Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Rygning koster 3,6 mia. årligt

Rygning koster hvert år det danske sundhedsvæsen 3,6 mia. kr. alene i behandlingen af patienterne.

Det viser en ny analyse i en fælles statusrapport over de seneste 10 års udvikling i rygning og forebyggelse som Tobaksskaderådet, Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse offentliggjorde i 1998.

”Den viser, at hvis vi virkelig vil nedsætte sygehusudgifterne her i landet, så handler det om forebyggelse. Tobak er en så entydig sygdomsårsag, at man kan gøre noget ved det,” siger Hjerteforeningens formand, Jørgen Fischer Hansen.

Omfattendeanalyse
Analysen er foretaget af professor i sundhedsøkonom og direktør for Institut for Sundhedsvæsen, Jes Søgaard, og forskningsmedarbejder Susanne Reindahl.

Den er ifølge professoren en af de mest omfattende i verden. Medregnes tabt arbejdsfortjeneste, sygefravær og arbejdsophør stiger samfundsudgifterne til mellem 4,1 og 7,4 mia. kr. årligt.

”Selv det beløb er nok for lille, fordi det ikke har været muligt at indregne omkostninger til f.eks. hjemmesygepleje, hjemmehjælp og plejehjem,” siger Jes Søgaard.

Staten har også store indtægter på rygning. Ifølge professoren indbringer tobak 7,3 mia. kr. om året.

Et længere liv
”Skal man se det ud fra et rent offentligt udgiftsperspektiv, er rygningen måske en god forretning. Men dét bør man ikke. Der er andre effekter end det rent økonomiske af at få folk til at holde op med at ryge: De får et længere liv,” siger Jes Søgaard.

Beregninger i statusrapporten viser, at rygere i gennemsnit afkorter deres levetid med syv-otte år. Hver fjerde ryger dør, før de fylder 70 år, som følge af rygning.

Kilde: JP 1998.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012