Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitaminmangel hos mere end en tredjedel af jordens befolkning

Nye data fra en systematisk gennemgang af ca. 200 befolkningsbaserede forsøg viser, at mere end en tredjedel af jordens befolkning måske lider af D-vitaminmangel.

Analysen, som er offentliggjort i British Journal of Nutrition, gennemgik information fra flere end 168.000 mennesker i 195 forsøg foretaget i 44 lande - og er en af de første, der undersøger D-vitaminstatus verden over og i udvalgte nøglegrupper ved brug af kontinuerlige værdier for 25(OH)D til bedre sammenligninger.

Under ledelse af dr. Kristina Hoffman fra Mannheim Institute of Public Health ved Mannheim, Heidelberg-universitetet fandt man frem til, at 37,3% af de gennemgåede forsøg rapporterede om et gennemsnitligt serumvitaminniveau - målt i form af 25 hydroxyvitamin D (25(OH)D)-værdier - til under 50 nmol/l, hvilket af sundhedsmyndigheder verden over anses som værende for lavt.

"Styrken ved vores forsøg er, at vi anvendte strenge inklusionskriterier til at filtrere og sammenligne data ved brug af konsistente værdier for 25(OH)D", siger Hoffman. "Selvom vi fandt en høj grad af variabilitet mellem rapporter af D-vitaminstatus på befolkningsniveau, havde mere end en tredjedel af de gennemgåede forsøg en gennemsnitlig serumværdi af 25(OH)D under 50 nmol/l".

Judy Stenmark, direktør for International Osteoporosis Foundation (IOF) kommenterer: "I lyset af den globale stigning i antallet af seniorer og en tæt på firedobling i antallet af hoftebrud på grund af osteoporose siden 1990, er sundhedsmyndighederne nødt til at gøre noget ved utilstrækkelig D-vitaminstatus og dermed risikoen for brud og dårligt helbred i aldrende befolkninger samt på børn og unge".

"IOF opfordrer stærkt til yderligere forskning samt sundhedsmæssige tiltag, som kan medvirke til at forbedre D-vitaminstatus i disse højrisikogrupper".

Forsøget i detaljer
Teamet, som inkluderede forskere fra IOF og DSM, undersøgte mønstre af 25(OH)D fra 195 forsøg for at kunne vurdere potentielle forskelle i alder, køn og geografisk område.

"D-vitaminmangel har en sammenhæng med osteoporose og menes at kunne øge risikoen for kræft og kredsløbssygdomme", siger teamet. "På trods af disse mange potentielle sundhedsfremmende fordele er data på D-vitaminstatus på befolkningsniveau og indenfor nøglegrupper begrænsede".

Hoffman og hendes kolleger fandt de 195 befolkningsbaserede forsøg - med data fra flere end 168.000 personer i 44 lande - ved hjælp af Medline- og EMBASE-databaserne. Og det viste sig, at det gennemsnitlige niveau af 25 (OH)D i befolkningerne varierede betydeligt fra forsøg til forsøg.

Men de bemærker, at 37,3% af forsøgene rapporterede om gennemsnitlige værdier under 50 nmol/l - et niveau, der generelt klassificeres som utilstrækkeligt af sundhedsmyndigheder verden over.

"Vi iagttog aldersrelaterede forskelle omkring Asien/Stillehavet og i Mellemøsten/Afrika, men ikke andre steder, og kønsrelaterede forskelle blev ikke observeret i nogen områder", tilføjer forskerne. Yderligere analyser tyder dog på, at nyfødte og ældre i plejeboliger fra adskillige områder af verden generelt synes at have en højere risiko for en lav 25 (OH)D-værdi, siger forfatterne.

Andre nøgleresultater fra forsøget er:

  • D-vitaminværdierne var højere i Nordamerika end i Europa og Mellemøsten.
  • Kun et begrænset antal forsøg var tilgængelige i Latinamerika.
  • Aldersrelaterede forskelle blev observeret i Stillehavsområdet og Mellemøsten, men ikke andre steder.
  • Den betydelige uensartethed blandt forsøgene i hvert område gør, at man ikke kan drage konklusioner om den generelle D-vitaminstatus på befolkningsniveau.
  • Der er behov for forskningsdesigns, der minimerer potentielle kilder til bias og dermed styrker forståelsen for D-vitaminstatus i nøglegrupper verden over.

Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i tre forskellige styrker: 10 mcg (400 I.E.), 35 mcg (1.400 I.E.) og 85 mcg (3.400 I.E.).

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012