Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ikke to kræfttilfælde er ens

Ifølge professor Mikael Rørth fra Rigshospitalet er der ikke to kræftsygdomme, som er helt ens.

”Som udgangspunkt kan man derfor sige, at hver eneste kræftpatient er unik. Men så samles de enkelte tilfælde i nogle grupper eller familier, for eksempel efter hvilket organ kræftcellerne udgår fra, eller hvordan de arter sig. l nogle grupper er der flere patienter end andre, og jo flere, der er, jo lettere er det at lave nogle undersøgelser, som kan føre til en overordnet behandlingsstrategi. Jo mindre gruppen af kræfttilfælde er, jo svagere er den evidens, som behandlingsstrategien bygger på”, siger professoren.

”Selvom kræfttilfældet er særegent, hører det næsten altid til en familie af sygdomme, og så kan man forsøge med samme behandlingsstrategi. Der skal ikke nødvendigvis udvikles nye behandlinger til de sjældne kræfttilfælde. Ofte er det snarere et spørgsmål om at komme frem til en rigtig kombination af de behandlingsmuligheder, der i forvejen findes”, siger han.

”Nogle kræftformer er lettere at behandle end andre. Og det er uafhængigt af, om det er de sjældne eller de hyppige kræftformer. Testikelkræft er ikke en særlig hyppig sygdom, men det er den kræftform, der har størst behandlingssucces. Det har ikke noget at gøre med, om den er sjælden eller hyppig. Men med lige netop den kræftform er der nogle behandlinger, som er meget effektive. Og så er der prostatakræft. På trods af at det er en meget hyppig sygdom, så kan den være vanskelig at behandle, fordi den er kompleks.

Men det går den rigtige vej, forsikrer han, og som eksempel peger han på de fremskridt, der er sket inden for forskningen i det enkelte menneskes arvemasse. 

”Ved at kende den genetiske profil vil man kunne aflæse egenskaberne ved den enkelte kræftsvulst - uanset om diagnosen er hyppig eller sjælden - og så bruge det som grundlag for at finde den bedste behandling”, fastslår Mikael Rørth.

Kilde: tæt på kræft, artikel af Ida Nymand Ammundsen, august 2012.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012