Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blodtryksmedicin kan øge risikoen for kræft

Forskere har påvist, at angiotensin-receptor-blokkere (ARB), bredt anvendte midler mod forhøjet blodtryk, hjertesvigt og nyreskader på grund af diabetes, giver en beskeden forøgelse i risikoen for at udvikle kræft.

ARB fungerer ved at blokere receptorerne for angiotensin II - et hormon, der øger blodtrykket. Der er ikke større sikkerhedsrisici forbundet med indtagelse ARB, men et tidligere forsøg påvist en signifikant øget risiko for dødelige kræftsygdomme hos patienter, der har fået candesartan.

For yderligere at undersøge ARBs indvirkning på antallet af nye kræftsygdomme har Ilke Sipahi og et forskerteam fra Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland analyseret alle tilgængelige data fra forsøg med ARB offentliggjort før november 2009, dvs. kræftdata i fem forsøg med 61.590 patienter, almindelige former for organkræft (lunge, prostata, bryst) i fem forsøg med 68.402 patienter og kræftdødsfald i otte forsøg med 93.515 patienter. De fleste af patienterne i de analyserede forsøg fik ARB-midlet telmisartan.

Generelt viste resultaterne af analysen, at patienter, der tager ARB, har en øget risiko for nye kræftdiagnoser sammenlignet med patienter i kontrolgruppen. Blandt de undersøgte organkræfttilfælde var det kun risikoen for lungekræft, der blev signifikant øget hos patienter, der tog ARB. Man fandt ikke frem til en forøgelse af antallet af kræftdødsfald, selvom forfatterne påpeger, at svulstvækst og mislykket behandling efterfulgt af dødsfald er en langsom proces, som ikke bliver registreret i forsøg med kort opfølgningstid.

Desuden var de data, der blev analyseret i forsøget, begrænset til tre ud af syv godkendte ARB-midler (telmisartan, losartan og candesartan), så det er uvist, om de øvrige fire ARB-midler (valsartan, irbesartan, olmesartan og eprosartan) også øger risikoen for nye kræfttilfælde.

"De analyserede data er for begrænsede til, at vi kan drage konklusioner om den eksakte kræftrisikofor hvert ARB-middel. Den øgede risiko for nye kræfttilfælde er beskeden, men signifikant", konkluderer forfatterne. "Men en forøgelse på 1,2 i den absolutte kræftrisiko over en gennemsnitlig periode på fire år skal ses i lyset af den estimerede livstidsrisiko for kræft på 41%".

I en ledsagende leder skriver Steven E. Nissen fra Cleveland Clinic, at disse resultater sætter afgørende spørgsmålstegn ved lægemiddelsikkerheden. Han efterlyser fyldestgørende forsøgsresultater med ARB fra lægemiddelvirksomhederne. Resultater, som skal foreligges relevante myndigheder, så de kan gennemgå den mulige forbindelse mellem brugen af ARB og kræft. Indtil dette er sket, anbefaler han, at man bruger ARB med forsigtighed.

Kosttilskud, der ufarligt sænker blodtrykket:

Kalium Complex sænker blodtrykket
C-vitamin sænker blodtrykket
Bibelsk omtalt plante med stærke medicinske egenskaber
Olivir
Blodtryk - hvad der sætter det op og ned
Grønsager sænker blodtrykket

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012