Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Omega-3 - et mirakelmiddel?

Et sundt hjerte, en velfungerende hjerne, lavere risiko for kræft, færre humørsvingninger - er der ikke noget som helst, som Omega-3 fedtsy­rer ikke kan klare? l den første af fire artikler med fokus på Omega-3, gennemgår vi forskningen bag overskrifterne.

Forskellige Omega-3 fedtsyrer, forskellige fordele? 
De væsentligste af de Omega-3 fedtsyrer, der findes på markedet, består af eicosapentaen-syre (EPA, C20:5 n-3) og docosahexaen-syre (DHA, C22:6 n-3), der stammer fra marine kilder, dvs. fisk, og alfa-linolensyre (ALA, C18:3 n-3), der kommer fra planter som f.eks. hørfrø.

Alle Omega-3 fedtsyrer er ikke skabt ens, og forskerne har i tidens løb sat de forskellige fedtsyrer i forbindelse med en lang række forskellige, sundhedsfremmende egenskaber.

Der har været stor opmærksomhed på omdannelsen af ALA til de længere-kædede EPA, og mange har hævdet, at denne omdannelse er meget begrænset. Tal viser, at 8-20% ALA omdannes til EPA i menneskekroppen og 0,5-9% til DHA.

Desuden spiller personens køn en afgørende rolle i denne sammenhæng: Det har således vist sig, at kvinder i den fødedygtige alder er i stand til at omdanne 2,5 gange så meget ALA til EPA som raske mænd.

Denne omdannelse bidrager selvfølgelig til kroppens lager af EPA og DHA, som spiller en nøgle­rolle for - blandt mange andre ting - opretholdelsen af et sundt kredsløb.

Et sundt kredsløb
De mest velunderbyggede og omfattende beviser for marine Omega-3 fedtsyrers sundhedsfremmen­de egenskaber findes inden for forskningen i kredsløbssygdomme og opretholdelse af et sundt kredsløb. Denne forbindelse blev første gang påvist af en gruppe danske forskere i begyndelsen af 1970'erne.


Ud over en reduceret risiko for hjerte-/karsygdomme har forskerne også sat Omega-3 fedtsyrer i forbindelse med en forbedring af hjerterytmen og en reduktion i risikoen for at få endnu et hjerte­anfald.

Således blev den første forskningsrapport om en reduceret risiko for et nyt hjerteanfald offentlig­gjort i 2006 i The American Journal of Cardiology (bind 97, s. 1127-1130) af forskere fra Mid America Heart Institute og University of Missouri.

Og senere offentliggjorde italienske forskere resultater, der viser, at et dagligt tilskud af Omega-3 flerumættede fedtsyrer (EPA og DHA) måske kan reducere dødeligheden og antallet af hospitals­indlæggelser som følge af kredsløbsproblemer hos patienter med hjertesvigt. Dødeligheden faldt med 8% og antallet af indlæggelser med 9%.

Når det gælder ALA, har en nyligt offentliggjort metaanalyse foretaget af israelske og britiske for­skere vist, at Omega-3 fra vegetariske kilder også har kredsløbsfremmende egenskaber i form af forbedret kar-tonus, puls, lipidindhold i blodet, blodtryk og reduceret hærdning af arterierne (Nutrition Reviews, bind 6, s. 326-332).

Perfect Balance og Flax Omega-3 kapsler – når planteolier skal være økologiske og prisgunstige

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012