Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

For lidt D-vitamin skader hjerte og kredsløb

Den højeste forekomst af potentielt dødelige hjer­tesygdomme ses hos folk med det laveste indhold af D-vitamin i blodet, si­ger danske forskere, som har analyseret omfatten­de data fra en stor gruppe mænd og kvinder.

En storstilet analyse af over 10.000 danske mænd og kvinder, som udgjorde en del af det omfattende Copenhagen City Heart Study-projekt og er blevet fulgt igennem 29 år, viser den højeste forekomst af potentielt dødelige hjertesygdomme hos dem med lavest indhold af D-vitamin i blodet. Det er forskere fra blandt andet Bispebjerg Hospital og Herlev Hospital, som har sammenlignet D-vitamin-status med forekomsten af forskellige hjertesygdomme, og de observerede blandt andet, at folk med mindst D-vitaminindhold havde 40% øget risiko for iskæmisk hjertesyg­dom, 64% øget risiko for blodprop i hjertet (myokardieinfarkt), 57% øget risiko for tidlig død, og ikke mindre end 81% øget risiko for iskæmisk hjertesygdom med eller uden dødelig udgang. Deres observationer er baseret på spørgeskemaer, blodprøver og lægeundersøgelser samt 29 års opfølgning.

Bekræftet af to meta-analyser
For at understøtte deres obser­vationer udførte forskerne endvi­dere to separate meta-analyser af tidligere og aktuelle befolknings­studier, hvor man sammenligner D-vitamin-niveauer med forekomsten af iskæmisk hjertesygdom samt tidlig død. En meta-analyse omfat­tede 18 befolkningsundersøgelser med ialt 82.982 deltagere og viste en 39% øget risiko for iskæmisk hjertesygdom hos dem med lavest blodindhold af D-vitamin. Den anden meta-analyse er udført på baggrund af 17 undersøgelser med ialt 17.155 deltagere og sammen­ligner D-vitamin-status med risiko for tidlig død. Her fandt forskerne en 46% øget risiko hos dem med mindst D-vitamin i blodet.

Beviser hypotesen
Man har længe haft en formod­ning om, at D-vitamin spiller en rolle for hjertet. For godt 30 år siden fremsatte den australske professor i epidemiologi og biostatistik, Robert Scragg, fra University of Auckland, en hypotese om, at D-vitamin beskytter mod hjerte-kar-sygdom. Efterfølgende har adskillige befolk­ningsstudier vist en sammenhæng imellem dalende D-vitamin-indhold og øget risiko for sygdomme i hjerte og kredsløb.

Forskerne bag nye danske under­søgelse nævner intet om, at folk bør indtage tilskud af D-vitamin, men i betragtning af at størsteparten af europæere har svært ved at dække behovet for dette vitamin ved solens hjælp alene, kan vitamintilskud eller fødevareberigelse være noget, der bør indgå i fremtidige overvejelser.

Læs også:
E-vitamin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald med 75%!

Kilde: Arterioscler Thromb Vase Biol. (elektronisk udgivelse): doi: 10.116/ATVBAHA.112.248039

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012