Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Den dødelige medicin

Under stor medieopmærksomhed har prof. dr.med. Peter Gøtzsche fremlagt sine forskningsresultater om dødelige bivirkninger af medicin og medicinske behandlinger. Han angiver, at op mod 3.500 danskere årligt dør som følge af bivirkninger forårsaget af medicin.

Som aktiv i medicinalindustrien i snart en menneskealder og med baggrund i ansættelse i flere multinationale medicinalfirmaer har jeg ikke svært ved at genkende Peter Gøtzsches data, men omstændighederne omkring dette er meget komplekse. Et lægemiddel skal, når det markedsføres, dokumentere at have en virkning på den sygdom, som det påstås at være virksomt overfor. Ligeledes skal også bivirkninger undersøges og oplyses.

Bivirkninger dukker op senere

Af profitmæssige hensyn vil der altid være en tendens til, at medicinalindustrien nedtoner bivirkningerne, og mange af disse bliver kun publiceret i begrænset omfang. Da afprøvning af nye lægemidler foregår i medicinalindustriens regi og for dennes regning, kan man fuldstændig styre de data, der frigives. Mange bivirkninger indtræder først længe efter markedsføring, og her har der været skrækindjagende eksempler på, at man hemmeligholder sådanne bivirkninger for ikke at skade omsætningen.

For mange år siden blev der indført et nyt produkt – tolbutamid – til behandling af type II diabetes. Målet i diabetesbehandling er og har altid været at normalisere blodsukkeret, hvilket tolbutamid også gjorde. Det viste sig imidlertid, at der var en overdødelighed hos dem, der fik behandling, men præparatet blev alligevel ikke trukket tilbage.

 

Industriens ”bikiniinformation”

Et fuldstændig tilsvarende eksempel ligger kun få år tilbage med rosiglitazon, som er trukket tilbage i Europa, men ikke i USA. Et nyt gigtmiddel – Vioxx – nåede at forårsage tusindvis af dødsfald, før det blev afregistreret.

Ønsket om at nå et givent behandlingsresultat skal afvejes af læger over for risikoen for bivirkninger, men her er lægerne meget dårligt stillede på grund af medicinalindustriens ønske om størst mulig profit og dårlige moral. Lægerne er underlagt lægemiddelindustriens ”bikiniinformation” – man viser det meste, men skjuler det væsentligste. Lægerne er på en uriaspost med ingen eller meget ringe mulighed for at vurdere, om en behandling samlet set vil give patienten en fordel, når lægemiddelindustrien uhæderligt og umoralsk tilbageholder oplysninger om observerede bivirkninger.

Utilstrækkelig indrapportering

Indrapportering af bivirkninger til Sundhedsmyndighederne har vist sig at være utilstrækkelig. Det koster kun ganske få procent af salgsprisen at fremstille et lægemiddel, og derfor ligger der et voldsomt pres på salgsafdelingerne i lægemiddelindustrien for at opnå størst mulig omsætning på kortest mulige tid, også selv om ulovlige metoder skal tages i brug.

Det skulle være det primære mål for lægemiddelindustrien at behandle syge, men dette marked er alt for lille. Man forsøger derfor at udvide markedet til såkaldte risikogrupper, hvor videnskabelige studier, der ofte finansieres af lægemiddelindustrien, viser en gavnlig effekt af at behandle raske patienter med en opreklameret risiko.

Dødsfald kan nemt undgås

Behandling med kolesterolsænkende medicin og behandling af forhøjet blodtryk er kommet helt ud af proportioner med medicinalindustriens hjælp. De såkaldte statiner viser sig at have en bivirkningsprofil, der ikke er så harmløs, som det tidligere er påstået. 18 pct. af patienterne slutter behandlingen efter mindre end et år på grund af bivirkninger som muskelsmerter, men også alvorlige bivirkninger er beskrevet/rapporteret.

Ingen medicinske behandlinger er uden en risiko. Derfor har vi 3.500 dødsfald om året i Danmark, men dette tal vil kunne mindskes drastisk. Sundhedsministerens medicinkort vil ikke være til nogen hjælp i denne sammenhæng.

En mere kritisk indstilling fra lægelig side over for lægemiddelindustrien er en vej, ligesom risikoen for overdiagnosticering og overbehandling kan begrænses af guidelines, udarbejdet af eksperter uden tilknytning til industrien.

Jyllands-Posten, 23. november 2013.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012