Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Diabetes mellitus - godt nyt!

Overblik over forskningsresultater

Nye videnskabelige beviser tyder på, at E-vitamin kan reducere risikoen for nogle af langtidskomplikationerne ved diabetes. Det er vigtigt at bemærke, at vitaminet ikke på nogen måde kan erstatte insulin eller andre diabetes-lægemidler.

Et stort nyt forsøg foretaget af forskere ved universitetet i Napoli har undersøgt virkningerne af E-vitamin på markører for iltningsbelastning og på, hvordan hjertets nerver fungerer. En gruppe på 50 type Il-diabetikere med en gennemsnitsalder på 65 fik tilfældigt enten placebo eller 600 mg E-vitamin i 4 måneder. Blandt E-vitamindeltagerne kunne forskerne observere bedre kontrol med blodsukkeret, en formindskelse i iltningsbelastningen og forbedringer i 'pulsvariabiliteten' - hjertets evne til at reagere stabilt på de forskellige krav, der stilles til det. Dette sidste er særligt vigtigt, fordi diabetikeres risiko for hjerteanfald er betydeligt højere end gennemsnittet.

Forskere ved Joslin Diabetes Center i Boston målte nyrefunktion og blodstrøm i øjet på 36 type l-diabetikere efter 4 måneders tilskud af 1.800 I.E. naturligt E-vitamin om dagen. De konstaterede, at tilskuddet både øgede blodstrømmen i nethinden til et niveau, der er sammenligneligt med det, man finder hos ikke-diabetikere, og normaliserede nyrefunktionen. De patienter, der havde de mest alvorlige problemer, oplevede den største forbedring, og forskerne bemærker, at E-vitamin er et"billigt og meget lettilgængeligt stof med meget få kendte bivirkninger", og at det kan have "en enorm social og økonomisk virkning".

l en kommentar til forsøget for Diabetes Care skriver dr. Sushil Jain fra Louisiana State University School of Medicine: "Dette forsøg har klart påvist, at tilskud af E-vitamin kan normalisere blodstrømmen hos diabetikere. En sådan fysiologisk normalisering i de tidlige stadier af diabetes kan mindske risikoen for udvikling af komplikationer i nethinde og nyrer".

Et nyt forsøg med 44 type l-diabetikere undersøgte virkningen af E-vitamintilskud på iltningen af LDL og VLDL. Iltning af disse former for kolesterol menes at være et stort skridt i udviklingen af sygdom i hjertets kranspulsårer. Forskerne gav 750 I.E. E-vitamin fra naturlige kilder til halvdelen af gruppen i et år, mens de øvrige fik placebo i de første seks måneder og 750 I.E. naturligt E-vitamin i de andre seks måneder. Analyse af deltagernes blod viste, at LDL og VLDL var langt mere resistent over for iltningsskader og ved reagensglasforsøg havde færre indikatorer på skader som følge af frie radikaler efter E-vitamintilskud sammenlignet med dem, der fik placebo.

Forskerne rapporterer, at "forbedringen i iltningsevnen for lipoprotein kan mættes og modvirkes", og derfor konkluderer de, at "livslangt tilskud af E-vitamin skal overvejes som en mulig behandling af type l-diabetikere".

To indikatorer på inflammation i blodkarrene er C-reaktivt protein og interleukin. Inflammation anses for at være en stor risikofaktor ved hjertesygdom. Forskere ved University of Texas målte disse to indikatorer hos 72 patienter bestående af (a) diabetikere med kredsløbssygdom, (b) diabetikere uden kredsløbssygdomme og (c) raske. De første to grupper, særligt gruppe (a), havde et forhøjet niveau af C-reaktivt protein, men efter tre måneders dagligt tilskud af 1.200 I.E. naturligt E-vitamin opnåede blev indholdet af C-reaktivt protein hos alle tre grupper reduceret med 30% og interleukin med 50%.

Diabetes - de ubehagelige fakta

  • Ifølge WHOs estimater er antallet af diabetikere fordoblet på verdensplan i løbet af de sidste 10 år.
  • Op mod 140 mio. verden over lider af diabetes, og dette tal kan være fordoblet igen i 2015.
  • Diabetikere har 2-4 gange så høj risiko for kredsløbssygdomme - nr. 1 på listen over dødsårsager for diabetikere.
  • Diabetes er hovedårsagen til blindhed hos voksne. Risikoen er 10 gange så høj som for raske.
  • Nyresvigt rammer hver tredje type l-diabetiker. De fleste dialyse- og nyretransplantationspatienter er diabetikere.
  • Perifer neuropati (forstyrrelser i det perifere nervesystem) rammer op mod 50% af alle diabetikere. Det kan reducere blodstrømmen, give tab af følelse i fødderne, bensår og nødvendiggøre amputation.
  • Komplikationer i de små blodkar er hovedårsagen til blindhed, nyresvigt og behov for amputation som følge af nerveskader.

l Danmark forhandles nu efter ca. 50 års forbud en glædelig nyhed, der modgår neuropati (forstyrrelser i det perifere nervesystem): Alfa-lipon tabletter- receptfri hos apoteker og flere håndkøbsudsalg!

Læs mere:
Alfa-liponsyre, super-antioxidanten over dem alle
Alfa-lipon tabletter tog smerter i fødderne
Alfa-liponsyre og diverse lidelser - opdateret
Alfa-liponsyre til behandling af diabetes og diabetisk neuropati
Alfa-liponsyre - styrker og opretter mange steder i kroppen
Alfa-liponsyre - en vigtig antioxidant for stofskiftet
Alfa-liponsyre modgår nerveskader
De videnskabelige beviser for Alfa-liponsyre

Kilder:
World Health Organisation Fact Sheet No. 138.
Tuomilehto J et al. NEJM 344(18):1343-1350, 2001.
The Diabetes Control & Complications Trial Research Group, NEJM, 329:977-986,1993.
Antioxidants in Diabetes Management - redigeret af Lester Packer, Peter Rosen, Hans J. Tritschler, George L. King & Angelo Azzi, Marcel Dekker Inc., New York, 2000.
Manzella D, et al. Am J Clin Nutr, 73:1052-1057, 2001.
Bursell SE et al. Diabetes Care, 22:1245-1251,199.
Jain SK. Diabetes Care, 22(8):1242-1244, aug 1999.
Engelen W et al. Am J Clin Nutr, 72:1142-1149, 2000.
Devaraj S, Jialal I. Free Rad Biol & Med, 29:790-792, 2000.
Rosen P & Toeller M. Int J Vit Nutr, 73:1052-1057,199.
VERIS Research Summary: The Role of Antioxidants in Diabetes, maj 1998.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012