Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Omega-3 fedtsyrer sat i forbindelse med aldring i hjernen

Et nyt forsøg tyder på, at et højere indhold af omega-3 fedtsyrer i blodet kan være med til at bremse aldringen af hjernen.

De væsentligste fedtsyrer i menneskets kost er omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Fiskeolie indeholder de to omega-3 fedtsyrer docosahexaen-syre (DHA) og eicosapentaen-syre (EPA). Nogle nød­der, frø og vegetabilske olier indeholder alfa-linolensyre (ALA), som kan omdannes til DHA og EPA i kroppen. Omega-3 fedtsyrer menes at give en lang række sundhedsfremmende fordele, bl.a. en lavere risiko for sygdomme i hjertets kranspulsårer og forbedring af kolesterolspejlet. Der er visse beviser for, at regelmæssig indtagelse af fisk og omega-3 fedtsyrer kan medvirke til at reducere risikoen for demens. Men resultaterne er ikke helt overensstemmende.

l et nyligt offentliggjort forsøg vurderede forskere data fra 1.111 kvinder, der havde overstået overgangsalderen, i forbindelse med det såkaldte Women's Health Initiative Memory Study. Formålet var at undersøge, om der er en forbindelse mellem blodets indhold af omega-3 fedtsyrer og hjernens aldring. Hjernens aldring blev evalueret gennem bl.a. samlet hjernevolumen.

Efter at have justeret data for faktorer som hormonbehandling og risikofaktorer for hjertesygdom fandt forskerne frem til, at et højere omega-3 indeks, inkl. både EPA og DHA, havde en sammenhæng med 2,1 cm3større hjernevolumen end lavere niveauer. Desuden var der en sammenhæng mellem et højere omega-3 indeks og et større hippocampus-område - det område af hjernen, som spiller en vigtig rolle for kort- og langtidshukommelsen.

Forfatterne konkluderede, at et højere omega-3 indeks kan have en sammenhæng med større hjernevolumen og dermed langsommere aldring af hjernen. Der er behov for yderligere forskning.

Læs også:
Omega-3 - her er svarene på de vigtigste spørgsmål
Flax-olie er det geniale alternativ til fiskeolie
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Omega-3 fedtsyrer kan forebygge hjerneblødning

Reference
Pottala JV, Yaffe K, Robinson JG et al. Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes: WHIMS-MRI Study. Neurology, 22. januar 2014.

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012