Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbær og tranebær mod kræft

Et overflødighedshorn af antioxidanter 
Bær, f.eks. blåbær og tranebær, indeholder store mængder polyfenole stoffer, vitaminer og minera­ler - de biologisk aktive plantestoffer, der er i stand til at reducere risikoen for kredsløbssygdom og kræft. Mange af disse bær har en lang tradition i den europæiske og nordamerikanske folkemedicin.

Bær indeholder et stort udvalg af plantestoffer: Stilbener, tocoferoler, carotener osv. Heraf bidrager polyfenolerne og særligt anthocyaninerne (flavonoider) i høj grad til bærrenes antioxidante evner. Anthocyaniner er de stoffer, der giver den intense farve til mange frugter og grønsager, f.eks. blå­bær, tranebær, blå kartofler og rødkål.

Sundhedsfremmende egenskaber
Polyfenole antioxidanter anses for at være de primære sygdomsbekæmpere, der beskytter kroppen mod frie radikaler - ustabile molekyler, der giver celleskader, som kan føre til kroniske eller dege­nerative sygdomme. De fleste mørkfarvede frugter har en høj antioxidant kapacitet.

Tranebær er i adskillige årtier blevet brugt i udbredt grad til forebyggelse og behandling af infektio­ner i urinvejene. De indeholder proanthocyanidiner (eller kondenserede tanniner), som forebygger, at bakterierne sætter sig fast på cellevæggene, og dermed reducerer risikoen for bakterielle infektio­ner. Dette er den formodede mekanisme bag den positive sammenhæng mellem tranebær og sunde urinveje, evnen til at hæmme mavesår forårsaget af Helicobacter pylori og den beskyttende virk­ning mod tandkødssygdom og huller i tænderne.

Mørkfarvede bær kan fremme hukommelsen, beskytte hjertet og reducere risikoen for kræft.

Forskere har påvist, at en blåbær-holdig kost kan reducere eftervirkningerne af hjerneblødning hos rotter, og at proanthocyanidiner i blåbær og tranebær måske kan medvirke til at kontrollere dannel­sen af visse kræftsvulster. Et nyt forsøg har vist, at polyfenolstoffer fra vilde blåbær er aktive mod alle faser i kræftudviklingen: Dannelse, udvikling og spredning. Ekstrakt af tranebærrets kød kan også vise sig at være kræfthæmmende. Desuden er man i fuld gang med at undersøge det sund­hedsmæssige potentiale ved bærrenes affaldsprodukter.

Tranebær og blåbær kan desuden påvirke kredsløbet ved at fremme Ijemelsen af kolesterol fra blo­det og hæmme iltningen af LDL-kolesterol. Fornylig er man begyndt at fokusere på de betændel­seshæmmende egenskaber ved flavonoide polyfenoler og deres positive bidrag til helbredet.

Bærrene og deres isolerede, aktive stoffer har vist sig potentielt at kunne modvirke diabetes, frem­me hukommelsen, bremse aldersrelaterede, neurodegenerative sygdomme, beskytte mod bestråling og fungere som et influenza-hæmmende middel.

Læs også:
Kræft: chancerne mod kræften
Moderne viden om kosten i kampen mod kræft
Kræft: En verden uden kræft
Kaffe og sundhedsrisiko
Antioxidanter beskytter mod hjerteinfarkt og kræft
Den alternative medicins definitive guide til kræft
Vitaminer mod hjerteinfarkt og kræft
Mad – din mirakelmedicin
Sammenhængen mellem cancer og ernæring

Referencer:
Hoelzl C et al. J Physiol Pharmacol. 52, tillæg 2:49-64, 2005.
Weis El et al. Crit Rev Food Sci Nutr, 42:285-292, 2004.
Weis El et al. Antiviral Res, 66:9-12, 2005.

Health News

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012