Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavontilskud kan reducere risikoen for brystkræft

Kvinder, der tager tilskud af isoflavoner, har måske en lavere risiko for brystkræft, viser en ny, canadisk analyse.

Kvinder, der fik kosttilskud indeholdende isoflavoner, bl.a. soja, rødkløver, hvidløg og kæmpenatlys, i en periode på mindst fem år, havde en 25% lavere risiko for brystkræft, viser resultater offentliggjort i International Journal of Cancer.

Forskere fra University of Toronto rapporterer, at virkningen kun kunne iagttages hos kvinder, der havde overstået overgangsalderen. "Vores resultater tyder på, at isoflavon-tilskud reducerer risikoen for brystkræft efter overgangsalderen. Desuden ser det ud til, at isoflavon-tilskud generelt ikke øger risikoen for brystkræft og måske kan udgøre en modificérbar metode til at reducere risikoen".

Isoflavoner
Flere end en million kvinder verden over får hvert år diagnosticeret brystkræft - de fleste i USA og Holland. Kina har det laveste antal tilfælde og dødsfald som følge af sygdommen. Hormon-følsomme østrogen-receptor-positive og progesteron-receptor-positive svulster anses for at være den mest almindelige type i USA. Disse svulster stimuleres til at vokse af de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron.

Modstridende rapporter har gjort billedet af de sundhedsfremmende egenskaber ved soja-isoflavoner uklart, fordi isoflavoner er velkendte planteøstrogener - aktive plantestoffer med en svagt østrogenlignende virkning. Således har nogle forsøg vist, at brystkræftceller hos mus stimuleres af isoflavoner. Modsat har befolkningsundersøgelser vist, at kvinder, der spiser en kost med et højt sojaindhold, generelt har færre brystkræfttilfælde.

Nye data
Til det nye forsøg analyserede de canadiske forskere data fra 3.101 kvinder med brystkræft og 3.471 raske kontrolpersoner om deres brug af 28 isoflavontilskud. 13 tilskud indeholdt kun ét stof, og de øvrige 15 var sammensatte tilskud. Om de daglige doser skriver forskerne: "10 tilskud med daglig isoflavon-dosis på mindre en 0,025 mg blev defineret som lavdosistilskud og seks med et dosisindhold på over 0,676 mg som højdosistilskud".

Resultaterne viser, at de kvinder, der fik højdosistilskud, havde en konsistent og signifikant reduktion i brystkræftrisikoen (28%), som faldt yderligere ved lang tids brug (43% ved brug i 1-5 år). Der var ingen sammenhæng mellem brugen af lavdosistilskud og brystkræftrisiko og heller ingen forskel på østrogen-/progesteron-svulstreceptor-status.

"Resultaterne for kvinder, der på et tidspunkt i livet har taget isoflavon-tilskud, er overbevisende, men forsøgets begrænsninger skal tages i betragtning", skriver forskerne. "Ud over de generelle begrænsninger i forsøgsdesign er resultaterne baseret på få brugere, særligt i undergruppe-analyserne, og skal tages med forbehold. Fremtidig forskning, særligt store prospektive forsøg med kvinder før og efter overgangsalderen, bør sikre, at tilskuddene tages samtidig/efter hinanden og kontinuerligt/med pauser. Disse data vil understøtte det gennemsnitlige daglige isoflavon-indtag fra tilskud og tillade sammenligning med indtaget fra fødevarer".

Isoflavon Soja - når isoflavon skal være virksom, prisgunstig og uden kunstige tilsætningsstoffer!

Kilde:
Boucher BA et al, Cotterchio M, Anderson LN, Kreiger N, Kirsh VA, Thompson LU. Use of isoflavone supplements is associated with reduced postmenopausal breast cancer risk. International Journal of Cancer, 15. marts 2013, bind 132, nr. 6, s. 1439-1450, doi: 10.1002/ijc.27769.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012