Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antibiotika er ineffektive mod bihulebetændelse

På trods af den udbredte brug af antibiotika mod bihulebetændelse hjælper de antibakterielle lægemidler ikke bedre end inaktive placebopiller. Det er konklusionen af et befolkningsstudie i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Læger udskriver ellers rutinemæssigt antibiotika til patienter med bihulebetændelser, men den overdrevne brug øger risikoen for udvikling af lægemiddelresistente bakterier.

Det er især en bekymring, der opstår ved bihulebetændelser, fordi det er vanskeligt at bestemme, om sygdommen er forårsaget af bakterier eller vira, mod hvilke antibiotika er uvirksomme. Bihulebetændelse er den femte mest udbredte årsag til udskrivning af antibiotika, især fordi sygdommen er meget smertefuld, og fordi der ikke findes andet at give patienterne.

Studiet involverede 166 patienter med bihulebetændelse, der blev tildelt enten placebo eller en 10-dages antibiotikakur. Efter 10 dage følte knap 80 pct. af patienterne i begge grupper sig meget bedre og var symptomfrie. Resultaterne viste også, at der blandt patienterne i de to grupper ikke var forskel på tabte arbejdsdage, hvor tilfredse de var med behandlingen, hvor tit de fik tilbageslag, eller hvor meget ekstra medicinsk behandling, de fik.

Studiet bekræfter flere eksperters formodninger om, at hovedparten af bihulebetændelser forårsages af vira, hvor antibiotika er nyttesløse.

Med den viden bør læger holde igen med den overdrevne brug af antibiotika mod bihulebetændelse. Forskerne anbefaler en mere afventende overvågning af sygdommens udvikling, og at patienterne i stedet bør benytte smertestillende håndkøbslægemidler.

Kilde: JAMA 2012; 307(7): 685-692.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012