene på aldring ikke skyldes genetiske faktorer, men skader fra UV-påvirkning.

Du er, hvad du spiser
Hvis du synes, at solbeskyttelse i kapselform lyder lidt utroværdigt, så tænk på, hvor ofte man hører udsagnene 'Skønhed kommer indefra' og 'Du er, hvad du spiser'. Der er masser af gode sundhedsmæssige grunde til at spise masser af frugt og grønt - og det skyldes ifølge eksperter carotenoider og andre antioxidanter. Carotenoider er gule, orange og røde pigmenter, som ud over at give frugt og grønt de klare farver giver dem vital antioxidant beskyttelse mod solens stråler. Faktisk ville alle planter være reduceret til en bunke aske lige efter solopgang, hvis vi ikke havde antioxidanterne!

Forskningsresultater tyder i stigende grad på, at det, carotenoiderne gør for planterne, kan de også gøre for vores hud. Et af de seneste af disse forsøg blev gennemført af dr. Ronald Watson, professor i folkesundhed ved University of Arizona Health Sciences Center i Tucson. Over 24 uger lang periode gav dr. Watson og hans kolleger 22 mænd og kvinder et tilskud bestående af en blanding af carotenoider fra naturlige kilder, der minder om dem, man finder i frugt og grønsager. I de første otte uger fik de 30 mg pr. dag, derefter 60 mg pr. dag i 8 uger og endelig 90 mg pr. dag i 8 uger (Denne høje dosis anvendes kun til forskning - den øvre grænse for langtidsindtagelse af beta-caroten er 25 mg pr. dag). Ved forsøgets start og efter hver periode blev et lille hudområde på hver deltager udsat for UV-bestråling for at fastslå Minimal Erythema Dose, dvs. modstanden mod solskoldning.

Forskerne påviste, at huden blev mere resistent over for solskoldning - i form af mindre rødme - efterhånden som dosis blev forøget fra 30 til 90 mg pr. dag. Forharskningen (en markør for frie radikal-skader) i blodet faldt - et tegn på tilskuddenes antioxidante egenskaber.

Indvortes beskyttelse mod solskoldning
I en kommentar til resultaterne siger dr. Watson: "Det tager tid for kroppen og huden at ophobe nok af disse naturlige carotenoider til at give en vis UV-beskyttelse. Som et effektivt komplement til solcreme vil jeg foreslå, at man begynder at tage tilskud af naturlige, blandede carotenoider nu for at få optimal beskyttelse mod solskoldning til sommer". Han understreger behovet for at fortsætte med også at bruge solcreme. "Når vi taler om indvortes og udvortes beskyttelse, mener vi, at man skal tage tilskud af naturlige blandede carotenoider og SAMTIDIG fortsætte med at bruge solcreme for at få den optimale beskyttelse".

Naturlig parasol
Man mener, at carotenoider virker som en 'naturlig parasol', der spreder UV-lyset på hudens overflade og forhindrer det i at trænge dybere ned. Desuden er carotenoiderne væsentlige, fordi de styrker vores antioxidante forsvar og medvirker til at reducere de skader, der forårsages af frie radikaler. Denne balance mellem antioxidanter og UV-fremkaldte frie radikaler er beskrevet af professor Nicholas Lowe, MD, klinisk professor i dermatologi ved UCLA School of Medicine og Vogue-redaktør Polly Sellar i deres fælles bog 'Skin Secrets': "Frie radikaler produceres, de hærger kroppen og i stedet for at foretage den daglige vedligeholdelse må huden stoppe op og foretage større reparationer. En række naturlige antioxidanter (superoxid dismutase, glutathion, melanin) er til rådighed og ofrer små bidder af sig selv til frie radikaler, der er genereret af solen. Disse naturligt forekommende antioxidanter er ekstremt stærke. Men de bruges hurtigt op af ultraviolet stråling - efter 20 minutters påvirkning er indholdet af glutathion f. eks. faldet markant".

Antioxidanter samarbejder
En række forsøg har vist, at man ved at øge indtaget af antioxidanter, særligt carotenoider, til en vis grad kan kompensere for, at kroppens egne antioxidanter forsvinder så hurtigt. Ny forskning udført af dr. Wilhelm Stahl og offentliggjort i den velanskrevne American Journal of Clinical Nutrition, tyder på, at forskellige antioxidanter - her carotenoider og E-vitamin - måske kan samarbejde og reducere den tid, det tager at opnå solbeskyttelse. Ifølge en leder giver forsøget "kliniske beviser på, at beta-caroten påvirker skader efter solskoldning, og at E-vitamin øger virkningen".

Over en periode på 12 uger sammenlignede dr. Stahl virkningen af naturligt caroten-tilskud alene med virkningen af carotenoider plus naturligt E-vitamin på 20 raske, lyshudede forsøgspersoner. Han påviste, at UV-fremkaldt rødme blev signifikant reduceret efter otte uger med tilskud af carotenoider (25 mg pr. dag) og efter kun fire uger med kombinationen af carotenoider plus E-vitamin (500 I.E. pr. dag). Stahls resultater falder i tråd med dem, som professor Hagen Tronnier fra Institute of Experimental Dermatology ved University of Witten Herdecke. Han påviste også, at et dagligt tilskud af 25 mg naturlige blandede carotenoider beskyttede lyshudede mod UV-fremkaldte skader.

Det er endelig officielt!

Blandt de mange og til tider alarmerende beretninger i medierne om den sikre dosis af vitaminer kan man sagtens have overset en vigtig nyhed om E-vitamin: Det er nu officielt bekræftet, at der ER forskel på den naturlige og den syntetiske form.

Kilden er den nyligt offentliggjorte og vigtige Dietary Reference Intakes Report fra US National Academy of Sciences' Institute of Medicine, hvor man øgede den anbefalede dagsdosis af E-vitamin i USA til 15 mg og introducerede en 'øvre tolerancegrænse' på 1.000 mg. For første gang skelnede man også mellem de to former og bemærkede, at kroppen kun fuldt ud kan udnytte det, der kaldes '2-R'-former af alfa-tocoferol. E-vitamin fra naturlige kilder (d-alfa tocoferol) er 100% 2-R, mens den syntetiske form (dl-alfa tocoferol) kun er 50% 2-R.

Referencer:
Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine;2000;223:170-174.
Vitamins & Minerals - A Scientific Evaluation of the Range of Safe Intakes, dr. Derek Shrimpton, EHPM, oktober 1997.
American Journal of Clinical Nutrition;2000;71:796-799.
Tronnier H et al. Poster Presentation at the 11th Int'l Symposium on Carotenoids, University of Leiden, Netherlands, august 1996.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012