Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lycopen til forebyggelse af kræft i lunger, bryst, prostata og tyktarm

Et af de vigtigste kræfthæmmende næringsstoffer er lycopen - det caroten, der giver tomater deres røde farve. Lycopen er en af de væsentligste carotener i kosten for mange amerikanere og europæere. Mere end 80% af den lycopen, man indtager i USA, kommer fra tomater. Desuden bidrager abrikoser, papaya, pink grapefrugter, guava og vandmelon.

Mængden af lycopen i tomater kan variere meget afhængigt af tomatsort og modenhed. I de rødeste sorter er lycopen-koncentrationen tæt på 50 mg pr. kg - mod kun 5 mg pr. kg i de gule sorter. Lycopen er tilsyneladende relativt stabil ved kogning og tilberedning. Faktisk optager du op til fem gange mere lycopen fra tomatpasta eller saft end fra rå tomater, fordi der ved forarbejdning "frigøres" mere lycopen fra plantens celler. At spise en lycopenkilde med f.eks. olivenolie øger også optagelsen. Det er en af grundene til, at middelhavskost har så mange sundhedsfremmende egenskaber.

Lycopen Complex
- virksom, naturlig, prisgunstig!

Lycopen er mere effektiv mod frie radikaler end andre carotener og har derfor også større kræft­hæmmende virkning. For nylig har en forskergruppe fra Harvard fundet frem til, at af alle carotener er det kun lycopen, der har en tydelig forbindelse til forebyggelse af prostatakræft. De mænd, der spiste mest lycopen (6,5 mg om dagen), havde 21% lavere risiko for at udvikle prostatakræft sam­menlignet med dem, der spiste mindst. De påviste også, at lycopen-spiserne havde 86% lavere risiko for at udvikle sygdommen (dette var dog ikke af statistisk signifikans, fordi antallet af forsøgspersoner var lavt). I et forsøg med patienter med eksisterende prostatakræft var lycopentilskud (30 mg pr. dag) i stand til at bremse svulstvækst, få svulsten til at skrumpe og sænke indholdet af PS A.

Udover at forebygge prostatakræft tyder befolkningsbaserede forsøg også på, at lycopen beskytter mod kræft i tyktarmen, livmoderhalsen, lungerne og brystet. Som bonus har forskerne også fundet en statistisk signifikant sammenhæng mellem et højt kostmæssigt indtag af lycopen og en lavere risiko for hjertesygdom.

Lycopen har klare sundhedsfremmende egenskaber, men det er dog vigtigt at påpege, at man ved et reagensglasforsøg fandt ud af, at lycopen alene ikke er specielt effektivt til at bremse prostatakræft-svulsters vækst. Men ved tilførsel af alfa-tocoferol opnåede man et 90% fald i cellespredningen. Det resultat betyder, at lycopen fungerer bedst (og måske udelukkende), hvis kroppen har et til­strækkeligt højt E-vitaminniveau.

At øge indtaget af lycopen er et af hovedmålene ved forebyggelse af kræftsygdomme. Fødevarer, der har et højt indhold af vigtige carotener, har også et højt indhold af C-vitamin og andre antioxidanter, men hvis du er i højrisikogruppen for at udvikle eller allerede har - prostatakræft, bør du tage et dagligt tilskud af 30 mg lycopen ud over det, du får gen­nem kosten.

Lycopentilskud synes at have behandlingsmæssigt potentiale mod prostatakræft. 26 mænd med ny-diagnosticeret, klinisk lokaliseret prostatakræft blev tilfældigt inddelt i grupper, der fik hhv. 15 mg lycopen to gange dagligt eller intet tilskud i tre uger før kirurgisk fjernelse af prostata. Blodindhol­det af PSA faldt med 18% i lycopengruppen, hvorimod det steg med 14% i kontrolgruppen, som ikke fik lycopen. Disse resultater tyder på, at lycopentilskud (30 mg dagligt) formentlig kan mind­ske væksten i prostatakræftsvulster.

Kilder:
Gann PH, Ma J, Giovannucci E, Willett W et al. Lower prostate cancer risk in men with elevated plasma lycopene levels: results of a prospective analysis. Cancer Res 1999;59:1225-30.
Kucuk O, Sarkar FH, Sakr W et al. Phase II randomized clinical trial of lycopene supplementation
before radical prostatectomy. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2001 ;10:861-68.
Norrish AE, Jackson RT, Sharpe SJ, Skeaff CM. Prostate cancer and dietary carotenoids. Am J Epidemiol 2000; 151:119-23.
Rao AV, Fleshner N, Agarwal S. Serum and tissue lycopene and biomarkers of oxidation in prostate cancerpatients: a case-control study. Nutr Cancer 1999;33:159-64.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012