Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin kan bremse forstadier til kræft

D-vitamin kan være med til at bekæmpe kræft ved at blokere cellevækst og bremse udviklingen fra forstadie til ondartet kræftsvulst.

Ifølge et team af canadiske forskere giver den nyopdagede mekanisme en molekylær forklaring på den mulige kræftforebyggende virkning ved D-vitamin.

I Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) skriver forskerne, at den aktive form af D-vitamin blokerer for kræftcelledannelsen ved hjælp af adskillige mekanismer, der hæmmer både produktion af og funktion i et specifikt protein (c-MYC), der er nødvendigt for celledelingen.

Forskerteamet under ledelse af professor John White forklarer, at c-MYC aktiverer celledelingen. Det er aktivt i forøgede mængder ved mere end halvdelen af alle kræftformer, men de nye resultater tyder på, at D-vitamin kan ændre dette.

"Vi fandt frem til, at D-vitamin styrer både produktions- og nedbrydningshastighed på c-MYC. Og endnu vigtigere er det, at D-vitamin virker stærkt stimulerende på produktionen af den naturlige c-MYC-antagonist MXD1 - simpelthen ved at lukke ned for c-MYCs funktion", siger White.

Ifølge forskerteamet fungerer D-vitamin ved at undertrykke ekspressionen af gener, der reguleres af c-MYC, og fremme ekspressionen af og stabiliteten i MXD1 og dermed "ændre forholdet mellem DNA-bundet c-MYC og MXD1 drastisk".

"Vores resultater viser, at D-vitamin bremser c-MYC-funktionen, og det tyder på, at det kan bremse celleformering og udvikling af celler fra forstadie til ondartet sygdom", siger White. "Vi håber, at vores forskning vil få folk til fortsat at tage nok D-vitamin og sikre gennemførelse af store, velkontrollerede kræftforebyggelsesforsøg, der kan teste virkningen af at tage D-vitamintilskud", tilføjer han.

Kilde:Salehi-Tabar R, Nguyen-Yamamoto L, Tavera-Mendoza LE, Quail T et al. Vitamin D receptor as a master regulator of the c-MYC/MXDl network. PNAS, offentliggjort online, offentligt tilgængelig, doi: 10.1073/pnas.1210037109.

Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i tre forskellige styrker: 10 mcg (400 I.E.), 35 mcg (1.400 I.E.) og 85 mcg (3.400 I.E.).

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012