Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tryptofan - resumé

Noget af det, der er værst ved at blive ældre, er, at man også får en kort lunte, bliver hurtigt frustreret og irritabel, og det resulterer i den af og ganske passende betegnelse "gnaven, gammel mand" (eller kvinde).

I dag anerkender vi, at den kroniske betændelse, der spiller en rolle i aldringsprocessen, udpiner kroppens lager af tryptofan - den aminosyre, der er nødvendig for produktionen af "lykke-signalstoffet" serotonin. Men tab af serotonin i hjernen har en sammenhæng med mere end blot gnavenhed. Aldersrelaterede ændringer i serotonin-niveauet giver også alvorlige søvnforstyrrelser og psykiske lidelser, f.eks. depression, angst og post-traumatisk stress-syndrom. Selv PMS er nu en anerkendt konsekvens af forbigående lavt serotonin-niveau.

Forsøg har påvist det tætte forhold mellem tryptofan-niveauet i blodet og serotonin-niveauet i hjernen. Tryptofanmangel kan øge symptomer på irritabilitet, humørsvingninger, angst og stress, mens tryptofantilskud har vist sig at være i stand til at modvirke mange af disse symptomer.

I stedet for at tage et dyrt lægemiddel til at øge serotonin-niveauet i synapserne, kan det være en god idé at tage et dagligt tilskud af tryptofan for at opnå lignende resultater - sikrere og billigere.

Tryptofan - en lille advarsel
Lave til moderate doser af tryptofan (mindre end ca. 30 mg) pr. ½kg kropsvægt (eller ca. 4,5 g for en gennemsnitlig voksen person på 80 kg) er sikre og generelt fri for bivirkninger. Men i højere doser kan rystelser, kvalme og svimmelhed opstå.

Man skal være særligt opmærksom, hvis man tager antidepressiva af SSR-typen ("lykkepiller"), fordi disse midler forsinker den normale nedbrydning af serotonin i nervesynapserne. Store mængder tryptofan i kombination med disse lægemidler kan give "serotonin-syndrom", en betegnelse, der dækker over delirium, ufrivillige muskelsammentrækninger, høj feber og koma.

I 1989 blev et farligt nyt syndrom 'eosinophilia myalgia'-syndrom sporet til forurenet tryptofantilskud, hvilket fik de amerikanske myndigheder til at forbyde import af tryptofan. Efter den tid har USA nøje overvåget tryptofantilskud, som nu anses for 100% sikre. Eosinophilia myalgia-syndromet er helt uden sammenhæng med tryptofan i sig selv og bør ikke anses for at være en bivirkning ved brug af tilskud.

Læs også:
Tryptofan Max
Tryptofan forbedrer din søvn
Tryptofan medvirker til at regulere din adfærd
Tryptofan er med til at holde depressionen i skak
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Tryptofan mindsker angst og stress
Tryptofan mindsker PMS

Reference:
Fernstrom JD. Effects and side effects associated with the non-nutritional use of tryptophan by humans. J Nutr.Dec 2012;142(12):2236s-44S

Health News 2014

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012