Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kikkertkirurgi ved kræftoperationer

Kikkertkirurgi (laparoskopi) er blevet mere og mere anvendt ved kræftoperationer. Fordelene skulle være kortere hospitalsindlæggelse, at man hurtigere kommer til kræfter, fordi det kirurgiske indgreb er mindre, og immunsystemet påvirkes mindre. "Der har dog fra flere sider været rejst tvivl om, hvorvidt laparoskopi i sig selv kan accelerere forløbet af en malign sygdom og derved potentielt nedsætte overlevelsen," hedder det i Ugeskrift for læger nr. 38, 1997.

Den væsentligste indvending mod laparoskopi ved kræftsygdomme er meddelelser om observationer af metastaser i sårene hos patienter, der er opereret ved kikkertkirurgi. Udviklingen af sådanne metastaser har dog også været kendt efter den traditionelle, åbne kirurgi. Der er ikke foretaget sammenlignende undersøgelser af dette problem. Om problemet med operativ spredning af kræftceller, som kræftlægerne stort set altid benægter over for patienterne, hedder det: "Man ved ikke, hvorfor disse metastaser opstår i sårene. Det er velkendt, at cancerceller kan overleve, hvis de rives løs fra selve tumor, og en potentiel forklaring kunne således være, at vitale tumorceller daner basis for en metastase i operationssåret. Ved laparoskopi, hvor operationen bliver foretaget med overtryk på grund af CO2er der således mulighed for, at cellerne bliver fanget i sårene, når overtrykket tages af i forbindelse med afslutning af operationen. Man ved ydermere, at der er gode vækstbetingelser i et helende sår, ligesom ophobning af kvælstofilte eller andre skadelige metabolitter er en mulighed. Betydningen af cirkulerende mikrometastaser er endnu ufuldstændig uredt," hedder det iUgeskrift for læger.

I betragtning af, at kirurgi i kræftbehandlingen har været almindelig anvendt i mere end 100 år, forekommer det fra et patientsynspunkt besynderligt, at lægerne endnu ikke har interesseret sig for at udrede betydningen af spredning af kræftceller ved operation.

Artiklen konkluderer, at indikationerne for anvendelse af laparoskopi til behandling af kræftsygdomme er uafklarede. Hvis du som patient skal opereres med kikkertkirurgi, er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at der er tale om forsøg. Inden for kirurgien er der imidlertid ikke tradition for at iværksætte kontrollerede forsøg - her prøver man sig blot frem. Sådanne behandlinger kaldes i juridisk forstand ikke forsøg, hvor vi som patienter har krav på skriftlig information og skal afgive skriftligt samtykke. Inden for lægevidenskaben kan man sagtens bruge behandlinger, som man ikke ved, hvordan virker, uden at kalde det forsøg. Man kalder det så en eksperimentel behandling eller et behandlingsforsøg, og her er der efter lovgivningen ikke skærpede krav om information til patienten. Dette er det som patient meget vigtigt at være opmærksom på. TIDSLERNE har i sine kommentarer til betænkningen om information og samtykke i forbindelse med forsøg gjort opmærksom på dette meget store hul i reglerne på området.

Merete Birkelund, TIDSLERNE 4-1997

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012