Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin kan reducere risikoen for fibromer i livmoderen

Kvinder, der får nok D-vitamin, har en 32% lavere risiko for fibromer i livmoderen i forhold til kvinder, der får for lidt vitamin, viser ny forskning.

Fibromer i livmoderen er den mest almindelige ikke-kræftsvulst hos kvinder i den fødedygtige alder. De giver ofte smerter og blødning.

Nu tyder nye data fra US National Institutes of Health (NIH) på, at man med et tilstrækkeligt indtag af D-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle denne almindelige lidelse med næsten en tredjedel. "Det ville være skønt, hvis noget så enkelt og billigt som at få noget naturligt solskin på huden hver dag kunne hjælpe kvinderne til at reducere deres risiko for at udvikle fibromer", lyder det fra dr. Donna Baird fra US National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS).

Forfatterne bemærker, at menneskekroppen kan producere D-vitamin, når huden udsættes for sol, og D-vitamin kan desuden indtages via kosten og kosttilskud.

Forsøgsresultater
Forsøget, som er offentliggjort i tidsskriftet Epidemiology, omfattede 1.036 kvinder i alderen 35-49 år. Forskerne tog blodprøver for at måle den primært cirkulerende form for D-vitamin (25-hydroxy D). De, der havde mere end 20 ng/ml, blev kategoriseret som værende 'normale', selvom nogle eksperter mener, at der er behov for endnu større mængder for at sikre et godt helbred.

Baird og hendes kolleger screenede derefter for fibromer ved hjælp af ultralyd.

De kvinder, der havde et tilstrækkeligt D-vitaminniveau i kroppen, havde 32% lavere risiko for at udvikle fibromer i forhold til de kvinder, hvis niveau var for lavt. Desuden udfyldte deltagerne et spørgeskema om deres soldyrkelse, og her fandt forskerteamet frem til, at de, der tilbringer mere end én time udendørs om dagen, havde en mindsket risiko for fibromer - ca. 40%.

Kilde: Baird DD, Hill MC, Schectman JM, Kollis BW. Vitamin D and the risk of uterine fibroids. Epidemiology,bind 24, udgave 3, s. 447-453, doi: 10.1097/EDE.0b013e31828acca0

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012