Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin er godt for din kognitive funktion

Øget blodindhold af alle former for E-vitamin kan reducere risikoen for let kognitiv svækkelse hos ældre, viser et nyt europæisk forsøg.

Forsøget, der siges at være det første af sin art, der evaluerer virkningen af alle E-vitaminformer ved let kognitiv svækkelse og Alzheimer's, viser, at risikoen for let kognitiv svækkelse var hhv. 15 og 8% lavere hos de personer, der havde det højeste kropsindhold af tocoferol og tocotrienol.

Der findes otte former for E-vitamin: Fire tocoferoler (alfa, beta, gamma og delta) og fire tocotrienoler (alfa, beta, gamma, delta). Alfa-tocoferol er den primære kilde i tilskud og europæisk kost, mens gamma-tocoferol er den mest almindelige form i amerikansk kost.

"Den stadigt voksende mængde beviser for E-vitaminernes nervebeskyttende egenskaber nødvendiggør yderligere forskning i den rolle, de spiller for aldersbetinget kognitiv svækkelse, så vi bliver i stand til bedre at sammensætte tilskud [til personer med let kognitiv svækkelse og Alzheimer's] ", skriver forskningsleder Francesca Mangialasche fra Karolinska Instituttet i Stockholm. "En vurdering af plasmaindholdet af alle E-vitaminformer kan være med til at bestemme, hvilke ældre der kan have gavn af et E-vitamintilskud".

Forsøget i detaljer
Mangialasche og hendes kolleger analyserede data fra det såkaldte AddNeuroMed-Project med deltagelse af 168 Alzheimer-patienter, 166 personer med let kognitiv svækkelse og 187 personer med normal kognitiv funktion. Alle deltagerne var mindst 65 år.

Resultaterne viser, at sammenlignet med personer med normal kognitiv funktion har personer med let kognitiv svækkelse og Alzheimer's et lavere gennemsnitligt kropsindhold af tocoferoler, tocotrienoler og samlet E-vitamin. Desuden havde deltagere med let kognitiv svækkelse og Alzheimer's et højere blodindhold af markører for E-vitaminskader (alfa-tocferylquinon, 5-nitro-gamma-tocoferol).

Ifølge forskerne går let kognitiv svækkelse ofte forud for Alzheimer's, og flere og flere resultater tyder på, at oxidativ/nitrosativ belastning spiller en rolle for sygdommens udvikling. "Vores forsøg viser, at mangel på alle plasmaformer af E-vitamin og tegn på oxidative/nitrosative skader viste sig hos patienter med Alzheimer 's og let kognitiv svækkelse, hvilket understøtter hypotesen om, at [oxidativ/nitrosativ belastning] er et tidligt tegn på Alzheimer's, og tyder på, at E-vitamin måske spiller en rolle i nedbrydningen af E-vitamin", siger de.

Alle former er bedre end blot én form
Kliniske forsøg med E-vitamin har tidligere været begrænset til brugen af alfa-tocoferol, lyder det fra Mangialasche og hendes kolleger, og der er beviser for, at brugen af kun denne ene form for E-vitamin kan have en sammenhæng med en øget risiko for hjerneblødning.

Desuden kan "tilskud af alfa-tocoferol mindske den biologiske tilgængelighed af de andre former: [Et forsøg har vist, at] tilskud af alfa-tocoferol kan mindske plasma- og vævskoncentrationen af gamma- og deltatocoferol, og [et andet forsøg har vist, at alfa-tocoferol måske kan] påvirke vævets levering af alfa-tocotrienol i nedadgående retning. En balanceret tilstedeværelse af forskellige E-vitamin former kan være nødvendig for at beskytte nervesystemet".

De øvrige forfattere var tilknyttet University of Perugia, King's College London, Kuopio University Hospital, University of Eastern Finland, Aristotle University of Thessaloniki, Medical University of Lodz og University Paul Sabatier.

Kilde: Mangialasche F, Xu W, Kivipelto M, Costanzi E et al. Tocopherols and tocotrienols plasma levels are associated with cognitive impairment. Neurobiology of Aging, bind 33, udgave 10, s. 2282-2290, doi:10.1016/j.neurobiolaging. 2011.11.019.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012