Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin-tilskud bør starte ved fødslen

Nyfødte, der bliver ammet bør starte med at få tilskud af D-vitamintilskud allerede fra fødslen, så blodets indhold af solskinsvitaminet øges, viser et nyt forsøg.

Betegnelsen D-vitamin dækker over to biologisk inaktive forstadier - D3 (cholecalciferol) og D2 (ergocalciferol). Både D3- og D2-forstadier omdannes i leveren og nyrerne til 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), den ikke-aktive 'lager'-form og 1,25-dihydroxyvitamin D ( 1,25(OH)2D).

Vores kroppe producerer ganske vist D-vitamin, når den udsættes for solskin, men mængden af solskin på de nordlige breddegrader er så ringe i løbet af vintermånederne, at kroppen overhovedet ikke producerer D-vitamin. Det betyder, at kosttilskud og berigede fødevarer af mange anses for at være den bedste måde at styrke indtaget af D-vitamin på.

Det nye forsøg, som blev gennemf6rt om vinteren på den 41. nordlige breddegrad (svarer til det nordlige Spanien), understøtter den anbefalede tilskudsdosis på 400 l.E. om dagen, hvis man vil øge indholdet af 25 (OH)D hos spædbørn.

Forskere ved University of lowa testede fire forskellige doser af D-vitamin (200, 400,600 eller 800 l.E.) hos mødre til 213 børn, der blev ammet.

"Da forsøget blev igangsat, var den anbefalede dosis of D-vitamintilskud 200 I.E. pr. dag", forklarer Ekhard Ziegler, Steven Nelson og Janice Jeter. "l sit oprindelige design skulle forsøget teste 200, 400 og 600 I.E. pr. dag. Tilføjelsen af den dosis på 800 l.E. pr. dag blev anset for at være nødvendig, da en række børn havde et 25(OH)D-niveau på mindre end 50 nmol/l på trods af, at de fik D-vitamintilskud".

Start ved fødslen?
Børnene fik tilskud, fra de var én måned indtil ni måneders-alderen, og indholdet af 25 (OH)D steg på en dosisafhængig måde som reaktion på tilskuddet. "Spædbørn på 1 måned havde mindre end halvt så meget D-vitamin i kroppen som moderen", bemærker forfatterne."Niveauet har formentlig ligget tættere på moderens ved fødslen, så det tyder på, at det er faldet betydeligt efter fødslen. Den store forekomst af for lave niveauer ved 1 måned taler stærkt for, at man starter med at give D-vitamintilskud straks efter fødslen".

Ziegler, Nelson og Jeter tilføjer, at tilskuddene ikke blev sat i forbindelse med ændringer i forekomsten af sygdomme hos spædbørnene."Data understøtter 400 l.E. som et passende indtag og stemmer dermed overens med den nuværende anbefaling på 400 l.E. om dagen som tilskud til ammebørn",konkluderer de.

Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i tre forskellige styrker: 10 mcg (400 I.E.), 35 mcg (1.400 I.E.) og 85 mcg (3.400 I.E.).

Kilde: Ziegler EE, Nelson SE, Jeter JM. Vitamin D supplementation of breastfed infants: a randomized dose-response trial. Pediatric Research, bind 76, nr. 2, side 177-183. doi: 10.1038/pr.201,4.76.

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012