Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

C-vitamin - nye sundhedsfremmende egenskaber

Forskere ved Linus Pauling lnstitute ved Oregon State University (OSU) har gjort en banebrydende opdagelse omkring den måde, hvorpå C-vitamin fungerer i menneskekroppen - et gennembrud, som kan medvirke til at forklare vitaminets potentielle evne til at forebygge kræft og hjertesygdom.

Resultaterne af forsøget, som undersøgte C-vitaminets rolle i behandlingen af de toksiner, der opstår ved fedtstofskiftet, er netop offentliggjort i tidsskriftet Proceedings af the National Academy af Sciences. De modsiger konklusionerne fra et forsøg, som blev meget omtalt for tre år siden. Forsøget tydede nemlig på, at dette vitale næringsstof rent faktisk kunne have skadegørende virkning.

Det nye Oregon State University-forsøg bekræfter nogle af de tidligere resultater, som har vist, at C-vitamin er indblandet i dannelsen af stoffer, som potentielt kan skade vores DNA. Men det er ifølge OSU-forskerne kun en del af forklaringen på, hvad der rent faktisk sker i menneskekroppen. De nye resultater forklarer for første gang, hvordan C-vitamin reagerer med og neutraliserer de skadelige biprodukter ved fedtstofskiftet.

"Dette er en C-vitaminfunktion, man ikke tidligere har været opmærksom på", lyder det fra Fred Stevens, adjungeret professor ved Linus Pauling-instituttet. "Vi vidste, at C-vitamin er en antioxidant, der kan medvirke til at neutralisere frie radikaler. Men den nye opdagelse tyder på, at vitaminet har en kompleks beskyttende virkning mod de skadelige stoffer, der dannes fra iltet fedt, og at det dermed forebygger de genetiske skader og den inflammation, fedtet kan forårsage".

Ved tidligere forsøg foretaget i et andet laboratorium har man udsat iltet (harsk) fedt for C-vitamin og påvist visse reaktionsprodukter, som kan forårsage DNA-skader. Disse reagensglasforsøg tyder på, at C-vitamin kan danne "genotoksiner", som skader gener og DNA - biologiske mutationer, som kan være forløbere for kræft.

Men forsøget fortæller ikke hele historien, hævder OSU-forskerne. "Det er rigtigt, at C-vitamin reagerer med iltet fedt og danner potentielle genotoksiner", siger Balz Frei, professor og direktør for Linus Pauling lnstitute og medforfatter til det her omtalte forsøg. "Men processen stopper ikke der. Vi har ved kliniske forsøg på mennesker fundet frem til, at det resterende C-vitamin i kroppen fortsætter med at reagere med disse toksiner, så der dannes konjugater - forskellige typer af molekyler med en kovalent forbindelse – som synes at være uskadelige". Ved tests på mennesker har OSU-forskerne fundet frem til, at blodplasma indeholder ekstraordinært store mængder af disse konjugater - et tegn på C-vitaminets beskyttende virkning mod skadelige fedtstoffer.

"Inden dette forsøg vidste vi ikke, hvilke indikatorer, der kunne vise C-vitamins beskyttende virkning på iltet fedt", siger Stevens. "Nu står det klart, hvordan C-vitamin kan beskytte mod disse iltede fedtstoffer og de skadelige stoffer, der dannes. Og det er ikke kun reagensglaskemi - det er sådan, vores kroppe fungerer".

"Denne opdagelse af en ny klasse af fedtmetabolitter kan være væsentlig for vores forståelse af dette vitamin og den rolle, det spiller for stofskiftet", siger Stevens. "Det synes at være en af kroppens vigtigste metoder til at slippe af med de toksiske biprodukter af fedtstofskiftet, og det har formentlig en forbindelse til forebyggelsen af kræft". Iltning af fedtstoffer har været genstand for betydelig forskning i de senere år – for den rolle, processen måske spiller for udviklingen af ikke kun kræft, men også andre kroniske sygdomme som hjerteproblemer, Alzheimer's og autoimmune lidelser.

De toksiske produkter fra fedtiltning er muligvis ikke kun relevante for genetiske skader og kræft, mener forskerne, men er også meget reaktive stoffer, der skader proteiner. Der er f.eks. et protein i LDL, det "dårlige" kolesterol, som kan øge risikoen for åreforkalkningsskader, hvis det beskadiges af skadeligt fedt.

I næste fase af forskningsprojektet har teamet fra OSU planer om at undersøge den rolle, denne nyopdagede reaktion mellem C-vitamin og skadelige fedtstoffer spiller for åreforkalkning. De har planer om i kliniske forsøg at undersøge kemien i blodet på personer, som har fået diagnosticeret sygdom i hjertets kranspulsårer, sammenlignet med en rask kontrolgruppe. "I de tidlige stadier af åreforkalkning ser det ud til, at nogle af disse skadelige fedtstoffer kan få de hvide blodlegemer til at klæbe sig til arterievæggen og starte en inflammatorisk proces, som i sidste ende kan føre til hjertesygdom og slagtilfælde", siger Frei. ”Når vi har større forståelse for den proces og den rolle, mikronæringsstoffer som C-vitamin spiller i den, kan vi muligvis foreslå nye strategier til at undgå, at det sker".

De nye forsøgsresultater, siger OSU-forskerne, peger også på nye biomarkører, som kan være nyttige til identificering af iltningsbelastning i menneskekroppen. De kan være indikatorer på mennesker, der er i særlig risiko for kronisk sygdom.

Health News 2015

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012