Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvidløg bremser aldring af blodkarrene

’’Hvidløg yder en meget effektiv beskyttelse mod åreforkalkning”, hævder professor dr.med. Günter Siegel, afdelingsleder ved Institut für Physiologie der Freien Universität Berlin. Den underliggende sygdomsproces forklarer han på en letforståelig måde i dette interview.

Kan man sammenligne åreforkalkningsmæssigt forandrede blodkar med tilkalkede vandrør?

Ja, for i begge tilfælde indskrænker aflejringer i høj grad gennemstrømningen. Blodbanerne er ind­vendigt beklædt med et tyndt hudlag, som reagerer meget let på selv små sår. Så en lillebitte ridse eller en let irritation er nok til, at kolesterol-molekyler fra blodet trænger ind i karvæggene. Det til­trækker makrofager - en form for immunforsvars-politi. De forsøger at vriste fedtmolekylet fri af karvæggen igen, men på et eller andet tidspunkt kan de ikke længere klare dette rengøringsarbejde. Så bliver fedtstofferne liggende, harskner og får makrofagerne til at svulme op som uarbejdsdygtige skumceller. Så aflejres endnu mere fedt, og arterierne bliver endnu smallere.

Men det er jo ikke forkalkning?

Nej, ikke på dette stadie. Aflejringerne omdannes til hård plak, når kalksalte (karbonater og fosfa­ter) strømmer ind fra blodet. Det fortykker og forhærder endegyldigt karvæggen - til noget, der minder om marmor.

Er det rigtigt, at der endog fødes børn med åreforkalkning?

Hvis moderen får en dårlig kost, fødes barnet med ’’fatty streaks”, dvs. fedtaflejringer i aorta og de store arterier. Babyer kan også have åreforkalkning. Men de fleste fedtaflejringer nedbrydes, når barnet kommer i kravlealderen. Men det aflejrer sig alt sammen igen, når de unge mennesker sidder hele dagen ved et skrivebord. Og når man er 40, 50, 60, har man i et ubøjeligt rør i stedet for en elastisk åre.

Slut med at sidde i lænestolen og spise nakkekoteletter

Hvordan kan man slippe for åreforkalkning?

Fedtaflejringen er reversibel. Men ikke hvis man spiser stegt kød og gror fast i lænestolen. Man skal bevæge sig og sørge for at fa de nødvendige vitaminer. Så nedbrydes plakdannelseme. Men når kalken først har fået plakken til at blive hård som en sten, hjælper kun Calgon-tabs - og de er kun beregnet til vaskemaskinen...

Hvilken rolle spiller bakterierne i sygdomsprocessen?

Forskerne har ikke kun fundet fedtmolekyler i plakdannelseme, men også bakterier - og endog clamydia og mavebakterien Helicobacter pylori. Disse bakterier synes at stimulere ødelæggelsespro­cessen i årerne og fremkalde katastrofen - hjerteinfarkt eller slagtilfælde. For bakterierne fremkal­der en aggressiv betændelse i de plakbesatte indre karvægge. Når plakken nedbrydes, sender den sit indhold af fedtafffald og døde immunforsvarsceller ud i blodet. Og det kan være starten til dannel­sen af en karforsnævring, som kan være dødsensfarlig.

Hvilke muligheder er der for at forebygge åreforkalkning?

Det er vigtigt, at man regelmæssigt får kontrolleret sit blodtryk, blodsukker og blodfedt. Det er ikke det samlede kolesteroltal, der gælder, men derimod forholdet mellem det gode HDL-kolesterol og det dårlige LDL-kolesterol. For at beregne dette forhold skal man have en individuel lipidprofil. For personer i risikogruppen bør LDL-tallet ligge under 135 mg/dl og HDL-tallet over 35-45 mg/dl. Kan disse værdier ikke ændres med en kostomlægning og motion, bør man tage medicin.

Hvilken indflydelse har kosten?

Kosten spiller en stor rolle. Men man kan også være arveligt belastet for at få forhøjet kolesteroltal og åreforkalkning - og mod denne genetiske svaghed kan man ikke gøre ret meget.

Men alligevel skal man udnytte den positive indflydelse fra kosten?

Ja. Det vil sige, at man mindst to gange om ugen spiser fisk fra havet, fordi de indeholder de gode omega-3 fedtsyrer. Masser af grønsager og frugt - deri findes de meget aktive flavonoider, som ødelægger frie radikaler - rigelige mængder af god olie, f.eks. olivenolie, majskimolie, rapsolie, og pasta.

Hvorfor pasta?

Pasta hæmmer kolesteroloptaget i tarmen. Hvis der kommer mindre kolesterol ind i blodet, er der også en mindre mængde, der aflejres.

Hvor virkningsfuldt er hvidløg?

At hvidløg beskytter mod aldersforandringer og holder blodbanerne unge og elastiske, er noget, vi alle ved. Ved at ordinere de væsentligste aktive stoffer alliin og allicin i højkoncentreret form som naturlægemiddel kan man formindske det skadelige LDL-kolesterol og øge blodets evne til at flyde. Hvidløgspræparater forebygger bevisligt åreforkalkning - men under alle omstændigheder opnår man kun virkningen, når man indtager et standardiseret kvalitetsprodukt fremstillet af hvidløgspul­ver og ikke et oliemacerat eller oliedestillat i kapselform.

Candolic kapsler - har imponeret forbrugere med den gode virkning siden 1976.

Læs også:
Naturmidler forhindrer forkalkning/arteriosklerose

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012