Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin i store mængder - ikke et problem for helbredet

Ifølge en ny analyse bør der ikke være en sundhedsrisiko ved at indtage store mængder E-vitamin via kosten eller som kosttilskud. Disse resultater modgår tidligere uro over, om det kan være skadeligt at indtage store mængder.

Adskillige forsøg har antydet, at et ekstra højt indtag af E-vitamin kan føre til mulige sundhedsrisici, herunder en meta-analyse, som har forbundet indtag af E-vitamintilskud (i mængder på 400 I.E. eller mere) med en øget risiko for dødsfald. Men den her omtalte nye analyse, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Lipid Research, konkluderer, at der findes biologiske mekanismer, der helt automatisk fjerner overskydende mængder af vitaminet - hvilket gør det 'stort set umuligt' at indtage en mængde, der kan være skadelig.

"Efter min mening er tidligere forsøg, hvor man har påvist negative konsekvenser ved indtagelse af E-vitamin, misfortolkning af data", siger professor Maret Traber fra Linus Pauling Institute ved Oregon State University. "Indtagelse af for meget E-vitamin er ikke det egentlige problem", siger Traber, som er en internationalt anerkendt ekspert i E-vitamin. "Man kan ganske enkelt ikke tale om skadelige mængder af E-vitamin i kroppen, i modsætning til andre fedtopløselige vitaminer som A og D er det ikke muligt at ophobe skadelige niveauer af E-vitamin i leveren eller andre væv".

Traber tilføjer, at et 'langt vigtigere aspekt' end den potentielle skadevirkning er den nuværende globale mangel på vitaminet. Hun bemærker, at "flere end 90% af den amerikanske befolkning har et utilstrækkeligt niveau af E-vitamin i kosten".

Forsøget i detaljer
I sin gennemgang af E-vitamin-omsætningen i kroppen bemærkede Traber, at forskere tidligere har fundet frem til, at to større systemer i leveren samarbejder om at styre E-vitamin-niveauet i kroppen - og at disse systemer rutinemæssigt udskiller overskydende mængder.

Et meget højt indtag via kosttilskud var kun i stand til at fordoble vævsindholdet af E-vitamin, og en fordobling er ikke skadelig, siger hun og fortsætter, at på grund af vitaminets interaktion med K-vitamin kan det give en forøgelse af blødningstendensen. Men der er ingen videnskabelige beviser på, at dette udgør en helbredsrisiko.

Derimod har E-vitamin afgørende indvirkning på et optimalt helbred, siger Traber. Det beskytter flerumættede fedtsyrer mod iltning, kan måske medvirke til at beskytte andre essentielle fedtstoffer og er blevet analyseret for en mulig indvirkning på mange nedbrydende sygdomme. Desuden bemærker hun, at et højere indtag end normalt kan være nødvendigt for personer med visse sygdomme, og rygning har også vist sig at kunne fjerne E-vitamin fra kroppen.

Traber anbefaler indtagelse af en daglig multivitamintablet med den fulde anbefalede dagsdosis af E-vitamin sammen med en sund og velafbalanceret kost.

Læs også:
E-vitamin - et af de mest interessante vitaminer
E-vitamin: Hvad er det, og hvad gør det?
Hjerteinfarkt - vitaminmangel er farligere end for meget kolesterol
E-vitamin: En gammel ven viser nye sider af sig selv
Naturligt E-vitamin - naturlig beskyttelse i en unaturlig verden

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012