Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Polyfenoler i kosten kan give dig et længere liv

Masser af polyfenoler via kosten kan sættes i forbindelse med op til 30% lavere dødelighed hos ældre, viser ny forskning baseret på urinkoncentrationen af polyfenoler.

Forsøget, som er offentliggjort i Journal of Nutrition, er det første, der evaluerer det samlede kostindtag af polyfenoler ved brug af en kostmæssig biomarkør og ikke kun et kostspørgeskema, forklarer det spanske forskerhold, der står bag forsøget. Under ledelse af professor Cristina Andrés-Lacueva fra University of Barcelona brugte man i den 12 år lange opfølgningsperiode målinger af samlet urinkoncentration af polyfenol til at vurdere virkningen af en polyfenolholdig kost på levetid og dødelighed.

Resultaterne tyder på, at der er en sammenhæng mellem et højt polyfenolindtag og en lavere dødelighed - således at de, der får flest polyfenoler, har 30% lavere risiko for at dø. ”Den samlede urinkoncentration af polyfenoler er en uafhængig risikofaktor for dødelighed blandt hjemmeboende ældre, hvilket tyder på, at et højt kostindtag af polyfenoler kan have en sammenhæng med længere levetid”, skriver forskerne.”Resultaterne underbygger videnskabelige beviser, der tyder på, at personer, der indtager en kost med masser af frugt og grønt, har en lavere risiko for adskillige kroniske sygdomme og generel dødelighed”, siger Raul Zamora Ros, som er hovedforfatter til forsøgsrapporten.

Ny biomarkør
Forskerholdet analyserede i regi af InCHIANTI-forsøget data fra en gruppe på 807 kvinder og mænd i alderen 65+ fra de toscanske byer Greve og Bagno. Ved at bruge urinkoncentrationen af polyfenol som mål vurderede gruppen effekten af en polyfenolholdig kost - og det er første gang, at denne biomarkør er anvendt til et epidemiologisk eller klinisk forsøg.”Udvikling og brug af kostmæssige biomarkører gør det muligt at foretage en mere præcis og i særdeleshed mere objektiv vurdering af indtaget, da det ikke kun er baseret på deltagernes hukommelse, når de udfylder spørgeskemaet”, siger Lacueva. ”Denne metode gør vurderingen af sammenhængen mellem kostindtag og dødelighed eller sygdomsrisiko mere troværdig og nøjagtig”.

Forskningsresultater
Ved at analysere urinkoncentrationen af polyfenoler fandt forskerne frem til, at den generelle dødelighed blev reduceret med 30% hos deltagere, som spiste en kost med mange polyfenoler (>650 mg pr. dag) sammenlignet med de deltagere, som havde et lavt polyfenolindhold i kosten (<500 mg pr. dag).

Lacueva bemærker, at i løbet af opfølgningsperioden på 12 år døde 274 patienter (34%). Forskerne fandt frem til, at efter justering for alder og køn var der en større forekomst af markører for udskillelse af polyfenoler i urinen hos de deltagere, der overlevede opfølgningsperioden, i forhold til dem, der døde.

Men når forskerne kiggede på data vedrørende samlet kostindhold af polyfenoler i forhold til kostspørgeskemaet, fandt de ingen signifikante forskelle. Derfor understreger de, at deres forsøg ikke blot tyder på, at der er fordele ved kostmæssige polyfenoler, men også viser betydningen af at evaluere kostindtag ved brug af kostmæssige biomarkører, ikke kun kostspørgeskemaer.

”Polyfenoler kan måske spille en rolle i forebyggelsen af adskillige kroniske sygdomme, men at vurdere det kostmæssige indtag af polyfenoler ud fra selvrapporterede kostspørgeskemaer er unøjagtigt og upålideligt”, bemærker forskerteamet.

Læs også:
ORAC-MAX 21 - frugt og grønt i kapsler
Polyfenoler kan mindske risikoen for kræft i tarmen
Økologi-afgrøder er bedst for helbredet
Polyfenoler i bær og druer kan bevare hukommelsen
Rødvins Resveratrol Complex kapsler og "det franske paradoks"
Rødvins Resveratrol har en kraftig kræfthæmmende virkning
Grøn Complex
ORAC-MAX 21 - praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag
Grøn te-ekstrakt kan standse udviklingen af Parkinson's syge

 

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012