Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Luftforurening - sådan gør vi noget ved virkningerne

Hjerteanfald kan skyldes luftforurening! Storbritannien ramt af hjertefarlig forurening hver femte dag! Nyt forsøg undersøger helbredsskader som følge af luftforurening! E-vitamin og andre antioxidanter kan vise sig at være værdifulde våben.


Hvis man skal dømme efter disse udtalelser fra henholdsvis Coronary Prevention Group, Friends of the Earth og British Lung Foundation, har virkningen af Clean Air Act fra 1950'erne været ret kortlivet: Forurening er igen blevet et alvorligt problem, og det ser ud til, at det er kommet for at blive. Daglig overvågning af ozonlaget har således vist, at WHOs retningslinjer regelmæssigt overskrides over det meste af Europa. 'Traditionelle' forurenere er som resultat af ovennævnte lov blevet erstattet af nye som f.eks. ozon, nitrogendioxid og partikler, primært fra bilernes udstødningsgas.

Førende lungespecialist dr. Frank Kelly, som leder afdelingen for lungebiologi ved Rayne Institute i London, siger: "Man har indtil fornylig ikke været klar over omfanget af dette voksende problem, og man har efter al sandsynlighed også undervurderet det, men der er ny betydelig bekymring over de mulige indvirkninger på vores helbred".

Ozon er en af de kraftigste oxidanter, vi kender til, og mange forsøg har vist en negativ sammenhæng mellem ozonkoncentrationen i den omgivende luft og lungefunktion. Alle kropsvæv er sårbare overfor iltningsskader, men det gælder i særdeleshed lungerne, fordi de konstant udsættes for gasser, dampe og partikler i luften, og mange af disse er stærkt iltende. Ozon menes at have mange af sine skadelige virkninger i form af reaktioner fra frie radikaler, og det første mål er de antioxidante elementer i væsken i lungevæggen. Man har derfor fremsat den teori, at kroppens antioxidantstatus kan være en væsentlig faktor, når man skal vurdere risikoen for forureningsfremkaldt lungesygdom. Dr. Kelly og hans forskerhold undersøger denne sammenhæng: "Foreløbig ved vi kun meget lidt om denne første forsvarslinje i lungerne", siger Dr. Kelly. "Men jeg håber, at igangværende forsøg både i vores laboratorium og hos andre snart vil kaste nyt lys over de sundhedsfremmende egenskaber ved antioxidanter mod luftforurenende stoffer som ozon".

Toksiner i forurenet luft sættes meget ofte i forbindelse med nedsat lungefunktion - uanset om det gælder astma, bronkitis, emfysem eller endog lungekræft. Det er ikke videnskabeligt bevist, men mange eksperter mener, at stigningen i antallet af astmatilfælde i de senere år i hvert fald til dels kan tilskrives toksiner - Storbritannien har nu det højeste antal i Europa i aldersgruppen 20-44 år.

Og måske endnu mere bekymrende er sammenhængen mellem partikelforurening og risikoen for hjerteanfald og hjerneblødning. British Lung Foundation har lige igangsat et fem år langt forsøg, og en talsmand, dr. Simon Taggart, siger: "Der er nu masser af beviser fra Storbritannien, USA og resten af Europa, der sætter partikelforurening i forbindelse med dødelighed - over 10.000 for tidlige dødsfald om året i Storbritannien kan skyldes denne type forurening".

Eftersom vi regelmæssigt overskrider WHOs retningslinjer for en lang række forurenende stoffer, og mængden af trafik på vores veje skønnes at blive næsten fordoblet fra 1995 til 2025, er den potentielle sundhedsfare enorm. For ikke-rygere, der lever sammen med en ryger, er udsigterne endnu værre: Forsøg offentliggjort i BMJ viser, at ikke-rygere, der udsættes for passiv rygning, har 26% højere risiko for at udvikle lungekræft og 23% højere risiko for hjertesygdom.

Det vil tage endnu mange års forskning at forstå den fulde konsekvens af luftforurening på vores luftveje og kredsløb. I mellemtiden er dr. Kelly og hans forskerteam især koncentreret om det såkaldte Epithelial Lining Fluid (ELF). Det er det tynde, vandige lag med masser af antioxidanter, som danner en beskyttende barriere over lungecellerne. "Jeg er sikker på, at lungehindens evne til at modstå de skadelige virkninger af iltnings-belastning i signifikant grad påvirkes af antioxidanter i ELF. Vores forsøg indtil nu viser, at den luftforurening, vi normalt oplever her i landet, rent faktisk har en negativ indvirkning på antioxidanterne i ELF og kan forårsage lungeskader".

Ny forskning gennemført af dr. Carol Trenga ved University of Washington School of Public Health and Community Medicine i Seattle viser, at tilskud af E- og C-vitamin kan være godt for astmatikere. Forsøget overvågede 17 astmatikere, som tog daglige tilskud af E- og C-vitamin i en periode på fem uger efterfulgt af placebo i yderligere fem uger. Ved afslutningen af de to femugersperioder blev deltagerne udsat for luft indeholdende ozon og svovldioxid, mens de gik på et løbebånd. Alle var i stand til at trække vejret mere ubesværet efter perioden med tilskud. Dr. Trenga siger: "Vores resultater viser, at en kombination af antioxidante vitaminer kan være en god hjælp for astmatikere, der er følsomme overfor luftforurening". Britiske forskere ved Frenchay Hospital i Bristol har på basis af et nyligt offentliggjort forsøg med 178 mænd og kvinder i alderen 70 og derover påvist, at E-vitamin kan beskytte lungefunktionen hos ældre.

Læs også:
Astma – noget skader, noget hjælper
Vinylgulve en af årsagerne til astma og allergi
Astma-spray kan ikke forebygge mild astma
Forskellige stoffers indvirkning på astma
Magnesium - kvindernes mineral?
E-vitamin under graviditeten mindsker risikoen for astma hos børnHøfeber - et forstadie til astma
Astma - ingen ved, hvorfor flere får det
Lyserende/æteriske planteolier 3
Betændelse i næsen øger risiko for rhinitis og astma
Bipollen gav mig nyt liv!
Vagtelæg virker mod nælde­feber, eksem, astma, høfeber, rhinitis og bihulebetændelse 1

Kilder:
Coronary Prevention Group, pressemeddelelse 5/8-97
Friends of the Earth, pressemeddelelse 25/9-97
British Lung Foundation, pressemeddelelse 27/10-97
National Asthma Campaign Audit, 1997/98
nvironment - a new key area for health of the Nation, BMJ 9/11-96, v. 313, 7066, p. 1197(3)
assive smoking: history repeats itself, BMJ 18/10-97, v 315, 7114
renga C, præsentation ved American Lung Association/American Thoracic Society International Conference, 20/5-97
Dow L et al. Does dietary intake of vitamins C and E influence lung function in older people? Am J. Respiratory and Critical Care Medicine (nov 1996) 154(5:1401-4 (1073-449X).

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012