Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Øjensygdomme: At se ind i fremtiden med naturmidler

I løbet af det seneste år er der udgivet mindst syv forsøg med antioxidanter - og de understøtter alle teorien om, at en bedre antioxidant status kan nedsætte vores risiko for at udvikle AMD og grå stær.

For lidt over et år siden omtalte første udgave af Vita Forum lovende forskningsresultater udført af dr. Joanne Curran Celentano med to carotenoider, lutein og zeaxanthin, som har vist sig at være lovende til at beskytte mod den alvorlige og uhelbredelige øjensygdom aldersrelateret makulær degeneration (AMD). Ved at påvirke makulaområdet (den gule plet) i nethinden forårsager AMD et gradvist tab af centralsynet, hvilket betyder, at ansigter bliver til utydelige ovaler, og de centrale ord i en sætning forsvinder fra siden.

Siden har man forsket aktivt i kost og aldersrelaterede øjensygdomme. Mindst syv forsøg med antioxidanter er blevet publiceret i det seneste år (se herunder), og de bekræfter alle teorien om, at en bedre antioxidantstatus kan sænke risikoen for AMD og grå stær.

Som for hjertesygdom, kræft og andre 'alderssygdomme' ser det ud til, at iltningsbelastning er en nøglemekanisme for de aldersrelaterede øjensygdomme - både nethinden og linsen er i fare for at blive iltet af de frie radikaler, som produceres ved de normale stofskifteprocesser, og af faktorer som sollys og cigaretrøg. Med alderen begynder den ophobede virkning af mange års påvirkning fra frie radikaler at slide på synet.

Eftersom mange af os bliver langt op i 70'erne, stiger antallet af tilfælde af aldersrelaterede øjensygdomme - ja, AMD er nu den væsentligste årsag til permanent synstab blandt ældre i Storbritannien. Et nedslående billede af fremtiden, fordi selv et delvis reduceret syn kan gøre ældre mere tilbøjelige til at falde, tage forkert medicin eller blive isolerede eller deprimerede. Faktisk mener dr. Sheila West, professor i oftalmologi ved Johns Hopkins Medical Institution i Baltimore, at "tabet af følsomhed overfor kontraster har ligeså stor betydning for ældres tab af mobilitet som ledegigt og hjertesvigt".

Mere positivt set giver resultaterne af antioxidant-forsøgene, der blev offentliggjort i år, et reel håb om, at vi måske er ved at bevæge os tættere på forebyggelsen af AMD og grå stær gennem optimal ernæring. Dette er særligt vigtigt, når det gælder AMD, fordi i modsætning til grå stær, som man nu er i stand til at afhjælpe kirurgisk i langt de fleste tilfælde, findes der ingen effektiv behandling af eller kur mod AMD.

Makulært pigment og AM
Som dr. Curran-Celentanos arbejde har også anden ny forskning relateret til AMD og makulært pigment fokuseret på lutein og zeaxanthin. Disse to carotenoider er koncentreret i nethinden ved makula - den del i øjet, der har højest visuel skarphed og klarhed. Her danner de det makulære pigment, som menes at fungere som filter for skadeligt blå lys og som en antioxidant, der kan fjerne frie radikaler. Det er påvist, at hvis tætheden i dette pigment er lav, er risikoen for at udvikle AMD øget. Dr. Curran-Celentano påviste, at tilskud af lutein og zeaxanthin øgede tætheden i det makulære pigment, hvilket måske virker beskyttende.

  • Et forskerteam fra Arizona State University har påvist, at øget indtagelse af spinat og majs (begge kilder til lutein og zeaxanthin) i fire uger øgede tætheden i det makulære pigment hos de fleste deltagere. Denne øgede tæthed holdt sig i adskillige måneder efter, at forsøgsdeltagerne igen var begyndt at spise deres normale kost.
  • Et ét år langt forsøg i Florida har vist, at tilskud af lutein til kosten i en periode på 20 uger gav en estimeret reduktion på mellem 30 og 40% i den mængde blåt lys, der når ind til de øjenvæv, der er sårbare overfor AMD.
  • Forskning under ledelse af Frederick Khachik, PhD, ved det amerikanske landbrugsministerium undersøgte alle de større og mindre carotenoider og deres metabolitter i menneskets nethinde. Man fandt frem til, at der i ekstrakter af menneskets nethinde fandtes adskillige iltningsprodukter af lutein og xeazanthin - et resultat, der bestyrker teorien om, at lutein og zeaxanthin måske fungerer som antioxidanter, der skal beskytte makula (den gule plet) mod kortbølgelys.

Linse og grå stær
Grå stær er uklarhed i øjets krystallinske linse og menes også - i hvert fald til dels - at være forårsaget af skader fra frie radikaler. Allen Taylor, Ph.D., ved USDA Human Nutrition Research Center on Aging i Boston, siger: "Mange nye forsøg indikerer, at grå stær-lignende ændringer i linsens proteiner fremkaldes af påvirkning fra lys og ilt. En logisk slutning er, at en øget mængde antioxidanter kan virke beskyttende mod grå stær. Resultaterne af adskillige epidemiologiske forsøg tyder på, at dette er tilfældet". De mest lovende næringsstoffer synes at være E- og C-vitamin.

  • Forskere ved Institute of Food Research i Norwich undersøgte antioxidantvirkningen af en blanding af carotenoider og E-vitamin i en model af oxidativ grå stær. Deres resultater tyder på, at E-vitamin faktisk har en direkte beskyttende virkning, og selvom de ikke fandt lignende beviser for carotenoider, hævder de, at de ikke 'udelukker en beskyttende rolle for carotenoider i linsen, f.eks. jagt på singlet-oxygen, der kommer fra UV-lysets bestråling'.
  • Et finsk forsøg fandt en omvendt sammenhæng mellem plasmaniveauet af E-vitamin og udvikling af uklarhed i den kortikale linse - et tidligt stadium i udviklingen af grå stær. En plasmakoncentration af E-vitamin i den laveste kvartil blev sat i forbindelse med en 3,7 gange så høj risiko sammenlignet med dem, der lå i den højeste kvartil.
  • Forskere ved Tufts University i Boston har fundet frem til, at indtagelse af C-vitamintilskud i mere end 10 år reducerede risikoen for tidlig grå stær med 77%, moderat fremskreden grå stær med 83% hos kvinder i alderen 56-71 år.
  • Et andet nyt forsøg har vist en aldersbetinget, omvendt sammenhæng mellem tæthed i linsen og i det makulære pigment. Forskerholdet fra Arizona havde allerede som forventet fastslået, at tætheden i linsen øges med alderen, men deres opdagelse af dette andet forhold fik dem til at konkludere, at lutein og zeaxanthin kan forsinke aldersrelaterede forøgelser i linsens tæthed.

Referencer:
Hammond BR et al. Dietary modifications of human macular pigment density. Investigative Ophthalmology & Visual Science 38(9)1997, p. 1795-1801.
Landrum J et al. a one year study of the macular pigment. The effect of 140 days of a lutein supplement. Experimental eye Research 65(1)1997, p. 57-62.
Khachik F et al. Identification of lutein and zeaxanthin oxidation products in human and monkey retinas. Investigative Ophthalmology & Visual Science, 38(91)1997, p. 1802-1811.
Institute of Food Research, Norwich, Science Briefs: Eat more fruit and vegetables.
Rouhianinenp et al. Association between low plasma vitamin E concentration and progression of early cortical lens opacities. Am J. Epidemiology 144(5)1996, p. 496-599.
Jacques P et al. Long term vitamin C supplement use and prevalence of early age-related lens opacities. Am J. Clinical Nutrition, 66 1997, p. 911-916
Hammond BR et al. Density of the human crystalline lens is related to the macular pigment carotenoids, lutein and zeaxanthin. Optometry & vision Science, 74(7)1997, p. 499-504.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012