Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Chrom mod alderssukkersyge

Der har været nogen diskussion om mineralet chroms rolle for både opståen af alderssukkersyge og i behandlingen af denne efterhånden meget udbredte sygdom. Chrommangel er tilsyneladende almindelig hos diabetikere, og det er blevet rapporteret, at tilskud af chrom kan bedre alderssukkersygen.

I tidsskriftet Diabetes i november 1997 findes der en undersøgelse, der viser, at en øget indtagelse af chrom kan forbedre insulinens virkning og nedsætte blodsukkeret.

I alt 180 aldersdiabetikere blev tilfældigt fordelt i tre grupper. Den ene fik placebo, dvs. fuptabletter uden chrom. Den anden fik 200 mikrogram chrom dagligt og den tredie 1000 mikrogram chrom dagligt. De fleste fik samtidig tabletbehandling mod sukkersygen. Alle blev fulgt i fire måneder.

Resultaterne viste, at både det fastende blodsukker og blodsukkeret to timer efter et måltid blev klart reduceret med ca. en tredjedel i gruppen, der fik 1000 mikrogram chrom dagligt. I samme gruppe faldt insulinmængden i blodet også klart, hvilket er udtryk for, at diabetikernes eget insulin virkede bedre. Langtidsblodsukkeret, der er udtryk for det gennems­nitlige sukkerindhold i blodet de sidste 2-3 måneder faldt også klart i gruppen med det høje chromtilskud. Kolesterol i blodet faldt med 6%.

Der var også en vis virkning i gruppen, der fik 200 mikrogram chrom dagligt, men ikke nær så udtalt.

Konklusionerne fra forsøget er, at chrom i en dosis på 1000 mikrogram dagligt synes at forbedre blodsukkerniveauet hos aldersdiabetikere. Forbedringen skyldes, at diabetikernes egen insulin virker bedre. Mængden af chrom er kun ca. fem gange så stor som den anbefalede daglige dosis og tåltes godt.

Kilde: Anderson RA, Cheng N, et al: Elevated Intakes of Supplemental Chromium Improve Glucose and Insulin Variables in Individuals with Type 2, Diabetes 1997; 46 (November): 1786-1791.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012