Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B-vitaminer kan bremse udviklingen af Alzheimers og demens

Et nyt forsøg viser, at store doser af B-vitaminer måske kan bremse den kognitive svækkelse, man ser hos ældre - og som er et forstadie til demens-sygdomme som Alzheimers.

I et indlæg på British Science Festival i Bradford sagde neuropsykolog Celeste de Jager, at indtagelse af B6-og B12-vitamin samt folsyre i medicinske doser fik menneskehjernen til at skrumpe 30% mindre i løbet af de to år, forsøget varede.

de Jagers forsøg, som fornylig blev offentliggjort i International Journal of Geriatric Psychiatry, blev gennemført med deltagelse af 270 mænd og kvinder over 70 år med mild kognitiv svækkelse - en tilstand, som rammer hver sjette ældre, og som kan påvirke hukommelse, sprog og andre mentale funktioner. Ca. halvdelen af dem, der rammes af mild kognitiv svækkelse, udvikler Alzheimers inden for fem år efter den første diagnose.

Indtagelse af B-vitaminer og folsyre er kendt for at kunne kontrollere indholdet af aminosyren homocystein i blodet. Et højt indhold af dette stof kan beskadige blodkarrene og har en sammenhæng med en øget risiko for demens.

"Øget homocystein er en kendt risikofaktor for kognitiv svækkelse hos ældre, Alzheimers og andre former for demens", siger de Jager. "Stoffet kan beskadige endothelet i blodlegemerne og binde sig til de receptorer i hjernen, der findes på neuronerne. Og det ser ud til at medvirke til udvikling af den atrofi, der ses i forbindelse med Alzheimers".

Ældre er mere udsatte for denne virkning af forhøjet homocystein, tilføjer hun, fordi niveauet stiger med alderen, formodentlig på grund af dårligere optagelse af B-vitamin fra kosten, efterhånden som man bliver ældre.

For at holde homocystein-niveauet nede bør man spise mere kød, fisk og grønne bladgrønsager og drikke mindre alkohol, som er kendt for at kunne fjerne B12-vitamin fra kroppen.

I forsøget blev de frivillige deltagere delt i to grupper, hvoraf den ene fik placebo og den anden en cocktail bestående af 0,5 mg B12-vitamin, 0,8 mg folsyre og 20 mg B6-vitamin - hvilket er adskillige gange den dosis, lægerne anbefaler. Deltagernes hjerner blev scannet i starten af forsøget og efter to år, og alle gennemgik et gængs program af kognitive tests.

I hele gruppen fandt de Jager frem til, at de, der tog vitaminerne, havde 30% mindre reduktion i hjernevævet over to år sammenlignet med placebo. Men hos de personer, der havde det højeste homocystein-niveau i blodet ved forsøgets start, gav vitaminerne den største virkning - en reduktion af hjernesvindet med 50%.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012