Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Spis en sund morgenmad og undgå diabetes

Et forsøg, der blev præsenteret ved det 95. årsmøde i Endocrine Society i San Francisco, tyder på, at hvis man regelmæssigt springer morgenmaden over, kan det føre til insulinresistens - og dermed øge risikoen for diabetes type II.

"Det er efter al sandsynlighed sundhedsfremmende at spise en sund morgenmad. Ikke nok med, at det gør lettere at holde vægten - det kan også medvirke til, at du undgår at udvikle diabetes", siger dr. Elizabeth Thomas, der underviser i medicin ved University of Colorado og er hovedforfatter til forsøget.

Overvægtige kvinder, der regelmæssigt springer morgenmaden over, har en øget risiko for at udvikle diabetes type II, advarer forskerne. "Vores forsøg har vist, at akut insulinresistens udvikledes efter blot én dag uden morgenmad", forklarer Thomas. Insulinresistens er en tilstand, hvor en person har behov for mere insulin til at reducere blodsukkerniveauet til det normale. Hvis man regelmæssigt springer morgenmaden over, kan det føre til kronisk insulinresistens, og det øger risikoen for diabetes type II.

Ni overvægtige eller svært overvægtige ikke-diabetiske kvinder med en gennemsnitsalder på 29 år blev udvalgt til forsøget. Deres insulin- og blodsukkerniveau blev målt to forskellige dage, efter at kvinderne havde spist frokost. På førstedagen havde kvinderne spist morgenmad; på andendagen ikke. Målingerne viste, at uden morgenmad havde de "behov for en øget mængde insulin for at omsætte samme frokostmåltid".

"Det er et lille, men meget interessant forsøg", siger dr. Ping Wang, som er direktør for Health Diabetes Center ved University of California, Irvine. "Resultaterne skal bekræftes af større forsøg".

Forsøget udgør ikke et endegyldigt bevis, og der er behov for mere forskning. Men det tyder på, at der er en sammenhæng mellem at springe morgenmaden over og et højere insulinniveau. Trods manglen på afgørende beviser taler lægerne imod enten at springe måltider over eller at spise meget ofte. "Forsøg foretaget i Europa har vist, at et stort måltid midt på dagen er bedre et stort måltid ved aftenstide", siger dr. Joel Zonszein, professor i klinisk medicin ved Albert Einstein College of Medicine og leder af Clinical Diabetes Center ved Montefiore Medical Center i New York City.

Statistikken viser, at 61,3 mio. indere led af diabetes i 2011. International Diabetes Federation forventer, at dette tal stiger til 101,2 mio. i 2030. Indien har flere diabetikere end USA og er kun overgået af Kina i antal.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012