Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Resveratrol sikrer dig en sund tredje alder

Det skønnes, at antallet af amerikanere på 65 og derover i år 2030 vil være fordoblet - fra 35 millioner til flere end 71 millioner. Denne demografiske ændring - fra 12,4% i 2000 til ca. 19% af befolkningen på 18 år - vil i signifikant grad øge antallet af aldersrelaterede lidelser, bl.a. diabetes, kredsløbssygdom, nervenedbrydende sygdomme og kræft. Ikke overraskende arbejder forskerne hårdt på at finde behandlingsformer, som kan forebygge og behandle aldersrelaterede kroniske lidelser.

Traditionelt har lægerne behandlet kroniske sygdomme med medicin. Men flere og flere patienter går hjem fra lægen med besked om at dyrke motion og spise sundere. Én måde at spise sundere på og samtidig styre kroniske sygdomme er at reducere kalorieindtaget. Helt tilbage i 1930'erne påviste forskerne, at begrænsning af kalorieindtaget kan forebygge kroniske sygdomme og i sidste ende øge levetiden for laboratoriedyr. Men i betragtning af, hvor meget der i den vestlige kultur fokuseres på at spise - en af hovedårsagerne til mange kroniske sygdomme - vil de fleste se det som en udfordring at skulle holde igen med kalorierne. Derfor har forskerne brugt mange kræfter på at finde stoffer, der efterligner de fysiologiske virkninger ved kaloriereduktion. Her er resveratrol et af de førende stoffer, og det spiller formentlig en betydelig rolle for en sund tredje alder.

Sådan er resveratrol med til at forlænge dit liv
Forsøg foretaget ved Harvard University har vist, at trans-resveratrol måske kan medvirke til at aktivere sirtuin-genet, også kendt under betegnelsen SIRT1, "det livsforlængende gén". Ifølge forskerne efterligner resveratrol, når det aktiverer dette gen, virkningerne af kaloriereduktion, og bremser dermed cellealdringen.

Resveratrol er en antioxidant, der findes i vindruer, vindruesaft, jordnødder, blåbær, tranebær og andre planter og frugter, men forskere og medier har mest af alt interesseret sig for resveratrol-indholdet i rødvin. Den stadige strøm af forsøg, der dokumenterer de sundhedsfremmende egenskaber ved at drikke rødvin og tage resveratrol, afspejler forskernes ønske om at forklare det, den franske forsker Serge Renaud kaldte "det franske paradoks".

Ingen kan påstå, at fransk kost er godt for hjertet - masser af smør, ost, sukker og hvidt mel. Alligevel har Frankrig et forholdsmæssigt lavt antal tilfælde af hjertesygdom, fordi man drikker rødvin regelmæssigt. Det resveratrol, der findes i rødvin, er en stor del af forklaringen på, hvorfor franskmænd får færre hjerteanfald.

Forskningsresultater har vist, at resveratrol forhindrer blodlegemerne i at klumpe sig sammen - den proces, der er første skridt i dannelsen af blodpropper. Blodpropper er en af de største skurke bag hjerneblødning og hjerteanfald, så når resveratrol kan hindre, at de dannes, har det en enorm indvirkning på kredsløbet.

Resveratrol sænker også blodtrykket, forbedrer kolesterolniveauet, holder blodkarrene fleksible og blokerer for skader forårsaget af frie radikaler. Et nyt klinisk forsøg har også påvist, at Type II-diabetikere, der tager tilskud af resveratrol i tre måneder, bedre kan kontrollere deres blodsukker - et af de primære problemer for personer med Type II-diabetes.

Fransk kost suppleres ofte med 6 glas rødvin daglig. Den tilsvarende mængde resveratrol uden alkohol kan fås med Rødvins-Resveratrol Complex kapsler. 1 kapsel svarer til 1 glas rødvin af god kvalitet og indeholder ca. 5 mg resveratrol.

Referencer:
US Department of Health and Human Services. Aging Statistics. 2010.
vel Szic KS, Ndlovu MN, Haegeman G, Vanden Berghe W. Nature or nurture: let food be your epigenetic medicine in chronic inflammatory disorders. Biochem Pharmacol 2010, 80, 1816-1832.
Baur JA. Resveratrol, sirtuins, and the promise of a DR mimetic. Mech Ageing Dev 2010, 131, 261-269.
Baur JA, Pearson KJ, Price NL, Jamieson HA et al. Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet.Nature 2006, 444, 337-342.
Baur JA, Sinclair DA. Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence. Nat Rev Drug Discov, 2006, 5,493-506.
Bhatt JK, Thomas S, Nanjan MJ, 2012. Resveratrol supplementation improves glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition Research
.
Liu BL, Zhang X, Zhang W, Zhen HN.
New enlightenment of French Paradox: resveratrol's potential for cancer chemoprevention and anti-cancertherapy. Cander Biol Ther, 2007, 5,1833-1836.
Smoliga JM, Baur JA, Hausenblas HA, 2011. Resveratrol and health: A comprehensive review of human clinical studies. Molecular Nutrition and Food Research, 55,1129-1141
.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012