Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin giver stærkere børn

Nye forskningsresultater viser, at børn fødes med stærkere muskler, hvis deres mødre har en høj D-vitaminstatus under graviditeten.

Forsøget, som er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, undersøgte den mulige sammenhæng mellem moderens D-vitaminstatus, defineret som blodets indhold af 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] efter 34 ugers graviditet, og barnets muskelmasse og gribestyrke i fireårsalderen. Man fandt frem til, at indtagelse af 25(OH)D i den sidste del af graviditeten kan påvirke udviklingen af muskler hos barnet via en effekt primært på muskelstyrken frem for muskelmassen.

Teamet under ledelse af dr. Nicholas Harvey fra University of Southampton udtaler, at moderens D-vitaminstatus under graviditeten tidligere er sat i forbindelse med knogledannelse og svær overvægt hos barnet. Desuden har man undersøgt, om moderens D-vitaminstatus er involveret i muskelfunktionen lige efter nedkomsten. Men man ved kun meget lidt om den rolle, 25(OH)D-status lige før fødslen spiller i programmeringen af muskeludviklingen hos spædbørn, lyder det fra forskerteamet.

"Disse sammenhænge mellem moderens D-vitaminstatus og barnets muskelstyrke kan meget vel have kon­sekvenser for barnets senere helbred; muskelstyrken er størst i de tidlige voksenår, inden den falder igen med alderen, og en dårlig gribestyrke hos voksne er sat i forbindelse med negative sundhedsmæssige kon­sekvenser som diabetes, faldulykker og brud", forklarer Harvey.

"Det er sandsynligt, at den større muskelstyrke, man har observeret ved fire år hos børn af mødre med et højere D-vitaminindhold i kroppen, vil bevares ind i voksenalderen og dermed potentielt være med til at reducere sygdomsbyrden i forbindelse med tabet af muskelmasse i alderdommen".

Forsøget i detaljer
Harvey og hans kolleger analyserede data fra 678 mødre og deres børn fra Southampton Women's Survey. Man målte blodets 25 (OH)D-status under graviditeten, og vurderingen af børnene i fireårsalderen omfattede gribestyrke i hænderne og en DEXA-scanning (Dual Energy X-ray Absorptiometry) af hele kroppen. Sidstnævnte viser knoglernes mineralindhold og knogletætheden. Desuden vurderede man fysisk aktivitet med accelerometer i en periode på 7 dage for en undergruppe på 326 børn.

Resultaterne af forsøget tyder på, at et højere indhold af D-vitamin i moderens blod gav større gribestyrke hos barnet, samt en mindre udtalt sammenhæng med barnets muskelmasse. Seniorforfatter til forsøgsrapporten, professor Cyrus Cooper, forklarer, at forskningen indgår i et større program, "hvor vi forsøger at forstå, hvordan faktorer som kost og livsstil hos moderen under graviditeten påvirker barnets kropssammensætning og knogleudvikling".

"Disse resultater vil hjælpe os til at designe interventioner, der sigter på at optimere kropssammensætningen i barndommen og senere i voksenalderen - og dermed forbedre helbredstilstanden for fremtidige generationer", udtaler han.

D-vitamin bidrager til:
  • bevarelsen af normale knogler og tænder
  • optagelsen og udnyttelsen af calcium og fosfor
  • den normale blodcalcium-koncentration
  • den normale celledeling
  • den normale funktion af immunforsvaret
  • en sund betændelsesreaktion
  • bevarelsen af en normal muskelfunktion

Kilde: Harvey NC, Moon RJ, Sayer AA et al. Maternal Antenatal Vitamin D Status and Offspring Muscle Develop-ment: Findings From the Southampton Women's Survey. Journal ofClinical Endocrinology and Metabolism, bd. 99, udg. 1, doi: 10.1210/JC.2013-3241.

Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i tre forskellige styrker: 10 mcg (400 I.E.), 35 mcg (1.400 I.E.) og 85 mcg (3.400 I.E.).

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012