Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

C-vitamin har en 'målbar, positiv indflydelse’ på unge mænd

Daglige tilskud af C-vitamin har måske ’en beskeden positiv indflydelse' på unge mænds aktivitetsniveau i løbet af en uge - og kan samtidig reducere antallet af almindelige forkølelser for samme gruppe, viser et nyt forsøg.

De potentielt sundhedsfremmende egenskaber var særligt iøjnefaldende for mænd med lavt til gennemsnitligt C-vitaminniveau ved forsøgets start, rapporterer forskere fra Arizona State University, lsagenix lnternational LLC og Cancer Treatment Centers of America.

Forsøget blev gennemført med 28 raske, mandlige ikke-rygere i alderen 18-35 med en C-vitamindosis på 1.000 mg pr. dag i otte uger. Resultaterne for de sidste to uger af forsøget viste en 40% forøgelse af den fysiske aktivitetsscore for c-vitamingruppen sammenlignet med placebogruppen.

”C-vitaminets evne til at fremme fysisk aktivitet kan skyldes dets antioxidante egenskaber, fordi iltningsbelastning er relateret til træthed”, skriver de i tidsskriftet Nutrients. "C-vitamin har også nervebeskyttende egenskaber og påvirker hjernens iltningstilførsel - processer, som kan påvirke fornemmelsen af velvære”.

Forkølelse 
I en kommentar til den potentielle reduktion i antallet og omfanget af forkølelser bemærker forfatterne, at litteraturen på området er "omfattende og kontroversiel". Således konkluderer en ny Cochrane-analyse af 29 forsøg, at C-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle almindelig forkølelse for marathon-løbere med 50%, men der er kun meget få beviser for, at andre opnår en effekt.

"Baseret på beviser indtil data kan det være, at det kun er personer, der har lov C-vitaminstatus eller er udsat for ekstrem fysisk udmattelse eller forkølelse, der kan opleve den forkølelseshæmmende virkning ved tilskud af C-vitamin", skriver forfatterne til det nye forsøg.

Forsøget i detaljer
Carol Johnston fra Arizona State University, Gillean Barkyoumb fra lsagenix lnternational, og Sara Schumacher fra Cancer Treatment Centers of America rekrutterede 28 unge mænd til at deltage i deres randomiserede, dobbeltblindede otteuger lange forsøg.

Resultater fra Wisconsin Upper Respiratory Symptom Survey-21 (dagligt) og Godin Leisure-Time Exercise Questionnaire (ugentlig) tyder på en 'beskeden' forøgelse af den fysiske aktivitets-score i C-vitamingruppen. Desuden rapporterede færre personer i C-vitamingruppen om forkølelse, og udstrækningen af forkølelserne blev reduceret med i gennemsnit 59% i C-vitamingruppen, sammenlignet med placebo-gruppen.

"Disse data tyder på, at målbare sundhedsfremmende egenskaber har en sammenhæng med C-vitamintilskud hos mænd med moderat-til-lav C-vitaminstatus", skriver forskerne. "Denne enkle strategi til at fremme fysisk aktivitet og helbred fortjener flere forsøg og at blive taget alvorligt af læger og andre behandlere".

Kilde: Johnston CS, Barkyoumb GM, Schumacher SS. Vitamin C Supplementation Slightly lmproves physical Activity Levels and Reduces Cold lncidence in Men with Marginal Vitamin C Status: A Randomized Controlled Trial. Nutrients2014, bind 6, nr. 7, s. 2572-2583, doi: 10.3390/ nu60722572.

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012