Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Soja og rødkløver er sikre at indtage

Planteøstrogener som isoflavoner fra soja og rødkløver udgør ikke nogen sikkerhedsrisiko for hjertesygdom eller brystkræft, viser en ny meta-analyse fra Østrig.

Stoffer som genistein, naringenin og kaempferol og lignaner som enterodiol og enterolakton blev ikke sat i forbindelse med en øget forekomst af negative bivirkninger, viser en analyse af 92 randomiserede, kontrollerede forsøg med næsten 10.000 deltagere. Analysen er offentliggjort i American Journal of Medicine.

"Vores resultater har betydning for kvinder, der gerne vil have sikre [...] alternativer til hormonbehandling", skriver forskerne under ledelse af Clemens Tempfer fra Medical University Vienna. "På basis af vores resultater kan de føle sig sikre på, at der ikke er noget, der tyder på alvorlige, uventede bivirkninger ved planteøstrogenbehandling som dem, man ser hos kvinder, der får hormonbehandling, f.eks. blodpropper, myocardieinfarkt, hjerneblødning og brystkræft. Men vi må understrege, at vores forsøg ikke udtaler sig om virkningen af planteøstrogenbehandlingen, som er et kontroversielt emne".

Soja-isoflavoner er naturligt forekommende østrogen-lignende stoffer, og tilskud markedsføres netop nu som en metode til at reducere symptomer på overgangsalder som alternativ til hormonbehandling. Modstridende rapporter har mudret vandene med hensyn til de gavnlige virkninger ved soja-isoflavoner - nogle forsøg tyder på, at brystkræftceller hos mus blev stimuleret af isoflavonerne. Befolkningsforsøg har vist, at der blandt kvinder, der spiser en sojaholdig kost, generelt er færre tilfælde af brystkræft.

Den nye meta-analyse undersøgte alle isoflavoner og identificerede 92 randomiserede, kontrollerede forsøg med 9.629 deltagere. Ved at sammenligne planteøstrogengrupperne med placebo-/kontrolgrupperne kunne Tempfer og hans kolleger fastslå, at forekomsten af bivirkninger var næsten den samme, hhv. 36,7 og 38%. Man observerede flere bivirkninger på tarmsystemet hos planteøstrogengruppen, men man fandt ingen signifikante forskelle i bivirkninger på bevægeapparatet, nervesystemet og kønsorganerne. Desuden var antallet af hormon-relaterede bivirkninger, herunder bryst- og endometriekræft, ikke signifikant forskelligt mellem de to grupper.

EFSAs holdning
Tidligere i år blev disse data sendt til en arbejdsgruppe under European Food Safety Authority (EFSA), som undersøger isoflavoner. 20 isoflavon-eksperter mødtes på et symposium i Italien for at undersøge forsøg, der er indsamlet over de seneste 20 år, og nyere forsøg, og konkluderede, at nye kliniske forsøg med isoflavoner til mennesker tyder på en "beskeden, men værdifuld positiv indvirkning på symptomer i forbindelse med overgangsalderen".

Forskerne konkluderede, at soja- og rødkløver-isoflavoner ikke øger risikoen for brystkræft og kan være en tiltrængt lindring for kvinder i overgangsalderen.

Læs også:
Rødkløver og betydningen af østrogener
Isoflavoner fra soja og rødkløver giver mere helse uden risiko
Rødkløver: Mulig indvirkning på overgangsalder og PMS?
Rødkløver, rødkløver: Er soja noget, jeg behøver…?
Rødkløver holder dit hjerte og dine blodkar raske
Isoflavoner fra rødkløver hæmmer udviklingen af prostatakræft
Isoflavon Soja kan mindske fedme-relateret inflammation
Isoflavon og cancer
Isoflavontilskud kan reducere risikoen for brystkræft
Soja-isoflavoner - sundhed for kvinder og mænd
Sojaprotein nedsætter også risikoen for hjertesygdom hos mænd
Isoflavoner fra soja reducerer hedeanfald og svedudbrud med indtil 50%
Isoflavonholdige kosttilskud giver sunde arterier

Reference: CB, Froese G, Heinze G, Bentz EK, Hefler LA, Huber JC. Side Effects of phytoestrogens: A Meta-analysis of Randomized Trials. Am J of Med, oktober 2009, bind 122, udgave 10, s. 939-946.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012