Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Forskere med flere kasketter

Fødevarestyrelsens rådgivere er de samme forskere, som forsker for mælkeindustrien. Men styrelsen afviser, at det er et problem. Fødevareministeriet henviser til Fødevarestyrelsen.

”Mælk styrker knoglerne og øger din sundhed” hører vi ofte fra myndigheder og mejerier. Men sandheden er snarere det modsatte, viser en svensk undersøgelse, som vi tidligere har refereret her. Undersøgelsen er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal og omfatter 106.000 personer.
 
Kostråd fastholdes
I Danmark afviser Fødevarestyrelsen at ændre på kostrådene på grundlag af en enkelt undersøgelse.
– Men jeg synes omtalen af undersøgelsen er interessant og vil derfor bede DTU Fødevareinstituttet, der står for vurderingerne af videnskabelige undersøgelser for Fødevarestyrelsen, om en vurdering af denne undersøgelse, siger Else Molander, som er Kontorchef for Ernæring i Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet har i en rapport fra 2010 gennemgået det videnskabelige grundlag for de nuværende mælkeanbefalinger. I en artikel i Ingeniøren siger seniorforsker Anne Marie Beck fra DTU Fødevareinstituttet:

– Alle raske danskere over to år bør dagligt indtage i størrelsesordenen 1/4 til 1/2 liter mælk eller mælkeprodukter i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og officielle kostråd.

Flere kasketter
Kostrådene er vigtige – også set med økonomiske briller. Og da forskerne på DTU Fødevareinstituttet også arbejder for mælkeindustrien, er det nærliggende at stille spørgsmålstegn ved deres objektivitet, når de skal vurdere kritiske forskningsdata. Kan DTU på den baggrund betragtes som uafhængige?

– Ja, jeg mener DTU er uafhængige. De ansatte får deres løn af offentlige midler og lader sig ikke påvirke til at ændre i konklusioner alt efter, hvad der måtte være industriens ønsker – som vel er det du antyder. Det ville være umådeligt dumt, og vil altid give bagslag. Det er alene kvaliteten af undersøgelserne, der har betydning for de udmeldinger der gives. Og der skal være flere solide undersøgelser, der peger i samme retning, siger Else Molander til Forskning.dk.

DTU har klart meldt ud, at universitetet samarbejder bredt. På spørgsmålet om DTU er offentligt finansieret eller privat finansieret, svarer Jeanett Kirit Larsson, kontorchef hos DTU:

– Begge dele, for til meget af vores forskning har vi et meget tæt samarbejde til private virksomheder og fonde, så på den måde er der også private midler.

Det har endnu ikke været muligt for Forskning.dk, at få oplyst hvor stor en andel af DTUs samlede budget, der er privat finansieret, men Jeanett Kirit Larsson understreger dog:

– Der er ingen tvivl om, at DTU har et meget tæt samarbejde med erhvervslivet, men jeg kan ikke lige sige dig procenterne.

Fødevarestyrelsen tilbageholder oplysninger
Der vil altid være nuancer i forskning. Christina Schnohr er adjunkt og forsker på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og underviser bl.a. kommende læger:

– Som forsker kan man aldrig have 100 procent vandtætte skodder. Vi har et regelsæt for god forskning, men forskere er jo mennesker, som baserer deres arbejde på viden, data – og vurderinger. Derfor vil de valg, de træffer, og de konklusioner, de drager, altid være subjektive og være påvirket af deres uddannelse, karrierebaggrund, viden og personlighed, siger Christina Schnohr, som i øvrigt undrer sig over at Fødevarestyrelsen ikke er mere åben:

– Jeg prøvede engang at få udleveret det videnskabelige evidensgrundlag, der ligger til grund for anbefalingerne mht. mejeriprodukter. Altså simpelthen blot de forskningsresultater, Fødevarestyrelsen havde brugt. Men dem kunne jeg ikke få udleveret. Det synes jeg som forsker ikke er særlig betryggende.

Ministeriet henviser til Fødevarestyrelsen.

Fødevareminister Dan Jørgensen har ingen kommentarer til sagen.
 
Kilde: www.forskning.dk
Gert Karlson


 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012