Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tryptofan Max

Tryptofan er en essentiel aminosyre, der er nødvendig for produktionen af B3-vitamin (niacin). Det anvendes af hjernen til at producere serotonin, en neurotransmitter, der overfører nerveimpulser fra én celle til en anden og sørger for en normal søvn. Dermed hjælper tryptofan med at bekæmpe depression og søvnløshed og stabilisere humøret. Det anvendes dog oftest mod søvnproblemer.

Tryptofan medvirker til at dæmpe hyperaktivitet hos børn, lindrer stressreaktioner, er godt for hjertet, medvirker til vægtkontrol ved at reducere appetitten og fremmer udskillelsen af væksthormon. Det er godt mod migræne og kan reducere nogle af virkningerne ved nikotin. Kroppen har brug for tilstrækkelige mængder B6-vitamin og C-vitamin, folsyre og magnesium til at danne tryptofan, som er nødvendigt for produktionen af serotonin. Et forsøg, der er rapporteret i Archives of General Psychiatry har vist, at kvinder med spiseforstyrrelsen bulimi oplevede tilbagefald, efter at de tog en aminosyreblanding uden tryptofan. Forskerne mener, at utilstrækkelige mængder af tryptofan ændrede hjernens serotonin-balance og dermed overførslen af nerveimpulser. Mangel på tryptofan og magnesium kan medvirke til at fremkalde spasmer i hjertets kranspulsårer.

Blandt de bedste kilder til tryptofan er brune ris, hytteost, kød, jordnødder og sojaprotein. I november 1989 præsenterede Centers for Disease Control (CDC) beviser for en forbindelse mellem L-tryptofantilskud og blodsygdommen eosinofil myalgisyndrom (EMS). Der er rapporteret adskillige hundrede tilfælde af denne sygdom, som er karakteriseret ved et forhøjet antal hvide blodlegemer og kan give symptomer som træthed, muskelsmerter, luftvejssygdomme, ødem og udslæt. Efter at CDC påviste en sammenhæng mellem blodsygdomme og produkter indeholdende L-tryptofan, advarede de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA først forbrugerne mod at tage L-tryptofantilskud og hjemkaldte derefter alle produkter, hvor L-tryptofan var eneste eller en væsentlig komponent. Ifølge FDA kan mindst 38 dødsfald tilskrives tryptofantilskud.

Senere forskning viste, at det var kontaminerende stoffer i tilskuddene, ikke tryptofan, som var skyld i problemerne. I 2005 blev tryptofantilskud igen solgt i USA, efter at FDA omhyggeligt havde analyseret den nye kilde til tryptofan og accepteret den.

Læs også:
Tryptofan forbedrer din søvn
Tryptofan medvirker til at regulere din adfærd
Tryptofan er med til at holde depressionen i skak
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Tryptofan mindsker angst og stress
Tryptofan mindsker PMS
Tryptofan - resumé

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012