Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Multivitaminer evalueret for virkninger på humør og velvære

En ny undersøgelse tyder på, at multivitamin tilskud kan reducere stress og fysisk træthed, men kan mangle effekt på den samlede stemning.

Vitaminer og mineraler er vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for til at vokse, udvikle sig og fungere normalt. Med få undtagelser kan vitaminer ikke optages af den menneskelige krop og skal hentes fra fødevarer eller kosttilskud. Multivitaminer som kosttilskud kan indeholde en bred vifte af vitaminer og mineraler. Multivitamin kosttilskud er beregnet til at give personer de rette mængder og typer af vitaminer og mineraler næringsstoffer, som kroppen har brug for. Supplerende multivitaminer kan gavne personer, der ikke får nok vitaminer og mineraler fra maden, samt folk, der har svært ved at absorbere næringsstoffer fra fødevarer.

Der er 13 vigtige vitaminer, som kroppen har brug for: vitaminerne A, C, D, E, K og B-vitaminer (folsyre, thiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, biotin, vitamin B6 og vitamin B12). Vitaminerne har en bred vifte af funktioner i kroppen. For eksempel er C-vitamin nødvendigt for at danne kollagen i knogler, brusk, muskel og blodkar, og det hjælper kroppen med at absorbere jern.

Nogle vitaminer, såsom A og E, er antioxidanter. Antioxidanter er molekyler, der arbejder med at forebygge skader, der opstår i celler og kropsvæv grund både normale kropslige processer og eksponering for nogle kemikalier. Antioxidanter virker ved at forhindre eller forsinke oxidation af DNA og proteiner.

l en nylig undersøgelse blev 138 raske voksne administreret en multivitamintablet med høje niveauer af B-vitaminer eller placebo dagligt i 16 uger. Modforanstaltninger, herunder brugerdefinerede visuelle analoge skalaer, blev administreret ved begyndelsen af undersøgelsen, og igen i uge 8 og 16. Ændringer i visuel analog skala reaktion på en multi-tasking ramme blev også evalueret.

Forskerne fandt, at der manglede signifikante effekter af multivitamin tilskud på humør-målinger. At-home vurderinger, der blev gennemført efter tilskud resulterede i signifikant nedsat fysisk træthed og angst samt stress for personer i multivitamin-gruppen sammenlignet med placebo. Men forfatterne bemærkede, at der var en tendens til øget stress for mandlige deltagere på 16 uger.

Veldesignede kliniske forsøg i større skala er nødvendige for yderligere at evaluere disse resultater.

Eksperterne er uenige om, hvorvidt multivitaminer er nødvendige, hvis en person er sund og spiser en velafbalanceret kost. Den menneskelige krop har en begrænset evne til at bruge vitaminer i sine metaboliske aktiviteter. Når vitaminer forbruges ud over kroppens normale behov, kan de have stoflignende virkninger og kan også påvirke effektiviteten af almindelige medicinske behandlinger. Enkeltpersoner bør konsultere kvalificeret sundhedspersonale, før der træffes beslutninger om multivitamin brug. De anbefalede daglige mængder af vitaminer varierer afhængigt af flere faktorer, herunder en persons alder, køn, generelle sundhed, solen og spisevaner.

Kilde: Pipingas A, Camfield DA, Stough C, et al. Virkningerne af multivitamin tilskud på humør og generel trivsel hos raske unge voksne. Et laboratorium og at-home mobiltelefon vurdering. Appetite. 2013 maj 30, 69C:123-136.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012