Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin: Alle former for E-vitamin beskytter mod Alzheimer's

En kombination af forskellige E-vitaminformer kan medvirke til at forebygge kognitiv svækkelse hos ældre, viser resultaterne af et nyt forsøg.

Forsøget, der er offentliggjort i Journal of Alzheimer's Disease, tyder på, at det er mange forskellige elementer i vitaminet, der kan reducere risikoen for at udvikle Alzheimer's. Det er ifølge forskerne uklart, hvilken rolle E-vitaminerne spiller ved Alzheimer's, men der er en stærk biologisk teori om, at mikronæringsstofferne beskytter mod aldersbetinget kognitiv svækkelse og Alzheimer's.

Formålet med det her omtalte, befolkningsbaserede forsøg var at vurdere, om et højt plasmaindhold af E- vitamin kan beskytte mod Alzheimer's i alderdommen, og om den beskyttende aktivitet måske skyldes mere end tocoferol-formen af vitaminet.

"E-vitamin er en familie på 8 naturlige stoffer, men de fleste af de forsøg, der beskæftiger sig med Alzheimer's, undersøger kun ét af disse stoffer - tocoferol", siger dr. Francesca Mangialasche, der stod i spidsen for forsøget. "Vores teori gik ud på, at alle medlemmer af E-vitaminfamilen kan være væsentlige til beskyttelse mod Alzheimer's. Hvis det kan bekræftes, kan resultatet have betydning for både den enkelte og samfundet, eftersom 70% af alle demenstilfælde ses hos personer over 75 år, og forsøget tyder på, at E-vitamin virker beskyttende mod Alzheimer hos personer over 80 år."

Aldrende deltagere
Forsøget blev gennemført ved Aging Research Center (ARC), Karolinska Instituttet i Stockholm, i samarbejde med Institute of Gerontology and Geriatrics ved University of Perugia i Italien. Det omfattede 232 deltagere, alle over 80 år gamle. Ved forsøgets start led ingen af deltagerne af demens. Efter seks år havde man diagnosticeret 57 tilfælde af Alzheimer's.

Man tog blodprøver ved forsøgets start for at vurdere alle 8 E-vitaminformer. Personer med et højt blodindhold af vitaminet blev sammenlignet med dem, der havde et lavere indhold, for at undersøge, om disse to grupper udviklede demens i forskellige tempi. "Forsøget viste, at de personer, der havde det højeste indhold af alle E-vitaminformerne i blodet, havde en lavere risiko for at udvikle Alzheimer's sammenlignet med deltagere med et lavere niveau. Efter at have justeret for diverse faktorer blev risikoen reduceret til 45-54% afhængig af E-vitaminstof", lyder det fra forskerne.

Ikke kun tocoferoler
Disse resultater understøtter hypotesen om, at E-vitamins beskyttende aktivitet synes at være relateret til kombinationen af forskellige former i stedet for alfa-tocoferol alene, konkluderer forskerne. Dette forklarer den "beskyttende virkning af et kostindtag observeret i epidemiologiske forsøg og skuffende resultater observeret i kliniske forsøg. Ældre er storforbrugere af E-vitamintilskud, som normalt kun indeholder alfa-tocoferol - og ofte i høje doser", siger dr. Mangialasche.

"Vores resultater skal bekræftes af andre forsøg, men de åbner for muligheden for, at afbalanceret tilstedeværelse af forskellige E-vitaminformer kan have en vigtig nervebeskyttende virkning".

Kilde: Mangialasche F, Kivipelto M, Mecocci P, Rizzuto D, Palmer K, Winblad B, Fratiglioni L. High plasma levels of vitamin E forms and reduced Alzheimer's disease risk in advanced age. Journal of Alzheimer's Disease (JAD), 5. juli 2010.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012